Βίντεο και επιμέλεια συνέντευξης : Ιωσήφ Παπαδόπουλος
Πηγή πληροφοριών : "Ομιλος Φίλων Λίμπερτυ"
Το πλωτό μουσείο "ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ" αποτελεί ένα από τα 3 εναπομείναντα πλοία Liberty, το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ δέχθηκε να δωρίσει στην Ελληνική κυβέρνηση το 2007 χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της πολιτείας και της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας. Το πλοίο έφθασε ρυμουλκούμενο στον Πειραιά τον Ιανουάριο του 2009 και περί τον Μάϊο άρχισαν εργασίες αποκατάστασης στην αρχική του μορφή, οι οποίες περατώθηκαν τον Ιούλιο του 2010.
Η διαχείριση και λειτουργία του μουσείου παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στον "ΟΜΙΛΟ ΦΙΛΩΝ ΛΙΜΠΕΡΤΥ". Η απόκτηση και αποκατάσταση του πλοίου, καθώς και η λειτουργία του ως πλωτό μουσείο, αναδεικνύει τον σπουδαίο ρόλο που έπαιξαν τα Liberty στην ανασυγκρότηση του Ελληνικού Εμπορικού στόλου, αλλά και της Εθνικής μας οικονομίας, και προβάλλει τη συμβολή που έχει η Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία στην πρόοδο και ευημερία του Ελληνικού Έθνους, στόχοι που αποτελούν και τους καταστατικούς σκοπούς του Ομίλου. Εμπνευστής και πρωτοστάτης για την απόκτηση του ΛΙΜΠΕΡΤΥ ήταν ο Σπύρος Μ. Πολέμης. Σε αυτή την προσπάθεια συνέδραμε οικονομικά μια μικρή ομάδα Ελλήνων Εφοπλιστών με προεξέχουσα τη συνεισφορά του αείμνηστου καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του πλοίου και η συντήρησή του καλύπτοντας τα έξοδα, μέχρι και σήμερα.
Το πλοίο είναι ελλιμενισμένο στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, στην προβλήτα "ΣΙΛΟ" Πύλη Ε3, ανοιχτό εις το κοινό καθημερινά με επισκέπτες παλαιούς και νέους ναυτικούς, σπουδαστές από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, φοιτητές από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, μαθητές Λυκείου, Γυμνασίου ακόμη και από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, πολυάριθμους καραβολάτρεις, όπως τους αρέσει να αποκαλούνται, πολυάριθμους τουρίστες που καταφθάνουν από τα κρουαζιερόπλοια και το βλέπουν στην είσοδο του κεντρικού λιμένα και γενικά επισκέπτες από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις. Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε βίντεο, την ιστορία του "HELLAS LIBERTY".
Ακόμα γίνεται ενημέρωση τόσο για απόκτηση του πλοίου όσο και για τη ρυμούλκησή του στην Ελλάδα, τις εργασίες αποκατάστασης κ.λπ., και καταγράφονται τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες των LIBERTIES στις ανάγκες που κάλυψε η ναυπήγησή τους, στη μεγάλη συμβολή τους στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων και στην ανάπτυξη, όχι μόνο της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά και της Εθνικής οικονομίας γενικότερα. Στους μαθητές-επισκέπτες αλλά και στους γονείς τους γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και ανάλυση στις δυνατότητες που έχουν να σπουδάσουν δωρεάν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, να σταδιοδρομήσουν στο Εμπορικό Ναυτικό και να έχουν μια καριέρα με υψηλές απολαβές, με συνεχή εργασία και σε πολύ μικρή ηλικία να φθάσουν στα υψηλότερα αξιώματα του κάθε κλάδου.
Βεβαίως δεν παραλείπουμε να κάνουμε ξεχωριστή αναφορά για την υποχρέωση που έχουμε όλοι μας για τον σεβασμό και την προσοχή που πρέπει να δείχνουμε για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος αναφερόμενοι στο σκοπό και το έργο του HELMEPA και της HELMEPA JUNIOR, έργα των μικρών μελών της φιλοξενούνται σε μια από τις αίθουσες και τα αμπάρια του πλοίου τα οποία έχουν διαμορφωθεί καταλλήλων σε συνεδριακό χώρο όπου γίνονται κάθε λογής εκδηλώσεις (όπως ομιλίες, συνέδρια-παρουσιάσεις) και σε αίθουσες μουσεία όπου εκτίθενται διάφορα ναυτιλιακά όργανα, μοντέλα πλοίων, κλπ.
Οι πόροι του "Ομίλου Φίλων Λίμπερτυ" προέρχονται από τις συνδρομές των μελών του, τα έσοδα από την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και τις πωλήσεις αναμνηστικών και ενημερωτικού υλικού (βιβλία, CD κτλ), καθώς επίσης και από δωρεές/χορηγίες φίλων και μελών. Έχει υπολογιστεί πως τα ετήσια έξοδα του πλωτού μουσείου υπολογίζονται κατά μέσο όρο σε 320.000 ευρώ.
Η συμμετοχή με μια ΔΩΡΕΑ/ΧΟΡΗΓΙΑ θα ήταν πολύ σημαντική για τη λειτουργία και συντήρηση του πλοίου, ώστε να καταστεί δυνατή ή σύναψη της σύμβασης με το ΥΝΑ και να εξασφαλισθεί ότι το "HELLAS LIBERTY" θα λειτουργεί σαν φάρος προς όλους, κυρίως όμως προς τους νέους μας, ενισχύοντας την ιδιαίτερη σχέση του Έλληνα με τη θάλασσα και τιμώντας έτσι τη ναυτική μας παράδοση.
Το συμβολικό όνομα "Liberty" δόθηκε σε μια κατηγορία φορτηγών πλοίων 10.000 τόνων περίπου, τα οποία είχαν βασικό σχεδιασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο και μαζική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό να καλύψουν τη διαρκώw αυξανόμενη ανάγκη των συμμαχικών δυνάμεων σε κάθε είδος αγαθών, όπως πολεμικά οχήματα, τρόφιμα στρατιωτών και κάθε είδος απαραίτητο στην μάχη κατά των Ναζί.
Περισσότερα από 2.720 πλοία τέτοιου τύπου ναυπηγήθηκαν στις Η.Π.Α. σε ένα διάστημα τεσσάρων ετών. Ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός πλοίων που ακόμη και σήμερα είναι δύσκολο να επιτευχθεί παρά την εξελιγμένη τεχνολογία και τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας. Το Liberty είναι single-screw, full scantling type, με raked stem and cruiser stern. Τα Liberty ναυπηγήθηκαν σε 18 ναυπηγεία των Η.Π.Α. ενώ 14 εργοστάσια κατασκεύασαν τις μηχανές και 9 κατασκευαστές τα καζάνια.
Είναι ένα πλοίο ξηρού φορτίου, tween decker, έχει τα διαμερίσματα στη μέση όπως επίσης και το μηχανοστάσιο. Έχει 5 αμπάρια και 10 μπίγες 5 τόνων έκαστη και βίντσι ατμοκίνητα.
Έχουν 2 oil-fired water-tube καζάνια και triple expansion steam reciprocating μηχανή 2500 HP η οποία προσδίδει περίπου 10-10,5 κόμβους ταχύτητα με 25 τόνους κατανάλωση καυσίμου.
LOA 134.60m
DISPLACEMENT 14257 tons
LBP 126.80m
GROSS TONS 7176 tons
BREADTH 17.33m
NET TONS 4380 tons
DEPTH 11.38m
DWT 10414 tons
DRAFT 8.46m
BLOCK COEFFICIENT 0.75
FREEBOARD 2.97m
LIGHT WEIGHT 3408 tons
ENGINE Reciprocating steam operated triple expansion
PROPELLER 4 Blades (diameter 5.64m)
Πηγή πληροφοριών : https://www.hellasliberty.gr/el/to-ploio/istoriko.html