Τεχνική επιμέλεια : Ευθύμιος Κατσαρός.
Ρεπορτάζ - φωτογραφίες : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Όλοι έχουμε κατά καιρούς προβληματισθεί με τη μειωμένη απόδοση του ψυγείου που διαθέτει το αυτοκινούμενο τροχόσπιτό μας. Μειωμένη απόδοση η οποία παρουσιάζεται, κυρίως, όταν ο επιλογέας είναι στο αέριο. Και δεν είναι λίγες οι φορές που αστειευόμαστε, πειράζοντας ο ένας τον άλλον, εκθειάζοντας την ψυκτική κανότητα του δικού μας ψυγείου σε σχέση με τη "ντουλάπα" του γείτονα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί τα εξωτερικά τοιχώματα του camper, στο ύψος των εξαερώσεων, μαυρίζουν και η μυρωδιά του αερίου είναι μερικές φορές έντονη; Γιατί υπάρχουν φορές που το ψυγείο μας, όταν καταναλώνει αέριο, δεν αποδίδει και δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια μονωμένη "ντουλάπα";
Με την ευκαιρία της συντήρησης του ψυγείου στο δικό μου camper, μίλησα με τον κ. Ευθύμιο Κατσαρό (περισσότερο γνωστός στους κύκλους των τροχοσπιτάδων σαν "Μάκης"), ο οποίος διατηρεί δικό του χώρο πάρκινγκ, επισκευής και συντήρησης τροχόσπιτων και campers στο 19ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Αθηνών Σπάτων (έξοδος αρ. 18 της Αττικής Οδού προς Μαρκόπουλο - τηλ. 210 6635548 - 6944 308886).
"Όλες οι συσκευές που λειτουργούν με αέριο στα τροχόσπιτα θέλουν μία τουλάχιστον φορά το χρόνο έλεγχο και συντήρηση", είπε ο Μάκης και συνέχισε. "Οι συσκευές, όπως το ψυγείο και ο βραστήρας του νερού (boiler), δεν έχουν φίλτρο αέρος, με αποτέλεσμα κάθε τι που αιωρείται στην ατμόσφαιρα, όπως η σκόνη, το χώμα, η άμμος και η αλμύρα της θάλασσας, να συμπαρασύρονται μαζί με τον ατμοσφαιρικό άερα και να εισχωρούν στις σωληνώσεις και τους μηχανισμούς τους. Αν θέλει λοιπόν κανείς να έχει καλή απόδοση το ψυγείο του camper, δεν έχει παρά να του κάνει μια ετήσια, τουλάχιστον, προληπτική συντήρηση.
Το φαινόμενο δεν είναι και τόσο έντονο στην περίπτωση του βραστήρα, γιατί υπάρχει καπάκι με το οποίο καλύπτουμε την είσοδο του αέρα, αφού βεβαίως έχει ζεσταθεί πρώτα το νερό. Αν αφήσουμε το καπάκι αυτό ανοικτό, τότε ανάλογη συντήρηση θα θέλει και ο βραστήρας. Θα πρέπει εδώ να τονίσω με έμφαση ότι αυτή η συντήρηση δεν πρέπει να γίνεται από άτομα που δεν είναι της δουλειάς, γιατί είναι πολύ πιθανό να πάει κανείς για μαλλί και να βγει κουρεμένος. Μου έχει τύχει, πολλές φορές, να έρθουν σε μένα για επισκευή του καυστήρα ιδιοκτήτες τροχόσπιτων και campers, οι οποίοι επιχείρησαν να κάνουν μόνοι τους τη συντήρηση και, αντί να βελτιώσουν την κατάσταση, δημιούργησαν μεγαλύτερο πρόβλημα! Άσε που υπάρχει και ο κίνδυνος φωτιάς ή έκρηξης, αν κάποιο ρακόρ δεν βιδωθεί όπως πρέπει. Δεν πρέπει να παίζουμε μ' αυτά...
Το αέριο τώρα που χρησιμοποιούμε για τη λειτουργία αυτών των συσκευών, πρέπει να έχει τις σωστές προδιαγραφές. Οι συσκευές αυτές λειτουργούν καλύτερα με προπάνιο. Δεν πρέπει να βάζουμε ό,τι αέριο βρίσκουμε και, πολύ περισσότερο, δεν πρέπει να γεμίζουμε οι ίδιοι τις φιάλες, γιατί το βουτάνιο, το οποίο διατίθεται στα πρατήρια καυσίμων και προορίζεται για τους κινητήρες των αυτοκινήτων, περιέχει κάποιο ελαιώδες συστατικό, που έχει μάλιστα και μια χαρακτηριστική μυρωδιά. Το ελαιώδες αυτό συστατικό μεταφέρεται με την πάροδο του χρόνου στις συσκευές του τροχόσπιτου και δημιουργεί δυσλειτουργίες. Εκτός των άλλων, το προπάνιο αντέχει περισσότερο στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και δεν παγώνει εύκολα.
Στη δική σου περίπτωση υπάρχει μειωμένη, απλώς, απόδοση του καυστήρα. Ούτε μαυρίλες υπάρχουν, ούτε δυσάρεστη μυρωδιά. Έχουν συνεπώς παραμείνει ξένα σωματίδια στο χαμηλό σημείο της διαδρομής του αερίου και αυτό θα το διαπιστώσουμε μόλις αποσυναρμολογήσουμε τον καυστήρα. Βγάζουμε, κατ' αρχάς, το προστατευτικό κάλυμμα της φλόγας, ξεβιδώνοντας μια βίδα που το συγκρατεί πάνω στο τοίχωμα της καμπίνας του τροχόσπιτου. Διαπιστώνουμε, συγχρόνως, ότι στον χώρο γύρω από τον καυστήρα υπάρχει άμμος. Ακολούθησες, προφανώς, κάποια διαδρομή πάνω σε αμμώδες έδαφος ή κατασκήνωσες κοντά στη θάλασσα, και η άμμος πέρασε, μέσα από τις σχισμές του εξωτερικού καλύμματος, στον χώρο γύρω από τον καυστήρα του ψυγείου. Κάτι ανάλογο, λοιπόν, μ' αυτό που επικρατεί στον εξωτερικό χώρο, θα επικρατεί και μέσα στον καυστήρα, δεν θέλει φιλοσοφία!
Λύνουμε συνεπώς τον καυστήρα και τον αποχωρίζουμε από τον σωλήνα παροχής και τις ακίδες, προκειμένου να τον ελέγξουμε και να τον καθαρίσουμε. Όπως βλέπεις, με τα πρώτα κτυπήματα πάνω στον πάγκο το πανάκι γέμισε σκουριά! Αφαιρούμε στη συνέχεια με προσοχή το ποτηράκι, γιατί κι' εκεί η κατάσταση δεν θα είναι καλύτερη! Ο φίλος σου, που ήρθε τις προάλλες επειδή αντιμετώπιζε το ίδιο περίπου πρόβλημα, έπαθε πλάκα όταν είδε τη βρώμα που βγήκε από κει μέσα! Το ποτηράκι, στη δική σου περίπτωση, δεν είναι βέβαια βουλωμένο, αλλά μια που το βγάλαμε θα το καθαρίσουμε κι' αυτό.
Δεν μένει παρά να κάνουμε ένα γενικό καθαρισμό του χώρου, φυσώντας με δύναμη και απομακρύνοντας τη σκόνη και τα ξένα σώματα που υπάρχουν σ' αυτόν. Πρέπει βεβαίως πρώτα να έχουμε φροντίσει να σκεπάσουμε τον καυστήρα με ένα πανί, ώστε να τον προστατεύσουμε απ' τη σκόνη. Καθαρίζουμε τέλος με ένα πανί τις ακίδες, που είναι ο σπινθηριστής και επιτηρητής της φλόγας, και συναρμολογούμε και επανατοποθετούμε τον καυστήρα στη θέση του. Παρατήρησε τώρα την καθαρότητα και το ύψος της φλόγας μόλις ανοίξεις την παροχή του αερίου".
Ρώτησα, ευκαιρίας δοθείσης, τον Μάκη αν το ψυγείο του camper μπορεί να λειτουργεί με κομπρεσσέρ, όπως το ψυγείο του σπιτιού, και να τι μου απάντησε.
"Και βέβαια γίνεται. Αρκεί να προσθέσει κανείς, στο υπάρχον ψυγείο, ψυκτικά στοιχεία και τον ανάλογο συμπιεστή (κομπρεσσέρ). Το ψυγείο, όμως, σ' αυτή την περίπτωση, δεν θα λειτουργεί αθόρυβα, και η παροχή θα πρέπει βέβαια να είναι 220 v. Εγώ θα πρότεινα κάτι καλύτερο. Να το κάνεις 12βολτο! Και τώρα λειτουργεί βέβαια με 12 v, αλλά με αντίσταση. Αυτό που προτείνω εγώ είναι να προσθέσεις ψυκτικά στοιχεία, ένα στον χώρο της κατάψυξης και ένα στον χώρο της συντήρησης, και να χρησιμοποιήσεις ένα συμπιεστή (κομπρεσσέρ) από 12βολτο ψυγείο, σαν αυτούς που τοποθετούν στα σκάφη, οι οποίοι έχουν χαμηλή κατανάλωση.
Η Danfoss, επί παραδείγματι, προμηθεύει τέτοιου είδους συμπιεστές. Αυτό που μένει είναι να τοποθετήσεις τα απαραίτητα φωτοβολταϊκά στοιχεία, που θα αναλάβουν τη συνεχή φόρτιση των μπατταριών σου, και καθάρισες! Μην ξεχνάς, άλλωστε, ότι το ψυγείο θα λειτουργεί μερικά λεπτά, μέχρι να κατεβάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, και μετά θα σταματάει. Για να αρχίσει και πάλι να λειτουργεί μόλις ανοίξει η πόρτα ή ανέβει η θερμοκρασία του θαλάμου. Θα έχεις λοιπόν ένα δωδακάβολτο ψυγείο το οποίο θα δουλεύει συνεχώς, χωρίς πρόβλημα, αρκεί, όπως σου είπα, να τοποθετήσεις τις προβλεπόμενες και αναγκαίες φωτοβολταϊκές πλάκες για την φόρτιση των μπατταριών. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι θα στερηθείς το αέριο ή το 220. Απλώς, το ίδιο ψυγείο θα έχει την δυνατότητα να λειτουργεί συνεχώς με τις μπατταρίες του camper και να αποδίδει".
Ρώτησα στη συνέχεια τον Μάκη αν θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες τεχνικές παρεμβάσεις, εκ μέρους του, αφού αγοραστούν βεβαίως πρώτα τα απαραίτητα υλικά, και να τι μου απάντησε:
"Και βέβαια θα γίνουν κάποιες παρεμβάσεις. Να μη σου πω ότι θα πρέπει, ίσως, να βγει απ' τη θέση του και ολόκληρο το ψυγείο! Μια και έκανες όμως αρχή με τέτοιου είδους τεχνικά θέματα, καλό είναι να γράψεις ένα άρθρο για ένα πολύ σοβαρό θέμα στο οποίο ελάχιστοι δίνουν, δυστυχώς, τη δέουσα σημασία...".
Ποιο είναι το σοβαρό αυτό θέμα; Θα σας μιλήσω γι' αυτό σε ένα από τα επόμενα άρθρα. Για να έχουμε κάτι να λέμε και να δείχνουμε δηλαδή...