Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πρόσωπα

Πρόσωπα

Κωστής Δολαψής. Ο άγνωστος κρυμμένος θησαυρός της Κρήτης!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

dolapsakis2Τι μπορεί να πει κανείς για τον Κωστή Δολαψή; Ότι είναι ένας Κρητίκαρος με όλη τη σημασία της λέξης! Ένας άνθρωπος που δεν μασάει τα λόγια του και που πάνω απ' όλα και απ' όλους βάζει την αλήθεια.

Ο Κωστής μετράει μια ζωή γεμάτη εμπειρίες, ταξίδια, τραυματικές εμπειρίες απ' την ανάμιξή του με το ΠΑΚ αρχικώς, σαν ιδρυτικό μέλος, και το ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια.

Γνωριμίες με κολοσσούς της τέχνης και των γραμμάτων, επαγγελματική καταξίωση και αναγνώριση από ξένα πανεπιστήμια.

dolapsakis3Οι γνώσεις και το ταλέντο του στην καλλιτεχνική μεταλλοτεχνία τράβηξαν το ενδιαφέρον του Ντε Κήρυκο και του Νταλί, ενώ την ίδια στιγμή απαξιώθηκε απ' τους συμπατριώτες του. Δεν μπόρεσε τελικώς να ξεφύγει απ' τη μοίρα όσων ξεχωρίζουν.

Περισσότερα...

Η απίστευτη συλλογή του Μανώλη Λαμπράκη και παράδοση μαθημάτων Ελληνικής ιστορίας!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

lamprakisΜολονότι υπέρβαρος και καθηλωμένος σε μια πολυθρόνα με ρόδες, ο Μανώλης Λαμπράκης, εξ αιτίας μιας μυελοπάθειας την οποία, όπως ο ίδιος λέει, κληρονόμησε απ' τον στρατό, η κινητικότητα του μυαλού του είναι απίστευτη! Τόσο απίστευτη όσο και η συλλογή του!

Ο για πρώτη φορά επισκέπτης ή πελάτης του εμπορικού καταστήματός του, στο Ηράκλειο της Κρήτης, θα εκπλαγεί όταν διαπιστώσει ότι στον χώρο αυτόν, μαζί με τα σακιά οσπρίων που εμπορεύεται ο Μανώλης, είναι αποθηκευμένη, ως πλίνθοι, κέραμοι και ξύλα ατάκτως ερριμένα, όλη η ιστορία της Ελλάδας και της Κρήτης ειδικότερα!

Παλιά βιβλία και συγγράμματα, παλιά γεωργικά εργαλεία, φωτογραφίες, σημαίες της Κρήτης, παμπάλαιοι αλευρόμυλοι, ζυγαριές, συσκευές  απόσταξης ρακής, παλιά μπαούλα γεμάτα με Κρητικές φορεσιές και βιβλία και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου! Μια απίστευτη συλλογή από ετερόκλητα ακτικείμενα την οποίαν ήταν αδύνατον να βιντεοσκοπήσω με λεπτομέρεια καθώς τα εκατοντάδες (για να μην πω χιλιάδες) αντικείμενα ήταν το ένα επάνω και μέσα στο άλλο!

Περισσότερα...

Ο Γολγοθάς της τυφλής Ανθούλας Δούπη στους δρόμους του Ηρακλείου. Αιδώς αχρείοι!!!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

anthoula.iosifΤραυματική εμπειρία η συνάντησή μου στο Ηράκλειο της Κρήτης με την Ανθούλα Δούπη, την εκπληκτική τυφλή φίλη του Μπάμπη Συμεωνίδη, η βόλτα της οποίας στους απάνθρωπους δρόμους της μεγαλούπολης τεντώνει τα νεύρα της και συγχρόνως βάζει σε μεγάλη ψυχολογική δοκιμασία εμάς που καταγράφουμε τον Γολγοθά της.

Γιατί όσο απλώς παρακολουθεί ένας από εμάς, που δεν στερείται της όρασής του, το καθημερινό μαρτύριο ενός τυφλού συνανθρώπου μας που προσπαθεί να επιτύχει το αυτονόητο, να περπατήσει δηλαδή απλώς στους δρόμους της πόλης όπου ζει ακολουθώντας με το μπαστούνι του τις ραβδώσεις της ειδικής όδευσης για τυφλούς, η αντίδρασή του θα περιοριστεί στα στενά πλαίσια μιας διαμαρτυρίας, άντε να φθάσει μέχρι του σημείου να κατεβάσει μερικά καντήλια.

Περισσότερα...

Αργυρώ Πλουμή. Super γιαγιά με 4 παιδιά, 12 εγγόνια και 16 Μαραθωνίους στο ενεργητικό της!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

argyro.ploumiΌταν ο Μπάμπης Συμεωνίδης μου μίλησε για την Αργυρώ Πλουμή, η οποία ξεκίνησε να συμμετέχει σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων σε ηλικία 52 ετών και σήμερα στα 72 της έχει στο ενεργητικό της δεκάδες αγώνες μεγάλων αποστάσεων και 16 Μαραθωνίους, με πολλές διακρίσεις, χρυσά μετάλλια και κύπελλα, νόμιζα ότι υπερβάλλει. Αν μάλιστα δεν ήξερα πως ο Μπάμπης είναι ένας αξιόπιστος άνθρωπος, θα έλεγα ότι με κοροϊδεύει!

Όταν όμως χθες πήγαμε στο σπίτι αυτής της εκπληκτικής γυναίκας, διαπίστωσα πως οι πληροφορίες του Μπάμπη ωχριούσαν μπροστά στην πραγματικότητα!

Περισσότερα...

Απρόσμενη συνάντηση με τον λεοντόκαρδο χρυσό Ολυμπιονίκη Νικόλα Κακλαμανάκη.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

kaklamanakiksΤο μόνο που δεν περίμενα σ' αυτό το ταξίδι μας στην Κρήτη ήταν να συναντήσω και να μιλήσω με τον λεοντόκαρδο χρυσό Ολυμπιονίκη της ιστιοσανίδας Νικόλα Κακλαμανάκη, τον γιο του αείμνηστου φίλου μου Θοδωρή Κακλαμανάκη, τον επονομαζόμενο και "Ρομπέν των Θαλασσών".

Συνάντησα τον Νικόλα δύο φορές. Την πρώτη σε μια παραλία του Ηρακλείου, όπου έπαιζε με τα "λευκά μαλλιά" της αγαπημένης του, και μια ημέρα μετά, στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου κάναμε μια αναγνωριστική συζήτηση, κύρια συστατικά της οποίας ήταν η συγκίνηση και η ψυχολογική φόρτιση του Νικόλα.

Περισσότερα...