Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Θεόδωρος Χατζηζαχαρίας. Στην εποχή του Ιπποκράτη θα ήταν σίγουρα ο καλύτερος μαθητής του!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

xatzizaxarias2Ο Θεόδωρος Χατζηζαχαρίας κατάγεται απ' το Παραλίμνι της Ελεύθερης περιοχής της Αμμοχώστου. Πήρε το πτυχίο του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων και πρόκειται να ολοκληρώσει τον Δεκέμβριο του 2022 την εξάχρονη πορεία του στην ειδικότητα της χειρουργικής σε καρκινικούς όγκους στο Νοσοκομείο Αρεταίειο των Αθηνών.

Πρόκειται για έναν θεράποντα του Ιπποκράτη, με όλη τη σημασία της λέξης, ο οποίος με τη στάση του τιμά την ιατρική κοινότητα και αποκαθιστά την έννοια του Ιατρού - Ανθρώπου σε μια εποχή που τα παραδείγματα καταρράκωσης αυτών των ιδιοτήτων εκ μέρους επίορκων ιατρών πληθαίνουν.

xatzizaxariasΟ Θόδωρος επέλεξε να κάνει το αγροτικό του σε ένα μικρό νησί των Κυκλάδων, με μόλις 170 κατοίκους, τη Σχοινούσα. Στην άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχα χθες μαζί του, μου εξιστόρησε με γλαφυρό τρόπο τους λόγους που τον οδήγησαν σ' εκείνη την επιλογή, τα πρώτα σοβαρά περιστατικά, τη μοναχική, αλλά τόσο αναζωογονητική ζωή σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου, την αγάπη των κατοίκων στο πρόσωπό του, την ιδιαίτερη τιμή γι' αυτόν να υπηρετήσει μια χούφτα ξεχασμένων Αιγαιοπελαγιτών στην αρχή της σταδιοδρομίας του, και τη νοσταλγία που νοιώθει κάθε φορά που σκέφτεται τη Σχοινούσα και τους κατοίκους της. Ένα νησί που αναγνωρίζει, όπως λέει, σαν δεύτερη πατρίδα του!

Μου μίλησε όμως και για πολλά ακόμη. Για το εκπληκτικό "Express Σοπελίτης" και τον ηρωϊκό καπετάνιο του Γιάννη Φωστιέρη, για το Σύστημα Υγείας που θα κατέρρεε σε μια στιγμή αν εφαρμόζονταν οι νόμοι (!), για τον "πάγο" που του έβαλε ο Διοικητής της Νάξου όταν τον είδε να πηγαίνει στο γειτονικό Κουφονήσι για πρώτη φορά μετά από 6 μήνες αδιάκοπης παρουσίας στη Σχοινούσα, για την αυθεντική ζωή, τις εμπειρίες και τα απίστευτα γλέντια στη Σχοινούσα, για το χωριό του στην Κύπρο και τον τρόπο που αντιμετωπίζει αυτός και η οικογένειά του την παρουσία των Τούρκων.

Καθώς τον αποχαιρετούσα ανανέωσε την πρόσκλησή του να επισκεφτώ την Κύπρο. Ελπίζω, αν είμαι καλά ως τότε, να ανταποκριθώ στην πρόσκληση αυτή και να ταξιδέψουμε ως το ηρωϊκό νησί στις αρχές του επόμενου έτους.