Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Η ξύλινη συναρμολογούμενη πυραμίδα-γρίφος του Βασίλη και της Αναστασίας Μαύρου.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

pyramida1Τον Βασίλη Μαύρο και τη σύζυγό του Αναστασία συνάντησα για πρώτη φορά στην παλιά πόλη της Ρόδου το καλοκαίρι του 2015. Εξεπλάγην ευχάριστα με την ξύλινη συτναρμολογούμενη πυραμίδα που κατασκευάζουν και αυθόρμητα μου γεννήθηκε η επιθυμία να προβάλλω τη δουλειά τους : https://www.ribandsea.com/face/2074-vasilis-mayros-kai-anastasia-ksylourgoi-viotexnes-mias-pyramidas-pazl.html

Πέρυσι το καλοκαίρι τους είδα και πάλι στο ίδιο στέκι, στην είσοδο της παλιάς πόλης της Ρόδου, και χθες το βράδυ, καθώς περπατούσαμε με την καπετάνισσα στην υπέροχη παραλία της Θεσσαλονίκης, τους είδα στο πρώτο εν σειρά περίπτερο της έκθεσης βιβλίου να εκθέτουν την υπέροχη ξύλινη πυραμίδα τους.

pyramida2Η γνωριμία τους με τον εμπνευστή της ξύλινης παζλ πυραμίδας, έναν Ισραηλίτη αεροναυπηγό, τους άνοιξε την πόρτα αυτής της δουλειάς την οποία ξεκίνησαν πριν  από δέκα περίπου χρόνια, με ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα κατασκευής, στην αρχή, και ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγής, στη συνέχεια, καθώς το ενδιαφέρον  του κόσμου μεγάλωνε.

pyramida3Ο Βασίλης και η Αναστασία έστησαν ένα ξυλουργικό εργαστήριο στο πατρικό του πρώτου, στο Σκεπαστό Θεσσαλονίκης, όπου επεξεργάζονται τα  καδρόνια της οξιάς για να βγάλουν από αυτά χιλιάδες μικρά ξύλινα κομμάτια που θα συνθέσουν στη συνέχεια το παζλ μιας πυραμίδας, και όχι μόνο. Μένουν στο  Σκεπαστό Θεσσαλονίκης, δουλεύουν το ξύλο τον χειμώνα και επανέρχονται φορτωμένοι με το τελικό προϊόν της δουλειάς τους για να το πουλήσουν στη συνέχεια σε διάφορες υπαίθριες εκθέσεις και στην παλιά πόλη της Ρόδου. Το φθινόπωρο σκέφτονται να λάβουν μέρος και στη έκθεση του Ζαππείου στην Αθήνα.

pyramida4Χαμογελαστά και εργατικά παιδιά ο Βασίλης και η Αναστασία, γίνονται αμέσως αγαπητοί απ' τον κόσμο που συνωστίζεται στον πάγκο τους προσπαθώντας να  συναρμολογήσει ένα απ' τα 120 γεωμετρικά σχήματα που μπορούν να δημιουργήσουν τα ξύλινα "παζλ" που κατασκευάζουν στο εργαστήριό τους. Τους υποσχεθήκαμε
ότι θα τους επισκεφτούμε τον χειμώνα στο σπίτι τους, στο Σκεπαστό Θεσσαλονίκης, για να πιούμε τα κρασιά μας, να γευτούμε τα λουκάνικα της περιοχής και να βιντυεοσκοπήσω τη διαδικασία κατασκευής των "παζλ" της ξύλινης πυραμίδας τους.