Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ουδέν ρει!

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

profitis.psemaΚαθώς τακτοποιούσα τούτες τις μέρες της γιορτής και σχόλης δεκάδες βιβλίων που μου προσφέρουν οι εφημερίδες κάθε Κυριακή, αλλά και άρθρων και αρθριδίων που έχω κατά καιρούς εκτυπώσει προς ανάγνωση, έπεσα πάνω στο «Σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία». Πρόκειται για την τιτλοφορούμενη «Τελική έκθεση» συνταχθείσα την 14.11.2020. Επιτροπή συγκροτούμενη από Πισσαρίδη, Βαγιανό, Βέττα και Μεγήρ με τη συνεισφορά 75 καθηγητών, αναλυτών, αρθρογράφων κ.λπ. συνέταξε την εν λόγω έκθεση αριθμούσα 246 σελίδες.

Δεν είχα διάθεση να  διαβάσω τόσες σελίδες. Ίσως από αντίδραση, επειδή υποψιαζόμουν ότι θα γράφουν ήδη γνωστά πράγματα. Τις ξεφύλλισα, όμως, για να επιβεβαιώσω την υποψία μου. Στις σελίδες αυτές καταγράφεται τί πρέπει να γίνει, για να ανατραπεί η κατάντια μας. Πράγματα χιλιοειπωμένα. Με εντυπωσίασε μόνον το γεγονός, ότι οι συντάκτες τής έκθεσης χρησιμοποιούν τον όρο «αγκυλώσεις», για να περιγράψουν  όσα κακώς κείμενα στον δημόσιο τομέα πρέπει να διορθωθούν.

Περιγραφή, όμως, γενικόλογη χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις τύπου «πρέπει να απαγορευθεί δι’ απειλής ποινών κάθειρξης η πρόσληψη περισσότερων από τόσους μετακλητούς υπαλλήλους ανά υπουργείο» ή «πρέπει η επιλογή τού προεδρείου τών ανώτατων δικαστικών σχηματισμών να γίνεται με την ουσιαστική συμμετοχή τού Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου» ή «ο απολυόμενος λόγω ανεπαρκείας δικαστής δεν θα διορίζεται σε άλλη θέση στον δημόσιο τομέα» ή «θα πρέπει επί τέλους να εφαρμοσθεί στην πράξη η νομοθεσία για την καλή νομοθέτηση [νόμοι 4048/2012 και 4622/2019]». Με χλευαστικά, βέβαια, σχόλια για τον νόμο 4622/2019 «περί επιτελικού κράτους κ.λπ.».

Με εντυπωσίασε, επίσης, κάτι που αγνοούσα: οι δικαστές προάγονται αξιολογούμενοι βάσει του έργου τους σε αποφάσεις που οι ίδιοι επιλέγουν από εκείνες που εξέδωσαν και όχι με βάση το σύνολο των  αποφάσεων που έχουν εκδώσει συνεκτιμωμένου του στοιχείου  ανατροπής των από ανώτερο δικαστήριο [Εφετείο ή Άρειο Πάγο] κατόπιν προσβολής των με ένδικα μέσα.   

Μετά σκέφτηκα, ότι έχουν περάσει κοντά 4 χρόνια από τη συγγραφή της έκθεσης, χωρίς να έχουν αναταχθεί οι αγκυλώσεις. Το απέδειξαν και οι πολύ πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική.     

Μετά μου ήλθε τούτο. Οπότε δεν χρειάστηκε να συνεχίσω να γράφω. Ήταν μάταιο!
https://www.youtube.com/watch?v=L-6aQgKrSdU

[Αναρωτηθήκατε, όμως, κύριε Κουλία μήπως ο σύζυγος της Μαρέβας, ο Γεραπετρίτης και η παρέα τους είναι τόσο πατριώτες που αφήνουν την Ελλάδα να κατακαεί, προκειμένου να δείξουν στον Σουλτάνο, ότι δεν έχει τίποτε να κερδίσει κατακτώντας μία  κατακα(η)μένη γη ;]

Με αποτελείωσε η διαφημιστική αυτοπροβολή τού τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ με παρουσιαστή σε πρώτο ρόλο τον Πορδοσάλτε να διακηρύσσει: όλοι λένε «Θα το βγάλω στον ΣΚΑΙ, για να βρω το δίκηο μου».

Ουδέν ρει, όταν άπαν το πωλητικό προσωπικό τα πάντα κατουρεί!

Σώτος