Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Παραγάδι με τον 88χρονο Δημήτρη Πολυζωίδη. Τον γηραιότερο εν ενεργεία Έλληνα ψαρά!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

dim.polyzoidis2Ο Δημήτρης Πολυζωίδης είναι επαγγελματίας ψαράς, κατοικεί στην Ερέτρια και συνεχίζει να ρίχνει μέχρι σήμερα δίχτυα και παραγάδια από το δεκάμετρο καίκι του σε ηλικία 88 ετών!

Πήγα αποκλειστικώς γι' αυτόν στην Ερέτρια και δεν το μετάνιωσα καθόλου. Ήταν μια εμπειρία αξέχαστη. Ο καπτα Δημήτρης έχει απίστευτη διαύγεια πνεύματος και μνήμης για την ηλικία του, ενώ τις δυνάμεις και την αντοχή του θα τη ζήλευαν πολλοί 40άρηδες!

dim.polyzoidis3Κοιμάται ελάχιστες ώρες, και αυτές με διακοπές. Ξυπνάει στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, αγοράζει δόλωμα (σαρδέλα) απ' τα γρι-γρι, δολώνει τρία τουλάχιστον παραγάδια (έχει δολώσει και ρίξει σε μια ημέρα μέχρι και δέκα, όπως μου είπε ο γιος του Γιώργος) και μέχρι τις 5 τα ξημερώματα τα έχει φουντάρει. Κλείνει λίγο τα μάτια του για μια ώρα στην κουκέτα του καϊκιού του και μόλις ξημερώσει αρχίζει το καλάρισμα.

dim.polyzoidis4Μου μίλησε για τη ζωή του, πώς άρχισε να ψαρεύει με τον πατέρα του απ' την ηλικία των 7 ετών, για τα επαγγέλματα που έκανε, τη δύσκολη ζωή στα ανθρακορυχεία του Βελγίου, τα ψάρια που έπιανε στο παρελθόν, την υπερ-αλίευση και τη μείωση των ιχθυαποθεμάτων, για το πώς ήταν η Ερέτρια πριν από 60 χρόνια. Ακόμη και για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη μου μίλησε με τον αφοπλιστικό και ειλικρινή λόγο που τον διακρίνει: https://www.youtube.com/watch?v=LHtbaRwXta8&t=32s