Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Βορειοανατολική Εύβοια. Οι δρόμοι της φωτιάς.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

dromoi.fotiasΤέτοιο ταξίδι να πάει και να μην έρθει ξανά! Κυρίαρχα συναισθήματα ο πόνος, η θλίψη, η στονοχώρια, ο θυμός, η αγανάκτηση. Πάει και η χαρά του άγνωστου, αφού γνωρίζαμε εκ των προτέρων τι θα δούμε και τι θα αντιμετωπίσουμε. Καμμένη γη, καμμένα δένδρα, καμμένα ζώα, καμμένες περιουσίες, καμμένες ζωές.

ekklisiaΜέρη που τα είχαμε φυλαγμένα στο μυαλό και στην καρδιά μας σαν τόπους πράσινους, όμορφους, με χαρούμενους κατοίκους, μελίσσια, οικόσιτα ζώα, οικονομική δραστηριότητα, τουριστικά αξιαγάπητους, έγιναν ξαφνικά στάχτη. Δεν μπορεί να αντέξει το μυαλό τόση δυστυχία. Δεν μπορούν να αντέξουν τα μάτια τέτοια ασχήμια. Δεν μπορεί να αντέξει η μύτη τέτοια μυρωδιά.

Η χαρά μας διήρκεσε μέχρι το καταπράσινο (ακόμη) Κλιμάκι και την απόλαυση της εκπληκτικής χωριάτικης μακαρονάδας του. Ύστερα ακολούθησαν οι 50 αποχρώσεις του γκρι, η θλίψη, η μελαγχολία και ο θυμός.

kameno.magaziΑπέφυγα να μιλήσω με κάποιον από τους πονεμένους κατοίκους των χωριών που θρηνούσαν πάνω απ' τα αποκαίδια των περιουσιών τους. Τροφή στην ανάγκη του φιλοθεάμονος κοινού για αίμα, δάκρυα και δυστυχία δεν πρόκειται άλλωστε ποτέ να δώσω. Αυτό το μονοπωλούν τα τηλεοπτικά κανάλια της πανελλαδικής εμβέλειας και της κακομοιριάς μας. Υπάρχουν πολλοί άλλωστε τρόποι για να ευαισθητοποιήσεις το κοινό χωρίς να εμπορεύεσαι το δάκρυ και το αίμα των αθρώπων.

kameno.spiti1Κατέγραψα λοιπόν, με όπλο τη βιντεοκάμερα, μαύρες εικόνες, θλιβερές, ρημαγμένα σπίτια και ξωκκλήσια, καμμένα ζώα, καταγγελίες ανθρώπων που δεν φοβούνται να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, και πυροσβέστες που μιλούν και καταγγέλλουν αλλά φοβούνται να εκθέσουν το πρόσωπό τους στην κάμερα για να μην τους περάσουν πειθαρχικό και τους διώξουν απ' την υπηρεσία.

kameni.xelonaΟι διαφορές πάντως, συγκριτικά με την περυσινή επίσκεψή μας στα ίδια μέρη, ήταν τρομακτικές. Νομίζαμε ότι πήγαμε σε άλλο νησί! Προτού προλάβει καλά καλά ο κόσμος να φτάσει στους καλοκαιρινούς προορισμούς, μετά την απίστευτη καραντίνα του κορωναϊού, τα μάζεψε και έφυγε έντρομος! Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης και των ξενοδοχείων έβλεπαν απελπισμένοι τους επισκέπτες να φεύγουν αλαφιασμένοι και τραβούσαν τα μαλλιά τους! 

Δείτε όμως το βίντεο που ακολουθεί και προβληματιστείτε...