Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Κράτος απατεώνας, αντί πλαστικοποιημένων αδειών χειριστού ταχυπλόου δίνει μια σελίδα Α4!

Γράφει, εμφανώς θυμωμένος, ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

editorialimageΈχω αφήσει μια εκκρεμότητα από το τελευταίο άρθρο μου για την όμορφη Χαλκίδα. Σας είχα υποσχθεί ότι θα σας διηγηθώ τον λόγο που με ανάγκασε έτσι ξαφνικά να πεταχτώ μέχρι την πριγκήπισσα του Ευβοϊκού. Ακούστε λοιπόν.

Πριν από δύο χρόνια συμπλήρωσα την ηλικία των 65 ετών και έπρεπε να ανανεώσω την άδεια οδήγησης αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας και την άδεια χειριστού ταχυπλόου. Για να ανανεώσω όμως τη δεύτερη έπρεπε πρώτα να ανανεώσω την πρώτη. Πέρασα λοιπόν με επιτυχία όλες τις ιατρικές εξετάσεις, εισέπραξα τα εύσημα από τους γιατρούς που με εξέτασαν, οι οποίοι μου έκαναν και τα σχετικά κομπλιμέντα, και πήρα το νέο έντυπο (καρτελάκι) της άδειας οδήγησης αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας.

Μ' αυτό το καρτελάκι ανά χείρας και έχοντας όλα τα άλλα δικαιολογητικά που προβλέπει ο νόμος, πήγα στο Λιμεναρχείο Χαλκίδας, το οποίο πριν από 40 περίπου χρόνια μού είχε εκδώσει την άδεια χειριστού ταχυπλόου. Ποια ήταν αυτά τα δικαιολογητικά; Σημειώστε :

1. Πρωτότυπη άδεια χειριστού ταχυπλόου.
2. Ευκρινές φωτ/φο αδείας οδήγησης αυτοκινήτου.
3. Φωτ/φο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή άλλου νομίμου αποδεικτικού στοιχείου.
4. Παράβολο ποσού 50 ευρώ υπέρ Ε.Κ.Ο.Ε.Μ.Ν. (Ειδικός Κλάδος Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων  Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού).
5. Παράβολο αξίας 15 ευρώ υπέρ Δημοσίου (από ΔΟΥ στο ΚΑΕ 3435 ή ηλεκτρονικό παράβολο κωδ. 4830).
6. Δύο πρόσφατες έγχρωμες φωτογραφίες και αντίστοιχο ψηφιακό αρχείο (λόγος ύψους προς πλάτος : 2,2 cm/1,9 cm (δηλαδή αναλογία 1,16) και ανάλυση 450Χ522 pixels.

Πρέπει εδώ να εκφράσω μια απορία και συγχρόνως να διευκρινίσω τον σκοπό καταβολής του παραβόλου των 50 ευρώ υπέρ του Δημοσίου. Η απορία είναι η εξής : Γιατί, προκειμένου να ανανεώσω την άδεια χειριστού ταχυπλόου πρέπει να ενισχύσω το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικών και να καταβάλλω 50 ευρώ; Χειριστής ταχυπλόου είμαι, όχι πλοίαρχος, καμαρώτος ή λοστρόμος του Εμπορικού Ναυτικού!

Η διευκρίνιση αφορά τον ΚΑΕ 3435 ή το ηλεκτρονικό παράβολο με κωδικό 4830 και τα 15 ευρώ που πρέπει να καταβάλω σ' αυτόν για να ανανεώσω την άδεια χειριστή ταχυπλόου. Πού προορίζονται να πάνε τα 15 αυτά ευρώ; Πού αλλού; Στο πλαστικοποιημένο καρτελάκι της νέας αδείας χειριστή ταχυπλόου, το οποίο, πώς να το κάνουμε, κοστίζει στο Δημόσιο για να το παραγγείλει!

Ε λοιπόν, τον Μάρτιο του 2017 που πήγα στο Λιμεναρχείο Χαλκίδας εφοδιασμένος με όλα τα δικαιολογητικά, τις φωτογραφίες και τα παράβολα, μου έδωσαν αντί της πλαστικής κάρτας (για την οποία κατέβαλα στο Δημόσιο 15 ευρώ), μια σελίδα Α4 (κωλόχαρτο που δεν δίνει ούτε το κράτος του Μπαγκλαντές), ανάλογη με αυτήν που έχει δώσει το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Μεταφορών στους κατόχους Ι.Χ. αυτοκινήτων αντί του γνωστού πράσινου βιβλιαρίου της αδείας κυκλοφορίας! Όταν ρώτησα τον αρμόδιο υπαξιωματικό του Λιμεναρχείου γιατί δεν μου δίνει την πλαστικοποιημένη κάρτα για την οποία κατέβαλα στο κράτος τα 15 ευρώ, εκείνος μου είπε ότι εκτελεί διαταγές και δεν είναι σε θέση να μου απαντήσει! Μου συνέστησε όμως να διατηρήσω την σελίδα Α4 που μου έδωσε σε καλή κατάσταση και όταν με ειδοποιήσουν ότι το καρτελάκι είναι έτοιμο να την παραδώσω.

Βλέποντας πως δεν βγάζω άκρη συζητώντας το πρόβλημα, πήρα το κωλόχαρτο σε μέγεθος Α4 και έφυγα με πρώτη μέριμνα να το πλαστικοποιήσω για να μην καταστραφεί. Κανονικά έπρεπε να μηνύσω το κράτος γιατί μου πήρε 15 ευρώ για να μου δώσει αυτό που υποσχέθηκε αλλά δεν τήρησε τον λόγο του. Άρμεγε όμως λαγούς και κούρευε χελώνες, Καλά λέει ο φίλος μου Σωτήρης Καλαμίτσης ότι αυτή η χώρα δεν σώζεται με τίποτε άμα λάχει να πούμε.

Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια από τότε για να με ειδοποίησουν από το Λιμεναρχείο Χαλκίδας ότι το καρτελάκι είναι έτοιμο! Όταν τους είπα ότι η Α4 που μου είχαν δώσει δύο χρόνια πριν ήταν πλαστικοποιημένη, μόνο που δεν με έβρισαν! Εσείς δεν μου είπατε να την διατηρήσω σε καλή κατάσταση; τους ρώτησα. Ε λοιπόν, εγώ σκέφτηκα να την πλαστικοποιήσω για να σας την επιστρέψω άψογη! τους απάντησα. Φαίνεται πως πάτησα το σωστό κουμπί γιατί αμέσως μαλάκωσαν. Καλά, φέρτε την έτσι, δεν πειράζει, μου είπε η υπάλληλος,που μου τηλεφώνησε.

Γι' αυτό λοιπόν πήγα στη Χαλκίδα χθες. Για να ταλαιπωρηθώ, για άλλη μια φορά, από ένα ανύπαρκτο κράτος, ένα κράτος απατεώνα, που εισπράττει χρήματα για να σου δώσει ένα πλαστικό καρτελάκι, που δεν κοστίζει περισσότερα από μισό ευρώ αν το παραγγείλεις εσύ, αλλά σου δίνει τελικώς μια κόλλα Α4, η οποία μάλιστα δεν ισχύει αν χρειαστεί να ταξιδεύσεις με το σκάφος σου σε χώρα του εξωτερικού!  

Σημειωτέον ότι η διάρκεια ισχύος της ανανεωμένης, λόγω ηλικίας, αδείας χειριστού ταχυπλόου είναι τριετής. Όπερ σημαίνει ότι του χρόνου τον Μάρτιο θα πρέπει να την ανανεώσω και πάλι! Άλλα τρεξίματα, άλλα 65 ευρώ παράβολα, άλλες φωτογραφίες. Αν δεν αλλάξει βεβαίως τίποτε μέχρι τότε. Ο καυγάς για το πάπλωμα δηλαδή. Ένα κράτος που είναι, εκτός από απατεώνας, και ανάλγητος φοροεισπράκτορας!

Για να δούμε λοιπόν, θα μου δώσουν πλαστικό καρτελάκι του χρόνου ή θα κυκλοφορώ πάλι με ένα κωλόχαρτο Α4 το οποίο μάλιστα θα είμαι υποχρεωμένος να διατηρώ σε καλή κατάσταση χωρίς όμως να το πλαστικοποίησω; Όταν ρώτησα την υπαξιωματικό του Λιμεναρχείου Χαλκίδας τι από τα δύο θα μου δώσουν του χρόνου, εκείνη μου απάντησε με ένα αφοπλιστικό και συγχρόνως αμήχανο χαμόγελο : Τι νας σας πώ; Δεν ξέρω!

Μάλλον από τα τρία το μακρύτερο θα πάρετε, ήθελε προφανώς να μου απαντήσει...