Μετά τους «Κασιώτες στην Αμερική και τον Καναδά (1899-2004)», ο Μιχάλης Σκουλιός με τη νέα του ιστορική μελέτη μας ταξιδεύει στο χρόνο με «Τα ξύλινα καράβια της Κάσου». Το βιβλίο αυτό, έργο ζωής για τον συγγραφέα, καλύπτει ολόκληρη την ιστιοφόρο ναυτιλία, δηλαδή τη ναυτιλία που επέζησε χάρη στην ξυλοναυπηγική τέχνη και παράδοση από τα πανάρχαια χρόνια ως το τέλος του 19ου αιώνα, και περιέχει ένα πλήθος από καταγραφές τεχνικών λεπτομερειών, ιστορικών στοιχείων, ναυτικής ορολογίας, αλλά και εποχικών εθνικών οραμάτων της κάποτε υπόδουλης στους Τούρκους Κάσου, όπως αυτά εκφράζονται στην ποίηση που διασώθηκε.
Τα ναυλοσύμφωνα που καταχωρούνται, είναι ενδεικτικά της δικονομικής τάξεως που εφήρμοζαν οι συμβολαιογράφοι της εποχής. Τα ναυτιλιακά έγγραφα, «διηγούνται» πλόες εντός και εκτός Μεσογείου. Και ανάμεσα σ’ αυτά συγκαταλέγονται πλήρεις πίνακες πλοιοκτητών, πλοιάρχων, ονομάτων σκαφών, αλλά και της τύχης που είχαν τα περισσότερα από αυτά. Ναυτικά όργανα, ακρόπρωρα, άγνωστες φωτογραφίες και γκραβούρες συμπληρώνουν την πλούσια ύλη αυτού του βιβλίου, που αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο και «κιβωτό μνήμης» για τις περισσότερες οικογένειες της Κάσου, και όχι μόνο.
Το γλωσσάρι του αποτελεί μνημείο διάσωσης μιας ονοματολογίας που έχει περάσει στους χώρους της ιστορίας και της μνήμης. Πρόκειται για ένα συλλεκτικό βιβλίο, εξαιρετικής σημασίας, που το βεληνεκές του ξεπερνά τα όρια ενός νησιού όπως η Κάσος. Το περιεχόμενό του αποτελεί δεξαμενή πληροφοριών για τους ναυτοδιδασκάλους, τους νομικούς και ιστορικούς του μέλλοντος και για ολόκληρο τον κόσμο της ναυτιλίας.
Επί πλέον στοιχεία για το βιβλίο:
Διαστάσεις Βιβλίου : 17 Χ 24 εκατοστά
Αριθμός σελίδων : 420 από τις οποίες οι 80 είναι έγχρωμες.
Βιβλιοδεσία: ραφτό – κολλητό.
Χορηγοί βιβλίου: το Επαρχείο Καρπάθου Κάσου. Οι ναυτιλιακές εταιρείες: TEO shipping Corporation, και Saint Michael Shipping Co. Ltd. Η βιομηχανική εταιρεία PETROGAZ
"Για την συγγραφή αυτής της ιστορικής έρευνας, με θέμα την ιστιοφόρο ναυτιλία της Κάσου, χρειάστηκαν περίπου είκοσι χρόνια έρευνας και συστηματικής συλλογής στοιχείων", λέει ο συγγραφέας Μιχάλης Σκουλιός, και συνεχίζει : "Είναι γεγονός ότι πάρα πολλοί συμπατριώτες στο στάδιο αναζήτησης πληροφοριών όλα αυτά τα χρόνια με βοήθησαν. Άλλοι βρίσκονται ανάμεσά μας και άλλοι δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Όλοι αυτοί μνημονεύονται στο κεφάλαιο του βιβλίου «Ευχαριστίες».
Βιογραφικό συγγραφέα :
Ο Μιχάλης Κ. Σκουλιός γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια ανάμεσα σε Αλεξάνδρεια, Πορτ Σάϊδ, Κάσο και Πειραιά. Τον Γενάρη του 1958 εγκαταστάθηκε μόνιμα με την οικογένειά του στην Κάσο όπου, από πολύ νωρίς, μαθητής ακόμη γυμνασίου και αργότερα λυκείου, ασχολείται με τη μουσική τέχνη και έρευνα. Εργαζόμενος ως ασυρματιστής σε ελληνικά ποντοπόρα πλοία ταξίδεψε περίπου για δέκα χρόνια γνωρίζοντας πολλά λιμάνια και πόλεις της γης.
Πρώτη του παρουσία στα γράμματα το 1970. Με μια σειρά ανέκδοτα διηγήματα παρμένα από τη ζωή των ανθρώπων του νησιού του σε εφημερίδες και περιοδικά όπως «Η Φωνή της Κάσου», «Ο Κασιώτης», «Κασιώτικος Παλμός», «Ο Χαδιώτης», «Παναιγύπτια» και «Νέμεσις».
Αργότερα το ενδιαφέρον του απλώνεται στον χώρο της ιστορικής αναζήτησης. Έργα του ιδίου που εκδόθηκαν κατά σειρά :
«Οι πρώτοι Κασιώτες στην Αίγυπτο». Έκδοση : Συλλόγου Κασιωτών Ρόδου «Ο Χαδιώτης», Αθήνα 1997.
«Κασίων Μούσα» - Η Μουσική Τέχνη και Ποίηση στην παραδοσιακή Κάσο. Εκδόσεις : Βεργίνα, Αθήνα 1998.
«Κάσος, μουσική της», το λήμμα στο τρίτομο «Λεξικό της Ελληνικής Μουσικής» του Τάκη Καλογερόπουλου. Έκδοση : Γιαλλελή, Αθήνα 1998.
«Ο Ελληνισμός στις παρίσθμιες πόλεις της Αιγύπτου» στο Λεύκωμα κατάλογος Έκθεσης : «Οι Έλληνες της Αιγύπτου». Έκδοση: Δήμου Αθηναίων. Πολιτισμικός Οργανισμός, Αθήνα 2000.
«Οι ανεμόμυλοι και τα αλεττουργειά της Κάσου». Έκδοση : Υπουργείου Πολιτισμού & Δήμου Κάσου, Αθήνα 2001.
«Κασιώτες στην Αμερική και τον Καναδά 1899-2004». Έκδοση Δήμου Κασίων, χορηγός Εθνική Ασφαλιστική, Αθήνα 2007.
«Κάσος, σπιτικοί παραδοσιακοί φούρνοι-Σαββατιάτικο αχνιστό καρβέλι» Στον τόμο «Φούρνοι και παραδοσιακά ζυμώματα στη Θράκη, στο Αιγαίο και στην Κύπρο». Έκδοση : Ινστιτούτου των Ελληνικών Μύλων, Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας, Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης-Έβρου και της Παγκύπριας Οργάνωσης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς. Θήρα 2007.
Από τον Γενάρη του 2008 μέχρι σήμερα είναι Επιμελητής Έκδοσης και Αρχισυντάκτης του τριμηνιαίου περιοδικού του Συλλόγου των Εν Ελλάδι Κασίων, «Ο Κασιώτικος Παλμός», που εκδίδεται στην Αθήνα.