Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Project Mycelium. Ένα project σε εξέλιξη των Bianca Nikolareizi & Robert Bryant.

Έκθεση πολυμέσων με βιολογικά γλυπτά

Διάρκεια: Πέμπτη 27, Παρασκευή 28 & Σάββατο 29 Μαρτίου 2025, 11:00 – 18:00
* Σάββατο 29 Μαρτίου: performances 13:00 & 16:00

Στο Γεωργικό Μουσείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιερά Οδός 75, Αθήνα

myceliumΣτις 27, 28 & 29 Μαρτίου 2025 θα λάβει χώρα η πρώτη παρουσίαση, ανοικτή στο κοινό, του Project Mycelium, ενός έργου σε εξέλιξη της Bianca Nikolareizi και του Robert Bryant, στο Γεωργικό Μουσείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης και ιστορίας. Μία έκθεση πολυμέσων, βιολογικών γλυπτών και performance. Κοστούμια που θα μπορούσαν να φοριούνται από μεγάλες προσωπικότητες της νεότερης Ελληνικής ιστορίας (Ιωάννης Καποδίστριας, Βασίλισσα Αμαλία & Μαρία Κάλλας) μετατρέπονται σε δυναμικά τοπία ανάπτυξης νέας ζωής.

Ο εκθεσιακός χώρος δίνει την εντύπωση μιας κρύπτης ή ενός αποθετηρίου αντικειμένων. Κυριαρχείται από μια σειρά ανθρώπινων μορφών. Κάποιες φορούν ένα ακριβές αντίγραφο της ενδυμασίας που φορούσε κάποιο επιφανές πρόσωπο της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας (πολιτικής & πολιτιστικής), άλλες φορούν πρωτότυπες δημιουργίες μόδας. Τα κοστούμια δεν είναι άθικτα. Κάθε κοστούμι είναι αποικισμένο από ένα ή περισσότερα είδη ζωντανών μυκήτων, που εξαπλώνουν το μυκήλιό τους, καταβροχθίζουν και παραμορφώνουν τα υφάσματα. Οι καλλιέργειες των μυκήτων πάνω στην επιφάνεια των ενδυμάτων αλλά και μέσα σε αυτά προετοιμάζονται κατάλληλα έτσι ώστε η εμφάνιση των καρποφοριών να συμπίπτει με τις ημερομηνίες παρουσίασης. Αναμένεται λοιπόν τα κοστούμια να είναι καλυμμένα με μια πληθώρα μανιταριών, η ανάπτυξη των οποίων στα βιολογικά γλυπτά θα εξελίσσεται διαρκώς (και αυτά θα εμφανίζονται διαφορετικά κάθε ημέρα της έκθεσης) μέχρι την πλήρη ωρίμανση τους, περιορίζοντας έτσι τη διάρκειά της παρουσίασης σε μόλις 3 ημέρες! Ενδιάμεσα θα παρεμβάλλονται προβολές σε οθόνες και προβολές mapping που αναπαράγουν αποσπάσματα ολόκληρης της διαδικασίας «καλλιέργειας» στα ενδύματα, time lapses, μικροφωτογραφίες και παράγωγα έργα τέχνης.


 
Το Σάββατο 29 Μαρτίου στις 13:00 και στις 16:00 η performer, Αλίκη Γερμανού, εκτελεί μια χορογραφία στον εκθεσιακό χώρο: Μια γυναίκα «Ιερομνήμων» (με τη βυζαντινή του σημασία, ως φύλακας ιερών πραγμάτων και αρχείων), ένα αινιγματικό πλάσμα περιπλανιέται ανάμεσα σε βιολογικά γλυπτά και εικόνες.
 
Το Project Mycelium αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γενικής και Γεωργικής Μικροβιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Γεώργιου Ζερβάκη και του Επίκουρου Καθηγητή Γεώργιου Κουτρώτσιου, οι οποίοι παρέχουν τις επιστημονικές συμβουλές και συντονίζουν όλα τα πειράματα που διεξάγονται στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου.
 
Η τεκμηρίωση του project, που περιλαμβάνει κινηματογράφηση και time lapses της ανάπτυξης των μυκήτων, μικροφωτογραφίες, οπτικά θραύσματα και προβολές mapping, επιβλέπεται από τη σκηνοθέτιδα Ακριβή Κόλλια.
 
Η απόφαση των Bianca Nikolareizi & Robert Bryant να εμπλακούν σε αυτή τη μακρά και πολύπλοκη διαδικασία προέκυψε μετά από επισκόπηση της βιβλιογραφίας για την ανάπτυξη μυκήτων και τις σχετικές εφαρμογές από συγγραφείς όπως ο Bryce Kendrick και ο John Deighton, καθώς και την έμπνευση που βρήκαν σε σύγχρονους στοχαστές και ανθρωπολόγους όπως η Donna Haraway, η Anna Tsing και ο Eduardo Kohn.
 
Οι Bianca Nikolareizi & Robert Bryant θέλησαν να ασχοληθούν με τους μύκητες, οργανισμούς που εμφανίζονται - μεταξύ άλλων - σε υποβαθμισμένα οικοσυστήματα, καθώς και σε εγκαταλειμμένες και περιβαλλοντικά επιβαρυμένες περιοχές. Ενώ κάποια είδη είναι επιζήμια για τον άνθρωπο, πολλά άλλα έχουν καθοριστική συμβολή στην παραγωγή τροφίμων και ποτών, στην παρασκευή πολύτιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων, στην κατασκευή νέων υλικών, καθώς και στην αποτελεσματική διαχείριση γεωργικών υπολειμμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων. Σε αυτό το project θέλησαν κυρίως να ασχοληθούν με τη μνήμη, τη διάβρωση της, την παραμόρφωσή της και, ενίοτε, τη σωτήρια απαλλαγή από αυτήν. Μέσα από το εγχείρημά τους επιδιώκουν να αναδείξουν κάποιες από τις πολυεπίπεδες συνδέσεις της καλλιτεχνικής έκφρασης με την επιστήμη, την τεχνολογία, τα κοινωνικά ζητήματα και την οικολογία.
 
Project Mycelium

 

σύλληψη, καλλιτεχνική διεύθυνση & επιμέλεια : Bianca Nikolareizi & Robert Bryant
με την επιστημονική συνεργασία του Εργαστηρίου Γενικής & Γεωργικής Μικροβιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών: Καθηγητής Γεώργιος Ζερβάκης, Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Κουτρώτσιος, Υποψήφιος Διδάκτορας Σάββας Χριστοδούλου

φιλοξενία έκθεσης: Γεωργικό Μουσείο «Λεωνίδας Λουλούδης» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη φροντίδα του Διευθυντή του Μουσείου Καθηγητή  Σταύρου Ζωγραφάκη και της υπεύθυνης επικοινωνίας Ευρυδίκης Σπυροπούλου

performance: Αλίκη Γερμανού
κινηματογράφηση & τεκμηρίωση:
Ακριβή Κόλλια, σκηνοθέτης, video artist
Δημήτρης Κοσικίδης, timelapse, τεχνική διαχείριση
Νίκος Μ. Δαλέζιος, προβολή mapping, μοντάζ

ηχοτοπίο: Robert Bryant, Δημήτρης Κοσικίδης
σχεδιασμός κοστουμιών: Bianca Nikolareizi
κατασκευή μεταλλικών γλυπτών: Στέλιος Γκίκας
κατασκευή κοστουμιών: Αγνή Λαβίδα
σύμβουλος project: Αλέξανδρος I. Στάνας

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ>>> https://tinyurl.com/3kkfmzmy
Project Mycelium 2025