Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Απορίες "αδαούς" αναγνώστη.

Κύριε Παπαδόπουλε,

Συγχαρητήρια για το φιλόξενο και εξαιρετικά ενδιαφέρον site σου. Είμαι 48 ετών, παντρεμένος με ένα παιδί, και από μικρός η θάλασσα μου άρεσε ιδιαίτερα. Η εμπειρία μου από φουσκωτά είναι όμως μικρή και περιορίζεται, κυρίως, σε φουσκωτά φίλων. Τελευταία ενημερώνομαι σχετικά, με στόχο την αγορά ενός δικού μου, γύρω στα 5.5 έως 6+m, για ταξίδι και ψάρεμα. Ζητώ τη γνώμη σου για :

1) Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα ενός φουσκωτού σκάφους κατηγορίας Β σε σχέση με ένα κατηγορίας C, ποιά τεστ και ποιές προυποθέσεις πρέπει να πληρεί ένα φουσκωτό για να πάρει B, είναι ή όχι κριτηριο αγοράς η κατηγορία του σκάφους;
2) Έχω ξεχωρίσει τα εξής τρία σκάφη : Stingher 606 XS/ ASSO 580/ ZAR Formenti 580 WellDeck. Έχεις κάποιο σχόλιο γι' αυτά? Θα επέλεγες να αγοράσεις το σκάφος «με το κλειδί στο χέρι» από το Ιταλικό ναυπηγείο, ή θα εμπιστευόσουν την τοποθέτηση της αρματωσιάς στον Έλληνα αντιπρόσωπο?
3) Εχω διαβάσει το "Δια Θαλάσσης" του Μπάμπη Κωνσταντάτου, έχεις να μου προτείνεις άλλη βιβλιογραφία ή links (Αγγλικά-Γερμανικά) σχετικά?

Κάποια στιγμή θα ήθελα να σε γνωρίσω από κοντά, ενώ σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον κόπο σου.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Χάρης Γεωργίου

-------------------------------------------------------------------------

Η απάντηση του "Rib and Sea".

Φίλε Χάρη,

Σ’ ευχαριστώ πολύ, κατ’ αρχάς, για τα καλά σου λόγια, όσο τουλάχιστον αφορά το "Rib and Sea". Θα σου πω πάντως ότι εγώ δεν είμαι ικανοποιημένος, ακόμη, από την ποσότητα κυρίως της ύλης του. Κάτω όμως από τις τρέχουσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και τη διστακτικότητα και μιζέρια της αγοράς, δεν μπορώ δυστυχώς να κάνω κάτι περισσότερο. Μέχρι σήμερα το "Rib and Sea" είναι "one man show", και αυτό έγινε βεβαίως εξ ανάγκης, και όχι γιατί ήταν δική μου επιλογή. Ελπίζω το μέλλον να είναι πιο ελπιδοφόρο και φωτεινό.

Πάμε όμως στην «ταμπακέρα». Νομίζω ότι δεν θα μπορέσω να απαντήσω στο ερώτημά σου, ως προς το ποιο είναι το καλύτερο φουσκωτό σκάφος που θα πρέπει να αγοράσεις. Ο μόνος αρμόδιος να το αποφασίσει αυτό, είσαι εσύ. Το καλύτερο σκάφος είναι αυτό που θα ταιριάξει περισσότερο στις ανάγκες σου και θα αρέσει περισσότερο σε σένα! Εσύ γνωρίζεις τη χρήση για την οποία το προορίζεις, πόσους και, κυρίως, ποιους θα βάλεις σ’ αυτό, μέχρι πού και μέχρι πόσα μπωφόρ θα θέλεις (ή θα μπορείς) να ταξιδεύεις.

Εξ άλλου, θέλω να σου ζητήσω να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση μου και να σκεφτείς ότι, λόγω της πολύχρονης ενασχόλησής μου με το αντικείμενο, έχω γίνει, κατά κάποιο τρόπο, ένα είδος «opinion leader» της συγκεκριμένης αγοράς. Δεν μπορώ λοιπόν να "καθοδηγώ" τον κόσμο ποιο σκάφος να προτιμήσει, γιατί αυτό έχει γίνει στο παρελθόν «μπούμεραγκ» και με σακάτεψε! Σκέψου ότι αυτή είναι η δουλειά μου και πως τα μοναδικά έσοδα του «Rib and Sea», στο οποίο εσύ ελεύθερα μπορείς να «σερφάρεις», είναι οι διαφημίσεις. Μακάρι να είχα αρκετά χρήματα, ώστε να μπορούσα να πραγματοποιήσω ένα παλιό μου όνειρο. Να βγάλω ένα περιοδικό χωρίς καθόλου διαφημίσεις, με μοναδικούς αποδέκτες τους αναγνώστες του!

Πολλοί «φίλοι» ή αναγνώστες των περιοδικών, στα οποία κατά καιρούς αρθρογραφούσα, με ρωτούσαν τι σκάφος να αγοράσουν και, όταν εγώ τους απαντούσα, ξέρεις τι έκαναν; Πήγαιναν στον κατασκευαστή ή αντιπρόσωπο, το σκάφος του οποίου είχα "απορρίψει", και του το έλεγαν! Δεν θέλω λοιπόν να "απολογούμαι" συνεχώς και να προσπαθώ να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας! Μπορεί βλέπεις ο καθένας να έχει ανέξοδα όποια άποψη θέλει για ένα σκάφος, όχι όμως ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος! Θέλω πάντως να σε διαβεβαιώσω ότι μπορείς να διαβάζεις τα σχόλιά μου, όποτε παρουσιάζω ένα φουσκωτό σκάφος στο «Rib and Sea». Εκεί λέω πάντοτε τα πράγματα με το όνομά τους. Και όποτε, για οποιονδήποτε λόγο, δεν μπορώ να πω τα πράγματα με το όνομά τους σε ένα συγκεκριμένο άρθρο ή παρουσίαση, απλώς δεν το δημοσιεύω!
 
Ολοκληρώνοντας τα σχόλιά μου πάνω σ’ αυτό το θέμα, θα σου πω ότι τα τελευταία χρόνια αρκετοί Έλληνες κατασκευαστές φουσκωτών σκαφών έχουν κάνει τεράστια βήματα προόδου. Έχουν καταφέρει να «παντρέψουν» με επιτυχία το φινίρισμα και την εργονομία των Ιταλικών φουσκωτών σκαφών με την αξιοπλοία των Αγγλικών, και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο απ’ο,τι θα περίμενε κανείς! Μπορούμε λοιπόν να πούμε σήμερα με βεβαιότητα ότι αρκετά Ελληνικά φουσκωτά σκάφη είναι ανώτερα πολλών ξένων, χωρίς αυτό να είναι βεβαίως (ακόμη) ο κανόνας.

Όσο αφορά τις κατηγορίες B και C, στις οποίες αναφέρθηκες, θα σου πω ότι αυτές περιγράφονται στο άρθρο μου με τίτλο «Κατηγοριοποίηση σκαφών» στην ενότητα «Νομοθεσία» του «Rib and Sea» : http://www.ribandsea.com/law/38--qceq.html 

Δυστυχώς, κανένας χρήστης ή υποψήφιος αγοραστής ενός φουσκωτού σκάφους δεν έχει τη δυνατότητα να «τσεκάρει» αν το σκάφος που τον ενδιαφέρει είναι πράγματι κατηγορίας Β ή C. Την πιστοποίηση ενός σκάφους κάνει κατά κανόνα ο Νηογνώμονας ή ο κατασκευαστής (αυτοπιστοποίηση) και μόνο αυτοί μπορούν να εγγυηθούν για την αντοχή και την αξιοπλοία του στις συνθήκες για τις οποίες αυτό έχει σχεδιαστεί να ταξιδεύει. Από αυτούς άλλωστε θα ζητήσεις «τα ρέστα», αν κάτι δεν πάει καλά στη συνέχεια. Εξ άλλου, μόνο στην πράξη μπορεί κανείς να διαπιστώσει αν το σκάφος που αγόρασε πληρεί πράγματι τις προδιαγραφές της κατηγορίας στην οποία αυτό έχει πιστοποιηθεί.

Πιστεύω πάντως ότι η κατηγοριοποίηση ενός σκάφους δεν πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο για την επιλογή του. Εκτός και αν μου πεις ότι ανήκεις σ’ αυτούς οι οποίοι επιζητούν extreme καταστάσεις, και οι οποίοι θέλουν (και μπορούν) να ταξιδεύουν με άνεμο έντασης 8 μπωφόρ και κύματα ύψους τεσσάρων μέτρων!

Όσο αφορά τέλος τη βιβλιογραφία, αν σου πω ότι δεν έχω διαβάσει εξειδικευμένα βιβλία, δεν θα σου πω ψέματα! Δυστυχώς δεν είχα την πολυτέλεια του ελεύθερου χρόνου για να το κάνω και αυτό. Όσα έμαθα, τα έμαθα ταξιδεύοντας, και το καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει μέχρι σήμερα είναι το ημερολόγιο της σαραντάχρονης σχέσης μου μαζί Της. Αυτό το ημερολόγιο/βιβλίο περιέχει βλέπεις και παθήματα, βιωματικές καταστάσεις απόγνωσης, εμπειρίες και εικόνες, τις οποίες κανένα κοινό βιβλίο δεν μπορεί να σου μεταδώσει. Είναι βέβαιο, πάντως, ότι υπάρχουν πολλά βιβλία, γραμμένα κυρίως στην Αγγλική γλώσσα, στα οποία οι συγγραφείς τους πραγματεύονται θέματα που έχουν να κάνουν με τη Θάλασσα, τα σκάφη και το ταξίδι. Αν έχεις τον χρόνο να «σερφάρεις» στο διαδίκτυο, σίγουρα θα βρεις αρκετά.

Είμαι στη διάθεσή σου να τα πούμε, και από κοντά. Τα τηλέφωνά μου αναφέρονται στη στήλη της «Επικοινωνίας» του «Rib and Sea». Ελπίζω να μη σε... απογοήτευσα πολύ με τον τρόπο που σου απάντησα.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Ιωσήφ Παπαδόπουλος