Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Αναμνήσεις

mem

Βασιλόπιτα που δεν αλλοιώθηκε 47 ολόκληρα χρόνια θα κοπεί από παλιούς συμμαθητές σε γυμνάσιο του Πειραιά.

tetarto.gymnasioΤο Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023, στις 12 πμ, θα συναντηθούν για κοπή της πίτας μετά από σαράντα επτά χρόνια οι απόφοιτοι του 4ου Γυμνασίου Αρρένων Πειραιώς. Η συνάντηση θα γίνει στην αυλή του σημερινού 8ου Γυμνασίου Πειραιά, στον χώρο του οποίου υπήρχε το γκρεμισμένο πλέον παλιό εξατάξιο γυμνάσιο. (Κουμουνδούρου 91 και Δερβενακίων Πειραιάς).

Κάτω από τα ίχνη της τοιχοποιίας του παλιού γυμνασίου που ορθώνονται στην σχολική αυλή, θα ζωντανέψει η μνήμη των τότε παιδιών που κρατούν αναλλοίωτη την σχέση τους μέχρι σήμερα.
Μέσα από τραγούδια του παρελθόντος και μαρτυρίες εμπειριών, οι τότε τελειόφοιτοι εξατάξιου γυμνασίου την σχολική περίοδο 1975-76, θα θυμηθούν την εποχή τους.

Περισσότερα...

Η ιστορία του γαλακτομπούρεκου άρχισε στο... μηχανουργείο του Βασίλη Ζέρβα και θα τελειώσει στο Καστελλόριζο!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

zygaria.zervasΑρκούσε η παραίνεση ενός επισκέπτη του καναλιού να φτιάξω γαλακτομπούρεκο με τη συνταγή του πατέρα μου για να κατέβω στην αποθήκη του σπιτιού και να "ξεθάψω" την παλιά ζυγαριά που χρησιμοποιούσαμε στο ζαχαροπλαστείο μας. Μια από εκείνες τις ζυγαριές που χρησιμοποιούσε ο κόσμος τη δεκαετία του '50 οι οποίες μετρούσαν το βάρος των υλικών με τα ζύγια της οκάς! Μ' αυτήν λοιπόν είχαμε σκοπό να σκαρώσουμε το γαλακτομπούρεκο στο αυτοκινούμενο κατά την διάρκεια της επικείμενης παραμονής μας στο Καστελλόριζο!

Βρήκαμε τελικώς τη ζυγαριά η οποία ήταν κλεισμένη σε μια σακούλα, διαλυμένη σε κομμάτια, και έπρεπε να συναρμολογηθεί. Την έφερε η καπετάνισσα σε κάποια αξιοπρεπή κατάσταση, αλλά η ζυγαριά δεν μπορούσε ακόμη να χρησιμοποιηθεί γιατί, αφ' ενός μεν το μπακιρένιο τάσι μέσα στο οποίο έμπαιναν τα υλικά είχε ξεκολλήσει, αφ' ετέρου έλειπαν τα δυο από τα τέσσερα λαμάκια που κρατούσαν τα αιωρούμενα τμήματα της ζυγαριάς ώστε να ευθυγραμμιστούν τα δυο "κοκοράκια".

Περισσότερα...

"Hellas Liberty". Ο τελευταίος των Μοϊκανών στο λιμάνι του Πειραιά!

Βίντεο και επιμέλεια συνέντευξης : Ιωσήφ Παπαδόπουλος

Πηγή πληροφοριών : "Ομιλος Φίλων Λίμπερτυ"

hellas.liberty2Το πλωτό μουσείο "ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ" αποτελεί ένα από τα 3 εναπομείναντα πλοία Liberty, το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ δέχθηκε να δωρίσει στην Ελληνική κυβέρνηση το 2007 χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της πολιτείας και της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας. Το πλοίο έφθασε ρυμουλκούμενο στον Πειραιά τον Ιανουάριο του 2009 και περί τον Μάϊο άρχισαν εργασίες αποκατάστασης στην αρχική του μορφή, οι οποίες περατώθηκαν τον Ιούλιο του 2010.

Η διαχείριση και λειτουργία του μουσείου παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στον "ΟΜΙΛΟ ΦΙΛΩΝ ΛΙΜΠΕΡΤΥ". Η απόκτηση και αποκατάσταση του πλοίου, καθώς και η λειτουργία του ως πλωτό μουσείο, αναδεικνύει τον σπουδαίο ρόλο που έπαιξαν τα Liberty στην ανασυγκρότηση του Ελληνικού Εμπορικού στόλου, αλλά και της Εθνικής μας οικονομίας, και προβάλλει τη συμβολή που έχει η Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία στην πρόοδο και ευημερία του Ελληνικού Έθνους, στόχοι που αποτελούν και τους καταστατικούς σκοπούς του Ομίλου. Εμπνευστής και πρωτοστάτης για την απόκτηση του ΛΙΜΠΕΡΤΥ ήταν ο Σπύρος Μ. Πολέμης. Σε αυτή την προσπάθεια συνέδραμε οικονομικά μια μικρή ομάδα Ελλήνων Εφοπλιστών με προεξέχουσα τη συνεισφορά του αείμνηστου καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του πλοίου και η συντήρησή του καλύπτοντας τα έξοδα, μέχρι και σήμερα.

Περισσότερα...

Η Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης Ελληνικού Στρατού 1940 στην "Athens Flying Week 2022"

anaviosi2Η Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης Ε.Σ. 1940 είναι η πρώτη οργανωμένη αναβιωτική ομάδα που αναπαριστά τον στρατιώτη της περιόδου 1940 – ’41 και αποτελείται από 21 μέλη με έδρα την Αθήνα.

Κύριος σκοπός της Ομάδας είναι να κάνει ιστορική αναβίωση (reenactment) κατά τον τρόπο που αυτό γίνεται στο εξωτερικό, με την εξομοίωση - όσο είναι δυνατόν - των συνθηκών που βίωσαν οι Έλληνες στρατιώτες την εποχή εκείνη.

anaviosiΠρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο διάδοσης της ιστορίας και διάσωσης των υλικών της εποχής προκειμένου να διαδοθεί η εικόνα του Έλληνα στρατιώτη της εποχής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αλλά και να αναδειχθεί η συμβολή του Ελληνικού Στρατού κατά τα πρώτα χρόνια του Β΄Π.Π. και στη γενικότερη εξέλιξη του.

Περισσότερα...

Πάγωσε ο χρόνος στο παλιό κλωστοϋφαντουργείο του Ζησιμάτου στην Ερμούπολη της Σύρου!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

yfantoyrgeioΑυτά που αντικρύζει ο επισκέπτης του παλιού κλωστοϋφαντουργείου Ζησιμάτου στην Ερμούπολη της Σύρου είναι πέρα και πάνω από κάθε φαντασία!

Ο χρόνος πάγωσε στις 27 Αυγούστου του 1986, όταν οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου αποφάσισαν να σταματήσουν ξαφνικά τη λειτουργία του και να αποζημιώσουν τους εργαζομένους, ενώ εκκρεμούσαν πολλές παραγγελίες και δεν υπήρχαν χρέη ή οικονομικές υποχρεώσεις!

Εύλογα τα ερωτήματα που γεννώνται για τους λόγους εκείνης της ξαφνικής κατάρρευσης του κλωστοϋφαντουργείου, καθώς στις αρχές της δεκαετίας του '80 η χώρα έμπαινε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, τα ευρωπαϊκά προϊόντα είχαν αρχίσει να κατακλύζουν την ελληνική αγορά και τα εργοστάσια να κλείνουν το ένα μετά το άλλο υπακούοντας θαρρείς σε μια "άνωθεν εντολή".

Περισσότερα...