Και το γαϊτανάκι, σχετικώς με τα νέα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται και αυτά που πρόκειται να ληφθούν από την κυβέρνηση, καλά κρατεί. Έτσι, γνωστοποιήθηκε ήδη η τροποποίση του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί προς ψήφιση (αν δεν ξανα-τροποποιηθεί) και προβλέπει το ύψος των ετησίων αντικειμενικών δαπανών συντήρησης - λέγε με τεκμήρια - για τα σκάφη αναψυχής. Στις 24 Μαρτίου είχε κατατεθεί το πρώτο, στις 9 Απριλίου κατατέθηκε το καινούργιο που το τροποποιεί! Κανονίστε πόσα θέλετε να μας τρελλάνετε...
Το τροποποιημένο λοιπόν νέο νομοσχέδιο προβλέπει :
Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη με βάση σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, κυριότητας ή κατοχής του φορολογουμένου, της συζύγου του ή των προσώπων που τους βαρύνουν, εκτιμάται με βάση το κόστος τελών ελλιμενισμού, ασφαλίστρων, καυσίμων, συντήρησης και πρακτόρευσης και ορίζεται ανάλογα με τα μέτρα ολικού μήκους του σκάφους ως εξής :
Για μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου, ταχύπλοα και μη, ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα, στο ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000), ενώ για τα πάνω από 5 μέτρα ορίζεται στο ποσό των τεσσάρων χιλιάδων ευρώ (4.000).
Για ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα ή μικτά σκάφη με χώρο ενδιαίτησης, ολικού μήκους μέχρι και 7 μέτρα, οκτώ χιλιάδες ευρώ (8.000), πάνω από 7 μέχρι και 10 μέτρα προστίθενται δύο χιλιάδες ευρώ (2.000) ανά επιπλέον μέτρο μήκους, πάνω από 10 μέχρι και 12 μέτρα προστίθενται πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000) ανά επιπλέον μέτρο μήκους, πάνω από 12 μέχρι και 15 μέτρα δέκα χιλιάδες ευρώ (10.000) ανά επιπλέον μέτρο μήκους, πάνω από 15 μέχρι και 18 μέτρα δέκα πέντε χιλιάδες ευρώ (15.000) ανά επιπλέον μέτρο μήκους, πάνω από 18 και μέχρι 22 μέτρα είκοσι χιλιάδες ευρώ (20.000) ανά επιπλέον μέτρο μήκους, και πάνω από 22 μέτρα προστίθενται τριάντα πέντε χιλιάδες ευρώ (35.000) ανά επιπλέον μέτρο μήκους.
Τα ποσά της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης αυτής της υποπερίπτωσης μειώνονται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) προκειμένου για ιστιοφόρα σκάφη. Κατά το ίδιο ποσοστό μειώνονται και για πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπων "τρεχαντήρι", "βαρκαλάς", "πέραμα", "τσερνίκι" και "λίμπερτυ", που προέρχονται από την ελληνική ναυτική παράδοση.
Η τεκμαρτή δαπάνη από κάθε σκάφος μειώνεται ανάλογα με την παλαιότητά του κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) από το έτος που νηολογήθηκε για πρώτη φορά, και είκοσι τοις εκατό (20%) αν έχει περάσει χρονικό διάστημα πάνω από δέκα (10) έτη.
Για σκάφη με μόνιμο πλήρωμα ναυτολογημένο για ολόκληρο ή μέρος του έτους, στην παραπάνω δαπάνη προστίθεται και η αμοιβή του πληρώματος. Τα σκάφη επαγγελματικής χρήσης δεν λαμβάνονται υπόψη για την αντικειμενική δαπάνη.
Με τις υγείες μας.