Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Στεγανοποίηση παράθυρου οροφής (oblo).

Υπεύθυνος τεχνικός : Αλέξανδρος Τριβιζάς.
Επιμέλεια - Φωτογραφίες : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Ο γάτος του Παναγούλια πήρε θέση για να παρακολουθήσει κι' αυτός την στεγανοποίηση του oblo.Τα campers και τα τροχόσπιτα, γενικώς, πάσχουν στα σημεία όπου δημιουργούνται ενώσεις στις ξύλινες τραβέρσες του σκελετού ή αφήνονται ανοίγματα στην οροφή, προκειμένου να τοποθετηθούν παράθυρα, καπνοδόχοι κ.λπ. Εκεί ακριβώς μπορεί να γεννηθούν τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα, ιδίως μάλιστα στην περίπτωση που ο κάτοχος του camper ή του τροχόσπιτου δεν ακολουθεί τις οδηγίες του κατασκευαστή για τακτικό (τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο) έλεγχο, συντήρηση και στεγανοποίηση του σασσί, αν παραστεί ανάγκη.

 

Πρώτα πρέπει να αφαιρεθεί με προσοχή η μαστίχα στεγανοποίησης.Τα στεγανοποιητικά υλικά που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές των τροχόσπιτων είναι μεν ανθεκτικά, για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, δεν είναι όμως αθάνατα. Η μαύρη σιλικονούχος μαστίχα στεγανοποίησης απορροφά μεγάλο μέρος των συστολών και διαστολών που υφίστανται τα υλικά κατασκευής του σκελετού, οι υψηλές ωστόσο και απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας και οι στρεβλώσεις που υφίσταται ο σκελετός κατά την κίνηση του οχήματος, π.χ. εξ αιτίας ενός ξεχασμένου ανοικτού παράθυρου οροφής, δημιουργούν αρκετές φορές προβλήματα και στρεβλώσεις στα υλικά, τα οποία με τη σειρά τους καταπονούν τη σιλικόνη στεγανοποίησης και επιτρέπουν το πέρασμα του νερού ή της υγρασίας στον εσωτερικό χώρο του τροχόσπιτου.

Η σπάτουλα έχει τον πρώτο λόγο στην εξαγωγή της μαστίχας.Στην περίπτωση του συγκεκριμένου οχήματος, το μεγάλο παράθυρο οροφής παρουσίασε τέτοια σημάδια "κόπωσης" και διαρροής, και το camper οδηγήθηκε στο συνεργείο του αντιπροσώπου για έλεγχο και στεγανοποίηση. Ο κ. Τριβιζάς απελευθέρωσε πρώτα το πλαίσιο του παράθυρου, ξεβιδώνοντας τις βίδες που το κρατούσαν σε επαφή με την οροφή του camper εσωτερικώς. Στη συνέχεια αφαίρεσε το παράθυρο με προσεκτικές κινήσεις και καθάρισε προσεκτικά τις επιφάνειες από τη μαύρη σιλικόνη στεγανοποίησης. Τα ίχνη της σιλικόνης που δεν ήταν δυνατόν να απομακρυνθούν με τη μεταλλική σπάτουλα, απομακρύνθηκαν με ειδικό υγρό (silicon remover).

Ενώ η μαστίχα υποχωρεί, το παράθυρο ανασηκώνεται.Όταν βγήκε το παράθυρο, ο κ. Τριβιζάς ήλεγξε προσεκτικά τις ξύλινες τραβέρσες του σκελετού του camper και διαπίστωσε ότι υπήρχε μια μικρή ρωγμή της εξωτερικής πολυεστερικής επίστρωσης σε μία από τις γωνίες όπου εφαρμόζει το παράθυρο οροφής. Γιατί είχε συμβεί αυτό; Οι στρεβλώσεις του αμαξώματος κατά την κίνηση ή, όπως έγραψα πιο πάνω, μια ξαφνική απότομη ταλάντωση του ανοικτού παράθυρου εξ αιτίας ενός ισχυρού ανέμου, μετακίνησε τις δύο τραβέρσες στο σημείο όπου ενώνονται (μιλάμε για διαφορετικά ξύλα και όχι για ένα ενιαίο κομμάτι) με αποτέλεσμα η κίνηση αυτή να μεταδοθεί στην πολυεστερική επίστρωση της οροφής του camper και να την διαρρήξει.

Επόμενη εργασία να καθαριστεί καλά η οροφή του camper από τα απομεινάρια της μαστίχας.Κύριο μέλημα του τεχνικού ήταν να αποκαταστήσει τον σκισμένο πολυεστέρα και με κάποιο τρόπο να ενισχύσει την ένωση των δύο ξύλινων τραβερσών ώστε να τις ακινητοποιήσει."Έσκαψε" λίγο το σημείο της ένωσης των δύο ξύλων και εφάρμοσε εκεί μια μικρή ξύλινη σφήνα, την οποία κόλλησε με ξυλόκολλα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ειδικό μείγμα πολυεστερικού στόκου και εποξικής κόλλας, κόλλησε τον σχισμένο πολυεστέρα τοποθετώντας μια μεταλλική λάμα μεταξύ της πολυεστερικής επίστρωσης και των ξύλινων τραβερσών.

Τοποθέτηση νέας μαστίχας. Το παράθυρο τοποθετήθηκε τελικώς στη θέση του, αφού ο κ. Τριβιζάς έβαλε καινούργιο στρώμα μαύρης σιλικόνης (μαστίχα στεγανοποίησης) στο περιμετρικό αυλάκι του πλαισίου του παράθυρου, προσέχοντας το υλικό να είναι ομοιόμορφα τοποθετημένο και να μην αφήνει κενά. Το camper παρέμεινε ακινητοποιημένο μέχρι την επόμενη μέρα, ώστε να προλάβει η σιλικόνη στεγανοποίσης να απλωθεί, να στεγνώσει και να καλύψει κάθε πιθανό και απίθανο κενό μεταξύ του πλαισίου του παράθυρου και της οροφής.

Αποκατάσταση του σχισμένου πολυεστέρα. Επειδή προσφάτως δημιουργήθηκε κάποιο ζήτημα και κατηγορήθηκε ένας τεχνικός από κάποιους συναδέλφους του ότι "μαθαίνει" τους πελάτες πώς να κάνουν μόνοι τους τις συντηρήσεις και τις επισκευές και να τους "παίρνουν το ψωμί", θα ήθελα να διευκρινίσω ότι τα άρθρα αυτά, τα οποία αναφέρονται σε τεχνικής φύσεως θέματα, δεν δημοσιεύονται με σκοπό να κάνουν τους αναγνώστες του "Camper Life" ειδικευμένους τεχνίτες. Πιστεύω όμως ότι είναι καλό για τους επιχειρηματίες οι οποίοι εμπορεύονται, συντηρούν και επισκευάζουν αυτά τα οχήματα, να γνωρίζουν οι κάτοχοι και, κατ' ουσίαν, πελάτες τους τι πρέπει να προσέχουν, τι να αποφεύγουν, πώς και κάθε πότε πρέπει να τα ελέγχουν και να τα συντηρούν, ώστε να μην έχουν προβλήματα σε βάθος χρόνου.

Επανατοποθέτηση του παράθυρου οροφής.Τα λίγα λόγια ενός τεχνικού και μερικές φωτογραφίες δεν αρκούν για να πάρει ο κάτοχος ενός camper ή ενός τροχόσπιτου τα εργαλεία του ειδικευμένου τεχνίτη ανά χείρας και να βγάλει τα μάτια του! Έχει άλλωστε αποδειχθεί ότι προσπαθώντας κανείς να γλυτώσει κάποια χρήματα, μπορεί να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που προσπάθησε ο ίδιος να λύσει, όντας ανειδίκευτος. Ας μη φοβούνται λοιπόν οι τεχνικοί ότι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους επειδή κάποια τεχνικά άρθρα δημοσιεύονται στο περιοδικό αυτό.

Ο κ. Τριβιζάς Αλέξανδρος είναι τεχνικός και εργάζεται σήμερα στην εταιρεία του κ. Γιώργου Παναγούλια, ο οποίος είναι αντιπρόσωπος των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων της Roller και της Hymer. Ο κ. Τριβιζάς κατάγεται απ' την Κέρκυρα και έχει εργαστεί επί πολλά χρόνια στην Ιταλία, στον τομέα των βελτιώσεων, σε εταιρείες κατασκευής αυτοκινούμενων τροχόσπιτων. Τον ευχαριστώ που είχε την καλωσύνη να μου δώσει τις πληροφορίες που χρειάστηκα για την σύνταξη του άρθρου αυτού.