Στην προσπάθειά μου να αποκτήσω ενεργειακή αυτονομία στο αυτοκινούμενο τροχόσπιτό μου, απευθύνθηκα στον καλό φίλο και συνεργάτη μου Αντώνη Πονηράκη http://www.ribandsea.com/main/index.php/news/383--qq-προκειμένου να μου πει τη γνώμη του για τα φωτοβολταϊκά panels και τις δυνατότητές τους. Ιδού λοιπόν η απάντησή του :
Αγαπητέ Ιωσήφ,
Έχω ήδη καταλήξει (περίπου) με τα φωτοβολταϊκά για το τροχόσπιτο. Απλά με έχουν καθυστερήσει για το θέμα του χρόνου παράδοσης σε σχέση με τον τύπο του ηλιακού πάνελ που μας ενδιαφέρει.
Πληροφοριακά πρόκειται για τα αμερικάνικα φωτοβολταικά της εταιρίας SUNPOWER (original made in USA), μέσω της εταιρίας California Solar Engineering (εταιρεία που σχεδιάζει, υποστηρίζει και διανέμει φωτοβολταϊκά).
Έχουν πιθανώς την μεγαλύτερη απόδοση (power efficiency), από 21.5% - 25%, σε σχέση με το 95% των ηλιακών πάνελ (εμπορικών εφαρμογών) που κυμαίνεται κατά μέσο όρο, από 8% - 13.5%.
Έτσι έχουμε μικρότερο εμβαδό σε σχέση με τα συμβατικά πάνελ, παρέχοντας συγχρόνως όμως πολύ μεγαλύτερη απόδοση.
Να πούμε όμως λίγα λόγια γι αυτό το θέμα (της απόδοσης%), γιατί πρακτικά είναι από τα πλέον σημαντικά θέματα και πρέπει οπωσδήποτε να γίνει κατανοητό.
Κάτι που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, είναι αυτό που έχει να κάνει με την απόδοση του φωτοβολταϊκού πάνελ σε σχέση με την αποδιδόμενη ισχύ του (σε W).
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα φωτοβολταϊκά είναι η θερμοκρασία που αναπτύσσεται στην επιφάνεια του πάνελ (solar module).
Κατά την διάρκεια πλήρους ηλιοφάνειας (ανεξάρτητα με την γωνία πρόσπτωσης της ηλιακής ακτινοβολίας επί του πάνελ), είναι γνωστό ότι εκεί μας παρέχεται η καλύτερη δυνατή ισχύς του φωτοβολταϊκού. Όταν δε η προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία είναι κάθετη επί του πάνελ, τότε έχουμε και το maximum της αποδιδόμενης ισχύος. Η ηλιοφάνεια όμως μαζί με την ωφέλεια που μας προσφέρει, μας δημιουργεί συγχρόνως ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα.
Το πρόβλημα είναι ότι κατά την διάρκεια της ημέρας αναγκαστικά μας θερμαίνει το φωτοβαλταϊκό. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, μαζί με την δεδομένη υψηλή θερμοκρασία του γύρω περιβάλλοντος, η θερμοκρασία στο φωτοβολταϊκό ανεβαίνει σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Όσο θερμαίνεται το πάνελ τόσο πέφτει η συνολική του ισχύς(W) (ανεξάρτητα του αν έχουμε πλήρη ηλιοφάνεια). Με λίγα λόγια τον χειμώνα, λόγω του ότι έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, έχουμε και καλύτερη απόδοση στα φωτοβολταϊκα (πάντα με ηλιοφάνεια), χωρίς βέβαια να υπολογίζουμε τις λιγότερες ώρες της χειμερινής ημερήσιας έκθεσης, ούτε βέβαια την δυσμενέστερη γωνία πρόσπτωσης της ηλιακής ακτινοβολίας λόγω της χαμηλότερης σε ύψος πορείας του ήλιου σε σχέση με την εκλειπτική (κατά την χειμερινή περίοδο). Θέματα που μπορούν να συνυπολογιστούν όμως και να γίνει η αντίστοιχη μελέτη για την κάθε επιθυμητή εγκατάσταση (μόνιμη ή μεταβλητή κλίση κλπ).
Εδώ λοιπόν έρχεται το θέμα της απόδοσης (%) του φωτοβολταϊκού, αναφορικά με την θερμοκρασία και την αποδιδόμενη ισχύ του φωτοβολταϊκού. Ένα πάνελ λοιπόν που έχει απόδοση 12%, σε σχέση με ένα άλλο που έχει 14%, πρέπει να γνωρίζουμε πως μεταξύ των πρακτικά υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τελική ισχύ που θα παρέχουν.
Π.χ. τα 120W ως max. ισχύς δεν θα ισχύει πάντα, εκεί παίζει μεγάλο ρόλο η πραγματική απόδοση του πάνελ.
Γι αυτό και στην διεθνή αγορά θα δεις φωτοβολταϊκα με την ίδια ισχύ αλλά με πολύ μεγάλες διαφορές στην τιμή πώλησης. Όλα λίγο πολύ κάνουν κάποια δουλειά, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι, τι τελικά προσφέρουν πραγματικά στο τέλος της ημέρας; Σαν παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε πως ένα πάνελ 120W θα σου παρέχει στο τέλος της ημέρας μία χωρητικότητα της τάξης 30Αh όπως επίσης και ένα άλλο της ίδιας ισχύος (120W), αλλά με χαμηλότερη απόδοση θα σου παρέχει 16Αh.
Και λέγοντας για τι χωρητικότητα; εννοώ για την χωρητικότητα που θα ανακτήσουν οι συσσωρευτές κατά την διάρκεια της ημερήσιας ωφέλιμης λειτουργίας (φόρτισης) από το φωτοβολταϊκό πάνελ.
Έχω επιλέξει 2 φωτοβολταικά πάνελ (12V) της Solar Engineering των 90W με απόδοση 21.5% . Ουσιαστικά είναι σαν να έχεις 2 συμβατικά πάνελ των 120-130W (περίπου).
Η διάσταση του κάθε πάνελ είναι 810Χ550Χ310 . Νομίζω πως μπορείς να τα τοποθετήσεις και τα δύο μαζί στην συνολική διάσταση 110Χ810Χ330.
Το καθένα από αυτά έχει έξοδο ρεύματος Inom.5.8Amps. Η σύνδεση τους θα γίνει παράλληλα και συνολικά θα παρέχουν max. Ρεύμα της τάξης 11.6Amps.
Η εταιρεία αυτή μετά την ισχύ των 90W, πηγαίνει σε πάνελ με πολύ μεγαλύτερη ισχύ (πάνω από 380W). Στα μικρά πάνελ που διατηρεί και παράγει είναι αυτά που σου προτείνω. Έχει κάποια άλλα πάνελ πάνω από 200W αλλά δυστυχώς παραδίδει μόνο για μεγάλες παραγγελίες.