Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Μια φορά κι' ένα καιρό ήταν ένα camper...

Περιγράφει το όνειρο (όσο πρόλαβε να το δει και να το φωτογραφίσει) ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Τον Οκτώβριο του 2009 πήγα με το αυτοκινούμενο στην Ιταλία, προκειμένου να καλύψω το μεγάλο Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι της Γένοβας για τις ανάγκες του άλλου διαδικτυακού περιοδικού μου :  http://www.ribandsea.com/

Camper της δεκαετίας του 1960 και camper της δεκαετίας του 2010, πλάϊ πλάϊ! Εσείς ποιο θα διαλέγατε; Πολλές εμπειρίες, εικόνες, νέα πράγματα, που εισπράττει κανείς όταν φεύγει έξω απ' τα σύνορα της Ελλάδος. Τελείωσε κάποια στιγμή η έκθεση κι' εμείς αποφασίσαμε να τρενάρουμε λίγο τον γυρισμό μας για να κάνουμε μια σύντομη βόλτα στην περιοχή της λίμνης Γκάρντα. Χειμώνας ήταν βέβαια, αλλά αυτό δεν εμπόδισε εμένα και την καπετάνισσα να καβαλήσουμε το παπί, που μεταφέραμε στη σχάρα του camper, και να κάνουμε τον περίπλου της λίμνης. Γιατί σας τα λέω αυτά; Μα κάτι έπρεπε να γράψω σαν εισαγωγή για να σας δείξω αυτό που είδα σε κάποιο parking της λίμνης.

Old is beuatiful! Παρατηρήστε την κυρτότητα της πόρτας εισόδου που ακολουθεί, κατ' ανάγκην, το σχήμα του one off καλουπιού! Επρόκειτο για το "προϊστορικό" αυτοκινούμενο, το οποίο εικονίζεται στις φωτογραφίες. Το είχα δει φευγαλέα, το πρωί της ίδια ημέρας, να κινείται σε κάποιο από τα χωριά της λίμνης, αλλά ήταν τόση η έκπληξή μου, που δεν πρόλαβα καν να σκεφτώ να το ακολουθήσω και να το φωτογραφίσω! Στάθηκα όμως τυχερός, αφού το ίδιο απόγευμα το εκπληκτικό εκείνο camper παρκάρισε ακριβώς δίπλα μας! Όπως μου εξήγησε ο ηλικιωμένος Γερμανός ιδιοκτήτης του, όσο μπόρεσα δηλαδή να καταλάβω με την παντομίμα, το τροχόσπιτο προσαρμόστηκε στο σασσί ενός φορτηγού της Mercedes κάπου στις αρχές της δεκαετίας του '60! Ήταν μια εξ ολοκλήρου συμπαγής πολυεστερική κατασκευή "one off". Τι σημαίνει αυτό; Ότι το καλούπι του τροχόσπιτου που προσαρμόστηκε πάνω στο σασσί του φορτηγού είναι ενιαίο, χωρίς ενώσεις και άλλα "δεσίματα".

Αν έχω μετανοιώσει για κάτι είναι που δεν φωτογράφισα το εσωτερικό του... Ρώτησα τον Γερμανό παππού αν σκοπεύει να το πουλήσει κάποια στιγμή, αλλά η απάντηση που πήρα ήταν καθέτως αρνητική! Η βλακεία μου είναι ότι ντράπηκα να ζητήσω να φωτογραφίσω και το εσωτερικό εκείνου του ιστορικού κειμηλίου. Άντε τώρα, πότε να το ξανασυναντήσω για να συμπληρώσω το ρεπορτάζ. Το μόνο που σκέφτηκα, και πρόλαβα να κάνω, όταν το ζευγάρι των ηλικιωμένων Γερμανών κλείδωσε το camper και έφυγε για μια βόλτα, ήταν να αφήσω τα τηλέφωνά μου και ένα σημείωμα στο παρμπρίζ που έγραφε : "If you ever decide to sell it, please let me know"... (αν αποφασίσετε κάποτε να το πουλήσετε, παρακαλώ ενημερώστε με). Πάντως, τι να σας πω. Συγκινήθηκα, βλέποντας εκείνο το αυτοκινούμενο, όπως συγκινούμαι κάθε φορά που βλέπω μια αντίκα, σαν αυτές που ζωντάνεψε ο φίλος μου Σταύρος Βαμβουνάκης στα Χανιά, ή ένα παλιό πέτρινο αρχοντικό σε κάποιο ακριτικό νησί του Αιγαίου. Και, ειλικρινώς σας λέω, αν μπορούσα να αποκτήσω μια μέρα ένα τέτοιο camper, πολύ θα το χαιρόμουν!

Υστερόγραφο : Ένας φίλος μου, ο οποίος εντυπωσιάστηκε ιδιαιτέρως από τις φωτογραφίες, με ρώτησε αν ξέρω τι μάρκα είναι το αυτοκινούμενο αυτό. Του απάντησα ότι το αυτοκίνητο είναι της Mercedes και το τροχόσπιτο της "Orion". Έψαξε λοιπόν και ιδού τι βρήκε στο διαδίκτυο!

  http://www.suleica-orion-club.de/index.htm

Και... αμφίβια έκδοση!  http://www.amphibiousvehicle.net/amphi/Sa_Sea.html

 http://www.suleica-caravans.de/

Τι λέτε; Παραγγέλνουμε ένα;