Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Οι οργανωμένες καταδύσεις, όπως άλλωστε και πολλές άλλες αθλητικές δραστηριότητες, πέρα βεβαίως από το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο, είναι γνωστό ότι υποσιτίζονται και υπολειτουργούν στη χώρα μας. Έχουν ωστόσο, κατά καιρούς, καταβληθεί αρκετές προσπάθειες για την απελευθέρωση των καταδυτικών πεδίων, τόσο από συλλόγους και καταδυτικές σχολές όσο και από περιοδικά του χώρου. Όπως όλα, όμως, έτσι και η απελευθέρωση των θαλασσών για την ελεύθερη και απρόσκοπτη καταδυτική δραστηριότητα, η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της τουριστικής κίνησης και του εισαγομένου συναλλάγματος, έχει προχωρήσει με πολύ αργά βήματα ή, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν έχει προχωρήσει και καθόλου.
Στο φρενάρισμα αυτής της αθλητικής δραστηριότητας τον πρώτο λόγο έχει βεβαίως η γραφειοκρατία, αλλά και οι αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες, με πρωταγωνιστικό ρόλο να παίζουν η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Και ενώ παρατηρείται το φαινόμενο, σε όλο τον ελλαδικό χώρο, να μένουν αφύλαχτοι αρχαιολογικοί θησαυροί, με την αρχαιοκαπηλία να οργιάζει, το "ενδιαφέρον" της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων εστιάζεται, περιέργως, μόνο σε όσα κρύβει στην αγκαλιά της η θάλασσα! Αποτέλεσμα; Να απαγορεύονται οι καταδυτικές δραστηριότητες, σε πολλές περιοχές της χώρας, να στερούνται οι λάτρεις του βυθού μια σπάνιας διαύγειας θάλασσα και το Κράτος να στερείται πολύτιμου συναλλάγματος.
Παρ' όλα αυτά, σε αρκετές περιοχές της χώρας καταβάλλονται φιλότιμες προσπάθειες από αυτοδύτες-εκπαιδευτές, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει τα δικά τους καταδυτικά κέντρα. Ένα τέτοιο καταδυτικό κέντρο, με την επωνυμία "Chania Diving Center" δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Ακρωτηρίου Χανίων, με τις εγκαταστάσεις του καταδυτικού κέντρου να βρίσκονται στην περιοχή των Κουνουπιδιανών : Chania Diving Center - Τηλ. 28210 09083 - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - http://www.chaniadiving.gr/
Ιδιοκτήτης της σχολής αυτής είναι ο αυτοδύτης εκπαιδευτής Νίκος Γιαννουλάκης. Κάποιες πληροφορίες οι οποίες έφθασαν στ' αυτιά μου, κατά την διάρκεια της πρόσφατης παραμονής μου στα Χανιά, ότι ο Νίκος είχε προσφάτως εντοπίσει ένα, σημαντικού μεγέθους, ναυαγισμένο πλοίο στην περιοχή όπου δραστηριοποιείται ο ίδιος και οι μαθητές του, ενεργοποίησαν την περιέργειά μου και το δημοσιογραφικό μου "βίτσιο" και με οδήγησαν στο καταδυτικό του κέντρο. Ακούστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχα μαζί του και δείτε μερικά από τα πλάνα που τράβηξε ο ίδιος κατά την διάρκεια της κατάδυσής του στο μεγάλο ναυαγισμένο πλοίο που εντόπισε τον Ιανουάριο του 2013.