Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Αυτοκινούμενο "Kyros 5 Prestige" από την "Caravans International"

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Διανυκτερεύοντας στη Χαλκίδα.H «Caravans International” (C.I.) μαζί με την «Autoroller» είναι οι δύο θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου «Trigano S.p.A.» που εδρεύει στο San Simignano, μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στη Σιέννα της Ιταλίας. Αντικείμενο και των δύο αυτών θυγατρικών εταιρειών είναι η κατασκευή αυτοκινούμενων τροχόσπιτων.

Θέμα αυτής της παρουσίασης αποτελεί το υπερυψωμένο van της Fiat (Ducato 2,3) που στα χέρια των τεχνικών της «C.I.» μετατρέπεται σε ένα πολύ όμορφο και λειτουργικό αυτοκινούμενο τροχόσπιτο που φέρει το όνομα «Kyros 5». Ας το δούμε όμως από κοντά.

Η καμπίνα οδήγησης.Στο συνολικό μήκος των 5.99 μ. του "Kyros 5" η «C.I.» κατάφερε να χωρέσει δύο άνετα διπλά κρεββάτια, w.c. και ντουζιέρα, κουζίνα, νεροχύτη, ντουλάπα και καθιστικό τεσσάρων ατόμων. Αν σ’ αυτά προσθέσει κανείς τους αποθηκευτικούς χώρους και την δεξαμενή των 100 λίτρων γλυκού νερού, τότε έχει την πλήρη εικόνα ενός... «μικρομέγαλου» camper, με μήκος ένα μόλις εκατοστό κάτω απ’ τα 6 μέτρα, που μπορεί να φιλοξενήσει και να κοιμίσει μέχρι και 5 άτομα, αν μετατραπεί και η τραπεζαρία σε ένα ακόμη (μονό) κρεββάτι!

Στην τραπεζαρία δειπνούν άνετα τέσσερα άτομαΤο «Kyros 5» της παρουσίασης κατατάσσεται στην κατηγορία «Prestige», λόγω του πλούσιου εξοπλισμού του, ο οποίος, σε άλλα αυτοκινούμενα, χρεώνεται επιπλέον σαν "προαιρετικός". Στον εξοπλισμό αυτόν περιλαμβάνονται : ο κλιματισμός (air condition) στην καμπίνα οδήγησης, η σκίαση του παρμπρίζ, το cruise control, οι αερόσακκοι οδηγού-συνοδηγού, το ηλεκτρικό σκαλοπάτι, το σύστημα προστασίας της δεξαμενής γκρίζων υδάτων κατά την διάρκεια των παγωμένων ημερών του χειμώνα, ο καυστήρας πετρελαίου webasto, για την θέρμανση των χώρων ενδιαίτησης και την παροχή ζεστού νερού, η τέντα, η σχάρα ποδηλάτων, η τηλεόραση και η δορυφορική κεραία κ.α.

Ο χώρος της κουζίνας. Μικρός αλλά λειτουργικός.Το συγκεκριμένο camper της παρουσίασης είναι επιπλέον εξοπλισμένο με σχάρα μοτοποδηλάτου και κοτσαδόρο, δεύτερη μπαταρία και γενικό ηλεκτρικό διακόπτη τεσσάρων θέσεων, inverter για την φόρτιση κινητών τηλεφώνων και την λειτουργία μικρής ισχύος ηλεκτρικών συσκευών, ενώ έχουν προστεθεί λαμπτήρες led για καλύτερο εσωτερικό και εξωτερικό φωτισμό και οικονομία στις μπαταρίες.

Το κάτω διπλό κρεββάτι.Η οδήγηση του "Kyros 5" της "C.I." είναι κάτι περισσότερο από απολαυστική. Η εξαιρετική περιμετρική οπτική επαφή που έχουν οι επιβαίνοντες με τον δρόμο και το περιβάλλον, οι "φορτηγίσιοι" ευρυγώνιοι (ρυθμιζόμενοι εσωτερικά) καθρέφτες, τα τέσσερα δισκόφρενα, το σύστημα abs, το μεγάλο (σε σχέση με το μήκος του αυτοκινήτου) μεταξόνιο και η μεγάλη απόσταση μεταξύ των τροχών του ίδιου άξονα, δίνουν στον οδηγό του την εντύπωση ότι δεν οδηγεί ένα camper συνολικού μήκους 6 μ. και ύψους 2.60, αλλά ένα μικρό ι.χ. αυτοκίνητο με μεγάλη ικανότητα ελιγμών, ταχύτητας και σταθερότητας! Η κατανάλωση, με μια ταχύτητα 100-110 χλμ./ώρα στις 2.500 στροφές, δεν υπερβαίνει τα 9-10 λίτρα πετρελαίου ανά 100 χιλιόμετρα.

Το επάνω κρεββάτι.Στα "μειονεκτήματα" του "Kyros 5" το πάνω από 2.20 μ. συνολικό ύψος του, που χρεώνει τον οδηγό του, στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, με τέλη διοδίων φορτηγού! Έβαλα την λέξη μειονεκτήματα σε εισαγωγικά γιατί, απλούστατα, δεν θα ήταν δίκαιο να χρεώσει κανείς στο "Kyros 5" την απίστευτη επινόηση των μεγαλοεργολάβων, που λυμαίνονται τις εθνικές οδούς, να χρεώνουν τα οχήματα ανάλογα με το ύψος τους! Μια "φαεινή ιδέα" που δεν έχουν, ευτυχώς, αυτοί οι οποίοι εκμεταλλέυονται τις ευρωπαϊκές αουτοστράντες, με αποτέλεσμα τα τέλη διοδίων για την ίδια απόσταση, στην Ιταλία ας πούμε, να είναι 22 ευρώ και στην Ελλάδα 50!

Ο χώρος της τουαλέτας.Κατά έναν περίεργο τρόπο, πάντως, οι υπεύθυνοι της Αττικής Οδού δέχθηκαν την έγγραφη διαμαρτυρία μου, για την παράλογη αυτή χρέωση των οχημάτων καθ' ύψος, και χρεώνουν όλα ανεξαιρέτως τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα σαν απλά ι.χ. αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2006, υπέβαλα έγγραφο αίτημα προς την "Αττικές Διαδρομές Α.Ε.", το οποίο απαντήθηκε με την από 17 Μαρτίου 2006 και αρ. πρωτοκ. ΑΔ/ΒΧ/βτ/Φ27/Χ4158 επιστολή της εταιρείας αυτής (υπεύθυνη κυρία Βασιλεία Τομπολίδου), η οποία έκρινε σαν βάσιμο και δικαιολογημένο το αίτημά μου, εντάσσοντας έκτοτε όλα τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, ανεξαρτήτως ύψους, στην κατηγορία οχημάτων 4. Οι υπεύθυνοι εκμετάλλευσης όλων των άλλων αυτοκινητοδρόμων κώφευσαν, σε ανάλογο έγγραφο αίτημά μου, και προσπάθησαν με σοφιστείες να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Ο χώρος της ντουζιέρας.Έτσι, όσοι ιδιοκτήτες αυτοκινούμενων τροχόσπιτων θεωρούν πως το μέτρο αυτό είναι παράλογο, παράνομο και ανήθικο, έχουν δύο επιλογές :

α) Να σπρώξουν τις μπάρες και να περάσουν ελεύθερα, εφ' όσον όμως δεν υπάρχει κοντά αυτοκίνητο της Τροχαίας. Γιατί; Γιατί με τον γελοίο, ανήθικο και αντισυνταγματικό νόμο του Ρέππα, με βάση τον οποίον η άρνηση πληρωμής διοδίων θεωρείται παράβαση του Κ.Ο.Κ., η πράξη τους αυτή θα έχει σαν συνέπεια την αφαίρεση της αδείας κυκλοφορίας, των πινακίδων και της αδείας οδήγησης!

Ο χώρος των μπατταριών αφήνει χώρο για την τοποθέτηση και άλλων πραγμάτων.β) Να επιλέξουν τις παράπλευρες, χωρίς διόδια, διαδρομές, όπως κάνουμε τα τελευταία δύο χρόνια εμείς. Σας διαβεβαιώ ότι δεν θα διανύσετε μεγαλύτερη χιλομετρική απόσταση, θα απολαύσετε περισσότερο την διαδρομή, η δε χρονική καθυστέρηση είναι τοσο μικρή που δεν αξίζει καν να συζητηθεί :  http://www.ribandsea.com/main/index.php/travels/1065-oi-geroi-tou-muppet-show-sto-agio-oros

Ο ηλεκτρικός πίνακας.Και αφού έβγαλα τα απωθημένα μου με την μάστιγα των διοδίων, ας συνεχίσω από εκεί που σταμάτησα. Η αξιοσημείωτη ευελιξία, ταχύτητα και σταθερότητα του "Kyros 5" δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποθρασύνει τον οδηγό του. Τα campers, λόγω βάρους, και όγκου κυρίως, είναι αυτοκίνητα που δεν σταματούν εύκολα στις μεγάλες ταχύτητες, αν κάτι συμβεί ξαφνικά. Καλό είναι λοιπόν, ακόμη και στην περίπτωση του "Kyros 5", ο οδηγός του, αν θέλει να είναι πάντοτε "on the safe side", να μην υπερβαίνει τα όρια. Εκτός της ασφάλειας, βεβαίως, σε μια εποχή που οι τιμές των καυσίμων τραβούν την ανηφόρα, θα διαπιστώσει στο τέλος του ταξιδιού ότι είχε και σημαντική οικονομία.

Ο χώρος τοποθέτησης της φιάλης προπανίου.Η εσωτερική διάταξη του "Kyros 5" δίνει την ευχέρεια στον κάτοχό του να επιλέξει μεταξύ δύο διπλών κρεββατιών ή ενός και μεγάλου αποθηκευτικού χώρου κάτω από αυτό. Στο camper της παρουσίασης και τα δύο κρεββάτια ήταν στη θέση τους. Το ζευγάρι που ταξιδεύει μ' αυτό χρησιμοποιεί το κάτω κρεββάτι, ενώ στον ανοικτό αποθηκευτικό χώροπου υπάρχει κάτω από αυτό, αποθηκεύει βαρύτερα αντικείμενα, είδη διατροφής και σκεύη μαγειρικής. Στο επάνω κρεββάτι τοποθετεί ρουχισμό, φωτογραφικό εξοπλισμό κ.λπ. Στα κρεββάτια υπάρχει επίσης φωτισμός και θήκες για την τοποθέτηση μικροπραγμάτων.

Εύκολη δημιουργία τραπεζαρίας στο ύπαιθρο.Στους δύο κλειστούς αποθηκευτικούς χώρους, που υπάρχουν κάτω από το κρεββάτι, φιλοξενούνται, στον μεν ένα η δεξαμενή του νερού, ενώ στο άλλο, σε τρία ξεχωριστά διαμερίσματα, αποθηκεύονται άλλα χρήσιμα αντικείμενα, όπως εργαλεία, σωλήνας για την προμήθεια νερού, μπαλαντέζα κ.λπ. Η δίφυλλη πίσω πόρτα μπορεί να ανοίξει από μέσα, ακόμη και όταν το camper είναι κλειδωμένο. Όταν βέβαια είναι τοποθετημένη η σχάρα για την μεταφορά του μοτοποδηλάτου, η πίσω πόρτα δεν ανοίγει εντελώς. Ο λόγος είναι ότι στο συγκεκριμένο camper η σχάρα έχει επίτηδες τοποθετηθεί λίγο ψηλότερα ώστε να επιτρέπεται η ταυτόχρονη ρυμούλκυση ενός τρέϊλερ.

Ντουλάπι οροφής πάνω από την καμπίνα οδήγησης.Στον χώρο τoυ w.c. υπάρχει μεγάλο ανοιγόμενο παράθυρο, για καλύτερο αερισμό του χώρου, ενώ ο νιπτήρας είναι συρόμενος. Σε συνδυασμό μάλιστα με την περιστροφή της λεκάνης, δημιουργεί τον κατάλληλο χώρο για τη ντουζιέρα. Τα δύο ντουλάπια που υπάρχουν στον χώρο του w.c. φιλοξενούν απαραίτητα αντικείμενα καθαριότητας, χαρτιά υγείας, χημικά τουαλέττας κ.λπ.

Το τραπέζι μπορεί να τοποθετηθεί σε ειδική υποδοχή που είναι βιδωμένη εξωτερικά, Kyros 5 : Το φιλικό, οικονομικό camper για ένα ζευγάρι.επάνω στο ντουλάπι της φιάλης αερίου. Έτσι, υπάρχει η δυνατότητα να γευματίσει κανείς έξω, κάτω από την σκιά της τέντας, χωρίς να πρέπει να μεταφέρει μαζί του δεύτερο τραπέζι. Στον χώρο όπου φιλοξενείται η φιάλη αερίου υπάρχει επίσης χώρος για την τοποθέτηση και άλλων πραγμάτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η οικοδέσποινα είχε αποθηκεύσει εκεί δοχείο ελαιόλαδου, υγρά καθαρισμού και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Στον χώρο αυτό υπάρχει πρόσβαση και από μέσα, χωρίς έτσι να είναι απαραίτητο να βγει κανείς έξω από το camper προκειμένου να ανοίξει ή να κλείσει τη ροή του αερίου.

Τεχνικά στοιχεία.

Κινητήρας : Fiat 2.300 c.c. common rail 120 h.p.

Σύστημα πέδησης : Δίσκοι (εμπρός-πίσω) + ABS

Κιβώτιο ταχυτήτων : Μηχανικό 6 ταχυτήτων (5+όπισθεν).

Cruise control.

Ολικό μήκος : 5,99 μ.

Ολικό πλάτος : 2,05 μ.

Ολικό εξ. ύψος : 2,61 μ.

Εσωτερικό ύψος : 1,89 μ.

Διαστάσεις κάτω κρεββατιού : 1,86 Χ 1,44 μ.

Διαστάσεις επάνω κρεββατιού : 1,75 Χ 1,32 μ.

Ψυγείο χωρητικότητας 80 λίτρων, τριών θέσεων (αέριο, 12 και 220 V), με ενσωματωμένο ανεμιστήρα ψύξης.

Κοιμίζει : Μέχρι 5 άτομα.

Θέρμανση και ζεστό νερό : Καυστήρας πετρελαίου Webasto.

Περιστρεφόμενα καθίσματα οδηγού/συνοδηγού.

Παράθυρα οροφής : Δύο, διαστάσεων 0,70Χ0,50 μ. έκαστο, με σίτες (αντικουνουπική και συσκότισης).

Σκαλοπάτι και φως επιβίβασης/αποβίβασης.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ : Camper Club - Γ. Παναγούλιας & Σια Ε.Ε. - 15ο χλμ. Λεωφ. Μαραθώνος, Παλλήνη

Τηλ. : 210 6664586 - www.camperclub.gr  - e mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.