Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Μια ακόμη συνέντευξη Τύπου δόθηκε σήμερα (12.3.2014) από τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, με θέμα, αυτή τη φορά, την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για τα τουριστικά πλοία. Παρόντες αρκετοί εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τέσσερα τηλεοπτικά συνεργεία και αρκετοί εκπρόσωποι επαγγελματικών ενώσεων που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον κλάδο των τουριστικών σκαφών, τις μαρίνες, τα ημερόπλοια κ.λπ. Ανάμεσα σε όλους αυτούς και ο γράφων, εφοδιασμένος με καρότο και μαστίγιο, πανέτοιμος για μια ακόμη αναμέτρηση με τον Υπουργό. Δεξιά και αριστερά του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη εκάθοντο οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου, Θανάσης Μπούσιος και Θανάσης Χριστόπουλος.
Αφού ο Υπουργός έκανε μια γενική αναφορά στα επί μέρους σημεία του νέου νομοσχεδίου, ο λόγος δόθηκε στους εκπροσώπους των επαγγελματικών ενώσεων και στους δημοσιογράφους για να θέσουν ερωτήσεις ή να ασκήσουν κριτική. Ερωτήσεις εν τούτοις δεν ετέθησαν, ούτε ασκήθηκε κάποια κριτική, ενώ όσοι πήραν τον λόγο πλειοδότησαν σε φιλοφρονήσεις και κολακευτικά σχόλια του τύπου "πόσο ενημερωμένος είστε κ. Υπουργέ", "για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια Υπουργός Ναυτιλίας καταθέτει ένα τέτοιο νομοσχέδιο", "το νέο νομοσχέδιο θα βοηθήσει τον τουρισμό και θα απελευθερώσει τον κλάδο από τα δεσμά του παρελθόντος" και άλλα τέτοια γλοιώδη.
Σκέφτηκα να μη ζητήσω τον λόγο αυτή τη φορά. Ήμουν πεπεισμένος, άλλωστε, ότι δεν θα έπαιρνα απαντήσεις. Όμως η επιστολή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νοτίου Δωδεκανήσου έκαιγε τα χέρια μου, ενώ η αναφορά του Υπουργού στην κατάργηση του παραβόλου των 0,88 εκατοστών του ευρώ, το οποίο μέχρι σήμερα έπρεπε να καταβάλλουν όσοι ήθελαν να καθελκύσουν ή να ανελκύσουν το σκάφος τους στη θάλασσα, ήταν η χαριστική βολή για να σηκώσω το χέρι μου ζητώντας τον λόγο. Χαμογέλασε ο Μιλτιάδης όταν με είδε να σηκώνω το χέρι, κάνοντας προφανώς αναδρομή σε προηγούμενες κόντρες μας.
"Ορίστε κ. Παπαδόπουλε", ακούστηκε η φωνή του αξιωματικού ο οποίος συντόνιζε την συζήτηση.
"Θα παίξω για άλλη μια φορά με το μαστίγιο και το καρότο κ. Υπουργέ. Δεν θα σας κολακέψω, όπως έκαναν οι προλαλήσαντες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επικροτώ αρκετά από αυτά που κάνατε από την ημέρα που αναλάβατε την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας. Η απόφασή σας, επί παραδείγματι, να καταργηθεί το παράβολο δημοσίου των 0,88 ευρώ για την καθέλκυση και ανέλκυση των σκαφών αναψυχής ήταν χωρίς αμφιβολία θετική πράξη, καθώς αποδεσμεύεται το προσωπικό των λιμεναρχείων και ανακουφίζει τους πολίτες από τα άσκοπα τρεξίματα και την γραφειοκρατία. Ήταν όμως το ελάχιστο που μπορούσατε να κάνετε γι' αυτή την υπόθεση. Για το μείζον θέμα, το πιο σημαντικό, που είναι η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και η απελευθέρωση των γλυστρών, δεν κάνατε τίποτε.
Επιτρέψτε μου όμως να θέσω και άλλο ένα ζήτημα και να σας διαβάσω τις λίγες γραμμές μιας επιστολής του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νοτίου Δωδεκανήσου, σε απάντηση μιας δικής μου επιστολής με θέμα το λιμάνι της Κάσου. Απαντά λοιπόν ως εξής το Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. : "Η Τεχνική Υπηρεσία του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. έχει εκπονήσει μελέτη το έτος 2010, με τίτλο "Επισκευή ζημιών κρηπιδωμάτων Λιμένα Φρυ Κάσου", προϋπολογισμού 161.391,00 €. Η ανεύρεση χρηματοδότησης του έργου δεν κατέστη δυνατή. Η μελέτη θα πρέπει να επικαιροποιηθεί μετά την επιθεώρηση των ύφαλων τμημάτων από δύτη, που θα πραγματοποιηθεί όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες και μειωθεί η θολότητα των υδάτων".
Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό κ. Υπουργέ; Ούτε λίγο ούτε πολύ λένε ότι η μελέτη για την επισκευή των ζημιών στο λιμάνι της Κάσου έγινε πριν από 4 χρόνια, αλλά ούτε η χρηματοδότηση κατέστη δυνατή ούτε βρέθηκε από τότε μια ημέρα με καλές καιρικές συνθήκες προκειμένου να καταδυθεί ένας δύτης και να επιθεωρήσει τα ύφαλα των κρηπιδωμάτων! Μιλούν μάλιστα για την ανάγκη υποβολής νέας επικαιροποιημένης μελέτης! Αφού δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν το κονδύλι της πρώτης θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν το διογκωμένο κονδύλι της επικαιροποιημένης;
Αναφέρονται επίσης στα προβλήματα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στο λιμάνι της Κάσου και λένε ότι τα προβλήματα αυτά θα αντιμετωπισθούν στα πλαίσια της εργολαβίας από την ανάδοχο εταιρεία "Ιωάννης Λεριάς και Σια Ε.Ε.". Καλούν μάλιστα τώρα τον ανάδοχο να προβεί στην αποκατάσταση των προβλημάτων. Και δικαίως αναρωτιέμαι : Καλούν τώρα τον ανάδοχο επειδή έκανε ένας δημοσιογράφος την καταγγελία;
Αναφέρονται τέλος οι του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. στον χαρακτηρισμό της λιμνολεκάνης του λιμανιού της Κάσου και λένε ότι δεν έχει χαρακτηρισθεί ούτε σαν αλιευτικό καταφύγιο ούτε σαν μαρίνα. Μα, αν δεν είναι τίποτε από αυτά, τότε κακώς χρεώνονται τα σκάφη που λιμενίζονται εκεί με λιμενικά τέλη!".
Έχουν πάντως μια εξαιρετική ηρεμία - απάθεια θα την έλεγα - οι σύγχρονοι Έλληνες πολιτικοί, και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δεν θα μπορούσε βεβαίως να αποτελέσει εξαίρεση. Όπως ακριβώς λοιπόν το είχα προβλέψει, δεν πήρα καμμία ουσιαστική απάντηση, στα ερωτήματα που έθεσα, πλην μιας απαξίωσης του Υπουργού για τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία τα οποία, όπως είπε, έχουν εκθέσει σε πολλές περιπτώσεις το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με τις πράξεις και παραλείψεις τους. Για άλλη μια φορά απέφυγε να απαντήσει στο αίτημά μου για την απελευθέρωση των γλυστρών, ενώ για το λιμάνι της Κάσου με παρέπεμψε στον εξ ευωνύμων καθήμενο Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Θανάση Χριστόπουλο.
"Έχω ζητήσει να συναντήσω τον κ. Χριστόπουλο εδώ και δύο μήνες", τον διέκοψα, "αλλά δεν τα κατάφερα μέχρι σήμερα".
"Εδώ λοιπόν είναι ο κ. Χριστόπουλος για να σας απαντήσει", είπε ο Υπουργός, δίνοντας τη σκυτάλη στον Γενικό Γραμματέα.
"Δεν θα σχολιάσω αυτό που είπατε, αλλά θα σας πω να κανονίσετε ένα ραντεβού με την γραμματέα μου μέσα στην επόμενη εβδομάδα", ήταν η απάντηση του Θανάση Χριστόπουλου. Σ' αυτή μας την συνάντηση θα σας πω τι ακριβώς συμβαίνει με τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία και τι πρέπει να απαντήσετε στις αιτιάσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νοτίου Δωδεκανήσου".
Κατά τα λοιπά, το υπόλοιπο μενού της συνέντευξης Τύπου, που αναφερόταν στο νέο νομοσχέδιο για τα τουριστικά πλοία, περιελάμβανε :
1. Την κατάργηση της "άδειας" για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής.
2. Την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ένα πλοίο αναψυχής και για εκπαιδευτικούς σκοπούς ή να συμμετάσχει σε αγώνες.
3. Την άρση των περιορισμών ιδιοχρησιμοποίησης του επαγγελματικού σκάφους αναψυχής, όταν αυτό δεν εκτελεί ναυλώσεις.
4. Την κατάργηση της απαγόρευσης ναύλωσης ιδιωτικών πλοίων αναψυχής.
5. Τη μείωση των υπογραφών που απαιτούνται για την αδειοδότηση πλωτών εξεδρών εποχιακής χρήσης.
6. Την κατάργηση της ερασιτεχνικής άδειας αλιείας (ατομικής και σκάφους) με στόχο την αποδέσμευση προσωπικού του Λιμενικού Σώματος από γραφειοκρατικές εργασίες.
7. Την δυνατότητα ημερήσιας περιήγησης με συνδυασμό χερσαίων και θαλάσσιων μέσων (ημερόπλοια).
8. Την αύξηση της διάρκειας του περιηγητικού ταξιδιού με ημερόπλοια όταν στο ίδιο τουριστικό πακέτο συμπεριλαμβάνεται φιλοξενία στην ξηρά.
9. Την ελαχιστοποίηση των περιπτώσεων στις οποίες είναι υποχρεωτική η λήψη απόπλου και η δήλωση κατάπλου.
10. Την θέσπιση διαδικασίας για την διασφάλιση ελάχιστης ακτοπλοϊκής σύνδεσης, στην περίπτωση σοβαρής διαταραχής της συγκοινωνίας η οποία απειλεί το δημόσιο συμφέρον.
Λεπτομερέστερη αναφορά στη σημερινή συνέντευξη Τύπου (με έμφαση στα κολακευτικά σχόλια και τις φιλοφρονήσεις) είναι αναρτημένη στον ιστότοπο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου http://www.hcg.gr/node/7113