Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ετήσιος έλεγχος και πισσάρισμα αμαξώματος camper.

Επιμέλεια άρθρου : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Τεχνικός "Camper Club" : Τάσος Μπάτας.

Ο Τάσος Μπάτας την ώρα που πισσάρει τα ξύλινα τμήματα του αμαξώματος.Είναι  γνωστό πως τα campers, αυτοκινούμενα τροχόσπιτα καθ' ημάς, υποφέρουν στην υπερκατασκευή. Το τμήμα τους εκείνο, δηλαδή, που προσαρμόζεται, επικολλάται ή βιδώνεται επάνω στο σασσί του αυτοκινήτου και το οποίο αποτελεί αυτό που όλοι οι κάτοχοι campers αποκαλούμε "το σπίτι". Το τμήμα αυτό, ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινούμενου, σε άλλες περιπτώσεις είναι πιο επιρρεπές στη φθορά, όπως στις περιπτώσεις των alcoven (αυτοκινούμενα με σοφίτα), επί παραδείγματι, και σε άλλες λιγότερο, όπως στις περιπτώσεις των ημιενιαίων ή, ακόμη λιγότερο, στις περιπτωσεις των ενιαίων.

Η επιλογή των υλικών είναι σαφώς πολύ προσεκτική, καθώς η προσπάθεια που καταβάλλεται από τους κατασκευαστές είναι να επιτύχουν ένα γερό και αξιόπιστο σύνολο, χωρίς όμως να επιβαρύνουν το συνολικό βάρος του αυτοκινούμενου. Έτσι, το μέταλλο, σε περιπτώσεις όπου δεν τίθεται σε κίνδυνο η στατική αντοχή του αμαξώματος, αντικαθίσταται από το ξύλο - κόντρα πλακέ θαλάσσης, κατά προτίμηση - το αλουμίνιο κ.λπ.

Σημεία του ξύλινου πατώματος τα οποία έχουν υποστεί μια μικρή φθορά από την υγρασία, θα καλυφθούν και θα προστατευτούν με το πισσάρισμα.Όσο καλός και αξιόπιστος και αν είναι ο κατασκευαστής ενός αυτοκινούμενου, είναι προφανές ότι με την πάφροδο του χρόνου θα δημιουργηθούν φθορές στο αμάξωμα, θα λασκάρουν βίδες και παξιμάδια, θα διαβρωθούν από το νερό και την υγρασία οι ξύλινες επιφάνειες. Αυτά ακριβώς τα προβλήματα είναι που πρέπει να φροντίζει να επιλύει, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ο κάτοχος του αυτοκινούμενου, αν θέλει να το διατηρήσει σε καλή κατάσταση, να το απολαύσει για πολλά χρόνια ή, ακόμη, να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την μεταπωλητική του αξία, σε περίπτωση που θελήσει να το πουλήσει ή να το ανταλλάξει στο μέλλον.

Ακούστε και δείτε τον τεχνικό της "Camper Club" Τάσο Μπάτα, τι λέει και πώς κάνει τον έλεγχο του κάτω τμήματος της υπερκατασκευής, καθώς και πώς πισσάρει τα κόντρα πλακέ θαλάσσης του πατώματος για να τα προφυλάξει από την υγρασία και την φθορά.