Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Μαθήματα χαβαρο-αλιείας από τον Παναγιώτη Νανίδη στον Κόλπο της Καλλονής.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

nanidispanΉταν μια ξεχωριστή ημέρα εκείνη η Δευτέρα του Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες πριν έρθουν τα Χριστούγεννα. Η βροχή κόπασε για λίγο, έδωσε τη θέση της στον ήλιο και ο Παναγιώτης Νανίδης, που είχε προβλέψει σωστά, μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι με περιμένει στο "Ιγνάτιος".

Αυτή η περιοχή του Αιγαίου είναι γεμάτη εκπλήξεις και θαύματα! Ένας κλειστός κόλπος που θυμίζει λιμνοθάλασσα, ο Κόλπος της Καλλονής, ένα μοναδικό οικοσύστημα που δίνει μεροκάματο και συντηρεί πολλές οικογένειες, ενώ κρατάει τους νέους στο νησί που βρίσκουν επαγγελματικό καταφύγιο στην αγκαλιά του.

Οικογενειακώς επιβιβάζονται στο καίκι ο Παναγιώτης, τα δύο αγόρια του, ο Ιγνάτιος και ο Σταύρος, και ο αδελφός του Νίκος. Οικογενειακή υπόθεση και μια οργάνωση στον τρόπο της δουλειάς τους που ομολογώ δεν έχω ξαναδεί! Ο Ιγνάτιος είναι στο βίντζι και στην πρώτη διαλογή των χάβαρων - έτσι ονομάζουν εδώ το είδος των μυδιών που ευδοκιμούν στον Κόλπο - ο Νίκος και ο Σταύρος ασχολούνται με τη δεύτερη διαλογή, το καθάρισμα και την απαλλαγή των χάβαρων από ξένα σώματα, με τον Παναγιώτη να παίζει ρόλο μπαλαντέρ στο τράβηγμα της δράγας, στη διαλογή και στη συσκευασία. Έτσι εξηγείται γιατί το "Ιγνάτιος" είναι το πρώτο καίκι της Σκάλας σε ημερήσια παραγωγή.

Φαίνεται όμως πως τη μερίδα του λέοντος παίρνουν οι έμποροι με τους Ιταλούς εισαγωγείς να ακολουθούν, αφού τα χάβαρα φεύγουν από την πρωτογενή παραγωγή προς 0,80 του ευρώ το κιλό! Με ποια τιμή καταλήγουν στη λιανική αγορά της Ιταλίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και σαν πιάτο γκουρμέ στα καλά ευρωπαἱκά εστιατόρια; Άγνωστο. Σίγουρα η τιμή τους πολλαπλασιάζεται καθώς η νοστιμιά του χάβαρου της Καλλονής, όπως άλλωστε και οι σαρδέλλες της, είναι απαράμιλλη!

Ευχαριστώ την εταιρεία "Blue Star Ferries" για το ταξίδι και την οικογένεια του Παναγιώτη Νανίδη για την φιλοξενία.