Την 19η Μαίου 2015 η οικονομική επιτροπή του Δήμου Κάσου κατεκύρωσε τον διαγωνισμό για το έργο αποκατάστασης του χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμάτων (ΧΑΔΑ) στην Κ/Ξ Νικολιάς Ο.Ε. - "Ηλιοστάσιον Μ. Ε.Π.Ε.", αφού η εταιρεία αυτή έδωσε μεγαλύτερη έκπτωση (24,37 %) στον αρχικό προϋπολογισμό του έργου. O δεύτερος συμμετέχων στον διαγωνισμό ήταν η "Τεχνική Κατασκευαστική Βρετού Αγλαία" η οποία έδωσε έκπτωση περίπου 12 %. Να σημειωθεί ότι η κυρία Αγλαία Βρετού είναι η σύζυγος του επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης κ. Κων/νου Περσελή.
Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015 πρέπει να έχουν κλείσει όλοι οι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.). Σε αντίθετη περίπτωση η χώρα μας θα συνεχίσει να επιβαρύνεται με βαρειά πρόστιμα.
Σύμφωνα με την σύμβαση κατασκευής του έργου (ποσού 67.551,68 ευρώ με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.) αποκατάστασης του Χ.Α.Δ.Α. Κάσου, η οποία υπεγράφη την 8η Ιουλίου 2015 (αρ.πρωτοκ.2403) μεταξύ της Δημάρχου Κάσου κυρίας Μαίρης Σορώτου Τσανάκη (για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου) και του κ. Αντωνίου Νικολιά (για λογαριασμό της αναδόχου τεχνικής εταιρείας "Ηλιοστάσιον Μ. Ε.Π.Ε."), "ο ανάδοχος είναι ο μόνος και αποκλειστικός υπεύθυνος για την εφαρμογή των νομοθετημένων όρων προστασίας του περιβάλλοντος κατά την κατασκευή του έργου, κατά την τυχόν εκμετάλλευση των πηγών λήψης υλικών, και κατά την χρησιμοποίηση των εγκεκριμένων αποθεσιοθαλάμων πλεονασμάτων των προϊόντων εκσκαφών".
Η μελέτη για την κατασκευή του εν λόγω έργου προβλέπει να φύγουν μπάζα 2.500 m3 από τον ποταμό Σκυλλά και να μεταφερθούν στη χωματερή της Μαρίτσας, προκειμένου να μπαζωθεί ο χώρος των απορριμμάτων και, συγχρόνως, να ενισχυθεί η αντιπλημμυρική προστασία του νησιού. Σύμφωνα όμως με ασφαλείς πληροφορίες από την Κάσο η ανάδοχος εταιρεία δεν έχει απομακρύνει ούτε ένα χαλίκι από τον Σκυλλά, με την ανοχή και συγκάλυψη των εμπλεκομένων φορέων και των τεχνικών υπηρεσιών που, ελαφρά τη καρδία, εγκρίνουν επιμετρήσεις και λογαριασμούς πληρωμής του εργολάβου χωρίς να έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα, απούσης της Δημάρχου Κάσου κυρίας Μαίρης Σορώτου Τσανάκη η οποία εμφανίζεται στο νησί μόνο όταν υπάρχει κάποια φιλανθρωπική αποστολή (όπως η πρόσφατη αποστολή αγάπης του "Ναυτίλου") ή πραγματοποιείται κάποιο πανηγύρι (Άγιος Σπυρίδων), ενώ θα έπρεπε να είναι παρούσα όταν εκτελούνται τόσο σοβαρά έργα, να ελέγχει την σωστή τήρηση των όρων της σύμβασης και να αντιμετωπίσει, σε συνεργασία με άλλους Δήμους, που έχουν το ίδιο πρόβλημα, πού θα σταλούν δηλαδή τα απορρίμματα μετά το κλείσιμο και την αποκατάσταση των Χ.Α.Δ.Α.
Είναι προφανές ότι η μεγάλη έκπτωση που προσέφερε η "Ηλιοστάσιον Μ. Ε.Π.Ε.", προκειμένου να κερδίσει τον διαγωνισμό, δεν άφηνε τα περιθώρια κέρδους που θα επιθυμούσαν οι εταίροι της, με αποτέλεσμα να περιορίσουν το πεδίο λήψης υλικών (μπάζα) στον χώρο της Μαρίτσας επεμβαίνοντας μ' αυτόν τον τρόπο και υποβαθμίζοντας το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αδιαφορώντας συγχρόνως για την ορθή τήρηση της σύμβασης ανάθεσης του έργου που προέβλεπε απομάκρυνση μπάζων 2.500 m3 από τον ποταμό Σκυλλά ώστε να αποφευχθούν οι τεράστιες ζημιές που θα προκαλέσει στο μέλλον στον οικισμό του Αρβανιτοχωρίου μια ενδεχόμενη νεροποντή.
Αν αυτό δεν είναι σκάνδαλο κ.κ. των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και κυρία Δήμαρχε Κάσου, ποιο είναι; Αναρωτιέμαι, αν (υποθετικώς) είχε αναλάβει το έργο ο έτερος των συμμετασχόντων στον διαγωνισμό και είχε παραβεί τους όρους της σύμβασης, θα κρατούσατε την ίδια στάση κυρία Τσανάκη; Γιατί λοιπόν δύο μέτρα και δύο σταθμά; Γιατί αδιαφορείτε για τις παρατυπίες του εργολάβου; Ποιος θα πληρώσει τώρα τη νύφη; Ποιος θα ευθύνεται εάν στην επόμενη μεγάλη νεροποντή πνιγεί το Αρβανιτοχώρι; Πού θα πάνε τα απορρίμματα της Κάσου μετά το μπάζωμα της υπάρχουσας χωματερής; Πότε θα σταματήσει επιτέλους αυτό το παιγνίδι εις βάρος των συμφερόντων του λαού της Κάσου;
Ιωσήφ Παπαδόπουλος