Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Καπετάν Βασίλης Γεροντάκης. Η ήρεμη δύναμη της "άγονης".

Επιμέλεια συνέντευξης - Βίντεο : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Μουσική : Γιώργος Ρήγος.

Ο καπετάν Βασίλης Γεροντάκης.Από τότε που εξ ανάγκης κατήργησα τα φουσκωτά σκάφη για τις μετακινήσεις μου προς την Κάσο, είχα την ευκαιρία και την τιμή να γνωρίσω όλους σχεδόν τους πλοιάρχους της γραμμής της Κασοκαρπαθίας. Τον Μανώλη Φραγκιαδάκη, τον Βασίλη Πασχάλη, τον Δημήτρη Λαδά, τον Διαμαντή Παπαγεωργίου, τον Νίκο Κορρέ και τον Βαγγέλη Στουραίτη. Από όλους πήρα συνέντευξη, πλην του θρυλικού καπετάν Μανώλη Φραγκιαδάκη και του Βαγγέλη Στουραίτη. Από τον πρώτο γιατί δεν είχα εκείνη την εποχή το βίτσιο των ζωντανών συνεντεύξεων και του μοντάζ, από τον δεύτερο γιατί θέλει λέει να μου μιλήσει όταν θα βγουν οι πρώτες άσπρες τρίχες στα μαλλιά του! Σαφές δείγμα του χαμηλού προφίλ και της μετριοπάθειάς του.

Τις απόψεις του καπετάν Βασίλη Πασχάλη τις κατέγραψα με το μαγνητόφωνο, αν και όχι όλες, γιατί επιθυμία του ήταν να μου ανοίξει όλα τα χαρτιά του μόλις θα έβγαινε στη σύνταξη. Αυτό δεν έγινε πάντως, παρά τον "παροπλισμό" του στον Πόρο και παρά τις συνεχείς υπενθυμίσεις που του έκανα για την υπόσχεση που μου είχε δώσει όταν καπετάνευε στο "Πρέβελης".

Στο πρόσφατο ταξίδι μας προς την Κάσο διαπίστωσα ότι οι πλοίαρχοι του "Πρέβελης" έγιναν τρεις! Στους Νίκο Κορρέ και Βαγγέλη Στουραίτη προσετέθη και ο πλοίαρχος του χρεοκοπημένου "Παναγία Τήνου", καπετάν Βασίλης Γεροντάκης. Η διαχείριση της ΑΝΕΚ σκέφτηκε να ξεκουράσει τους πλοιάρχους της δύσκολης αυτής γραμμής προσθέτοντας έναν τρίτο και δίνοντας στους τρεις πλέον πλοιάρχους την δυνατότητα να ξεκουράζονται κάθε δύο μήνες. Δύο-μία δηλαδή, όπως λέγαμε στον στρατό όταν αναφερόμασταν στις άδειες.

Ο καπετάν Βασίλης Γεροντάκης είναι ένας άνθρωπος που ούτε να μιλήσει φοβάται ούτε να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Το κατάλαβα από τις πρώτες λέξεις που ανταλλάξαμε στη γέφυρα του "Πρέβελης" στο ταξίδι προς την Κάσο. Έτσι κλείσαμε το ραντεβού της συζήτησής μας για την επιστροφή.

Μιλήσαμε για τα πρώτα μπάρκα του, την επιθυμία του να γίνει μαθηματικός, τις δυσκολίες των "ποντικοφωλιών", όπως αποκαλεί τα λιμάνια του Αιγαίου, τις ανθρώπινες σχέσεις που δυσκόλεψαν εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, τους κινδύνους και τα προβλήματα που δημιουργεί στις προσεγγίσεις τους το παροπλισμένο "Παναγία Τήνου", τους λόγους που φαλήρισε το ΝΑΤ και άλλα.