Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Εκπληκτικά πλάνα κατά την διάρκεια της επίσκεψής μας στους καυτούς κρατήρες του "Στέφανου" και του "Πολυβώτη" της Νισύρου.

Βίντεο - Επιμέλεια - Φωτογραφίες : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

stefanos3Η επίσκεψη και κυρίως η βόλτα στον καυτό κρατήρα του Στέφανου είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Ο επισκέπτης έχει την εντύπωση πως περπατά στην επιφάνεια ενός εξωγήϊνου πλανήτη, ενώ τα συναισθήματα που τον διακατέχουν είναι το δέος και ένας αδιόρατος φόβος για τις απρόβλεπτες διαθέσεις της γης που θα μπορούσαν σε μια στιγμή να αποδείξουν τη δική του ασημαντότητα.

Ο κίνδυνος βεβαίως να καταστραφούν τα παπούτσια του επισκέπτη, εάν αυτά δεν είναι κατάλληλα γι' αυτή τη βόλτα, είναι υπαρκτός καθώς η θερμοκρασία του εδάφους σε πολλά σημεία πλησιάζει τους 100 βαθμούς Κελσίου!

Καλύτερη ώρα για την επαφή του επισκέπτη με τους κρατήρες είναι από το πρωί στις 8:30 μέχρι τις 11 περίπου, προτού δηλαδή ο τόπος πλημμυρίσει από τουρίστες τους οποίους μεταφέρουν πλοιάρια από την Κέφαλο και την Καρδάμαινα της Κω. Αυτό ακριβώς είχαμε υπ' όψη μας και αυτό κάναμε. Ευχαριστηθήκαμε έτσι τη συνάντησή μας με τον Στέφανο απαλλαγμένοι από την παρουσία άλλων επισκεπτών που θα δυσκόλευαν τη βιντεοσκόπηση.

polyvotisΗ τελευταία ηφαιστειακή δράση στη Νίσυρο εκδηλώθηκε πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια και βέβαια δεν έχει καταγραφεί στις ιστορικές πηγές. Παρ’ όλα αυτά, η Νίσυρος χαρακτηρίζεται σαν ένα κοιμώμενο ενεργό ηφαίστειο, και η θεώρηση αυτή βασίζεται σε τρία στοιχεία : Το πρώτο είναι η σχετικά πρόσφατη ηλικία των τελευταίων ηφαιστειακών εκρήξεων. Η τελευταία μαγματική δράση στην περιοχή της Νισύρου εκδηλώνεται πριν περίπου 20.000 χρόνια, ενώ υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η τελευταία έκρηξη του Γυαλιού είναι πιθανά νεώτερη των 10.000 ετών.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι οι διεργασίες που γεννούν την ηφαιστειακή δράση, η βύθιση της Αφρικάνικης λιθόσφαιρας κάτω από το Αιγαίο και τα μεγάλα ρήγματα, συνεχίζουν να είναι ενεργά φαινόμενα στην περιοχή. Το τρίτο στοιχείο είναι η θερμική κατάσταση της περιοχής, κυρίως οι πληροφορίες από τις βαθιές γεωτρήσεις που εκτελέστηκαν στη Νίσυρο, με στόχο τον εντοπισμό ενός γεωθερμικού ταμιευτήρα ικανού να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Στον πυθμένα της πρώτης βαθιάς γεώτρησης, στα 1700 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, συναντήθηκαν θερμοκρασίες κοντά στους 500 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που κάνει αναγκαία την παραδοχή ύπαρξης λιωμένου πετρώματος σε μικρά βάθη, μεταξύ 3 και 5 χιλιομέτρων.

megalos.polyvotisΟ ανώτερος από τους δύο θερμούς ορίζοντες γεωθερμικό ρευστό, που εντοπίστηκαν από τις βαθιές γεωτρήσεις, είναι η πηγή τροφοδοσίας όλων των θερμών επιφανειακών εκδηλώσεων στη Νίσυρο. Από αυτόν τροφοδοτούνται οι θερμές πηγές και οι διαφυγές θερμών αερίων, οι ατμίδες του νησιού.
Η εντονότερη και θεαματικότερη θερμή εκδήλωση στη Νίσυρο είναι η ατμιδική δραστηριότητα στην περιοχή του Ραμού και ιδιαίτερα στον κρατήρα του Στέφανου και την περιοχή του Λόφου. Τα αέρια που εκλύονται από εκατοντάδες σημεία στην περιοχή έχουν μέγιστη θερμοκρασία 100,1 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια θερμοκρασία έχει και το έδαφος στην περιοχή των ατμίδων. Τα αέρια αποτελούνται κυρίως από υδρατμούς (94% κατά όγκο) και διοξείδιο του άνθρακα (5%). Σε ποσοστό μικρότερο από 0,5% εκλύονται υδρόθειο, άζωτο και μεθάνιο.

stefanos2Στο στόμιο των οπών από όπου εξέρχονται τα αέρια αποτίθενται όμορφοι κρύσταλλοι θείου, ενώ οι υδρατμοί που υγροποιούνται ποτίζουν το γύρω έδαφος με αραιό θειικό οξύ, λόγω της διάλυσης του υδρόθειου στον ατμό. Για το λόγο αυτό τα υφάσματα που έρχονται σε επαφή με το έδαφος καταστρέφονται σε ελάχιστο χρόνο. Η χαρακτηριστική μυρωδιά του «κλούβιου αυγού» στην περιοχή οφείλεται επίσης στην ύπαρξη του υδρόθειου, το οποίο ακόμη και σε απειροελάχιστες συγκεντρώσεις γίνεται αισθητό από την όσφρηση.

Έξω από την περιοχή του Ράμου, έκλυση θερμών αερίων (υδρατμοί) εμφανίζεται σε αρκετά σημεία, κυρίως κατά μήκος των μεγάλων ενεργών ρηγμάτων του νησιού. Τα πιο γνωστά στη νότια πλευρά είναι στο χείλος της καλδέρας και στην περιοχή Πυριά. Στο βόρειο μέρος, εντοπίζονται στη βάση του γκρεμνού της καλδέρας, στην κορυφή του θόλου Νίφιος και στην είσοδο του χωριού Εμπορειό. Η θερμοκρασία των υδρατμών σε όλα αυτά τα σημεία κυμαίνεται μεταξύ 36 και 40 βαθμών.

Πηγή : https://www.nisyros.gr/blank-13

Ευχαριστούμε την εταιρεία "BLUE STAR FERRIES" που μας ταξίδεψε και πάλι στο Αιγαίο.