Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Δικαίωση των Ελληνικών Hoaxes απέναντι στην αγωγή της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

ELLINIKA HOAXES.zografos 3Απορρίφθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών κατά των Ελληνικών Hoaxes για δημοσιεύματα-έρευνα της ιστοσελίδας μας, που αφορούσαν την «εφεύρεση» του κ. Πέτρου Ζωγράφου (το γνωστό «αεικίνητο») την οποία στήριξε η ΕΕΦ, καθώς και τις ψευδοεπιστημονικές τοποθετήσεις άλλων δύο μελών της Ένωσης, του κ. Ξενοφώντα Μουσά και κ. Μαρίας Τσαρούχα. Οι ενάγοντες, έξι τον αριθμό, είχαν καταθέσει αγωγή εναντίον μας στις 18/4/2019 για ηθική βλάβη, επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και προσβολή της τιμής και της προσωπικότητας, ζητώντας, ως αποζημίωση, συνολικά 700.000 ευρώ.

Πρόκειται για σημαντική δικαίωση στον αγώνα μας κατά της ψευδοεπιστήμης, έχοντας απέναντί μας το προεδρείο ενός ιστορικού σωματείου.

Το ιστορικό της υπόθεσης.

Στις 8 Ιανουαρίου 2019 δημοσιεύσαμε το πρώτο άρθρο με τίτλο “Ο Πέτρος Ζωγράφος και η απάτη της παραγωγής ηλεκτρισμού από νερό” https://www.ellinikahoaxes.gr/2019/01/08/petros-zografos-perpetual-motion-machine-pseudoscience/ στο οποίο αναλύαμε και τεκμηριώναμε τα ψεύδη του “εφευρέτη” Πέτρου Ζωγράφου, ο οποίος υποστήριζε πως κατασκεύασε μια συσκευή (“ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΣΗΣ ΥΔΑΤΟΣ ΜΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΥΨΗΛΩΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ”) που είναι σε θέση να παράγει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση νερού. Ο κ. Ζωγράφος, αφού εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές, “επιστημονικά” συνέδρια κτλ, πάντα με την υποστήριξη της ΕΕΦ, ουδέποτε πέτυχε να αποδείξει σε ελεγχόμενο περιβάλλον ότι η “γεννήτριά” του δουλεύει.

Τον Μάρτιο του 2019 λάβαμε εξώδικο από τον κ. Ζωγράφο και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, με το οποίο απαιτούσαν την ανάκληση του “συκοφαντικού, εξυβριστικού, προσβλητικού κτλ” άρθρου μας και τη δημοσίευση σχετικού κειμένου, το οποίο υπαγόρευαν στο ίδιο εξώδικο, ώστε να ζητήσουμε συγγνώμη και να εκφράσουμε τη λύπη μας για όσα γράψαμε για τον κ. Ζωγράφο, την ΕΕΦ και τον Α΄ αντιπρόεδρο Παναγιώτη Φίλντιση. Μπορείτε να δείτε το εξώδικο εδώ.

Στις 12-2-2019 δημοσιεύσαμε το δεύτερο άρθρο μας, “Όταν η Ένωση Ελλήνων Φυσικών προωθεί ψευδοεπιστημονικό μυστικισμό” https://www.ellinikahoaxes.gr/2019/02/12/eef-mystical-pseudoscience/ στο οποίο περιγράψαμε 3 σχετικές περιπτώσεις και περιλάβαμε μια σύντομη αναφορά στο προηγούμενο άρθρο μας σχετικά με τον κ. Ζωγράφο.

Η πρώτη περίπτωση, του δεύτερου αυτού άρθρου, αφορούσε την κ. Τσαρούχα, σε βιβλίο της οποίας γίνονταν μέχρι και ψευδοϊατρικοί ισχυρισμοί για τα chakras, κάτι που δεν εμπόδισε την έκδοσή του από την ΕΕΦ, την τοποθέτησή του στην κατηγορία «επιστημονικά βιβλία» και τα εγκώμια του Προέδρου και Αντιπροέδρου της.

Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε την κ. Τζιόβα, εμπνεύστρια της κ. Τσαρούχα και προσκεκλημένη σε εκπαιδευτική δράση Φυσικής της ΕΕΦ, η οποία δημιούργησε ένα μοντέλο που υπόσχεται άμεση λύση σε όλα μας τα προβλήματα, δήθεν χρησιμοποιώντας αρχές της Φυσικής.

Η τρίτη περίπτωση αφορούσε τον κ. Μούσα, μέλος του ΔΣ της ΕΕΦ, ο οποίος στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ισχυρίστηκε, με δημόσια ανάρτηση, ότι «σύμφωνα με κορυφαίο Έλληνα επιστήμονα, το DNA των Ελλήνων όχι μόνο διατηρεί τα καλά χαρακτηριστικά του, αλλά παίρνει και τα καλύτερα χαρακτηριστικά των επιμειξιών». Παρά τα πολλαπλά αιτήματα να προσφέρει οποιαδήποτε πηγή, δεν το έπραξε, ενώ αργότερα έμμεσα παραδέχτηκε ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν του μεταφέρθηκε από άλλον επιστήμονα αλλά ήταν δικός του παρόλο που οι αρχές και μόνο της γενετικής καθιστούν τον ισχυρισμό του αδύνατο. https://archive.fo/jW66A

Μετά τη δημοσίευση του δεύτερου άρθρου μας, η ΕΕΦ, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρός της, ο Ξ. Μουσάς, ο Π. Ζωγράφος και η Μ. Τσαρούχα ένιωσαν προσβεβλημένοι και μας έστειλαν δεύτερο εξώδικο (το οποίο φέρει μεγάλες ομοιότητες με το πρώτο). Μπορείτε να το δείτε εδώ. https://media.ellinikahoaxes.gr/uploads/2021/02/eef-agogi-2.pdf

Σε σχετικό άρθρο μας https://www.ellinikahoaxes.gr/2019/03/24/eef-exodika/ εξηγήσαμε πως οι ισχυρισμοί και τα αιτήματα των εν λόγω εξωδίκων ήταν παράλογα: αφενός η έρευνά μας εστίασε στους ισχυρισμούς των εναγόντων και όχι στα πρόσωπά τους, οπότε δεν υπήρξε προσβολή προσωπικότητας, αφετέρου αξιοποιήσαμε δημοσίως διαθέσιμα δεδομένα, οπότε ούτε κάποια παραβίαση προσωπικών δεδομένων υπήρξε.

Προτείναμε να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους:

Α. Ο Πέτρος Ζωγράφος είχε ισχυριστεί πως μπορεί να παράξει ηλεκτρική ισχύ 800 Watt για ένα μήνα με μόνο ένα ποτήρι νερό. Καλέσαμε, λοιπόν, την ΕΕΦ και τον κ. Ζωγράφο να παρουσιάσουν τη λειτουργία της συσκευής σε ελεγχόμενο περιβάλλον με επιστημονικά όργανα μέτρησης και διαρκή κάλυψη 24/7 μέσω διαδικτυακής webcam με συνεχή καταγραφή προς αποφυγή λαθροχειρίας από οποιαδήποτε πλευρά.

Β. Ο κ. Μούσας, μέλος του ΔΣ της ΕΕΦ ισχυρίστηκε πως “Το DNA των Ελλήνων όχι μόνο διατηρεί τα καλά χαρακτηριστικά του, αλλά παίρνει και τα καλύτερα χαρακτηριστικά των επιμειξιών.” Καλέσαμε την ΕΕΦ και τον κ. Μούσα να μας παρουσιάσουν μόνο μια peer reviewed μελέτη, δημοσιευμένη σε αναγνωρισμένο επιστημονικό journal.

Δεσμευτήκαμε επιπλέον πως, αν η ΕΕΦ δεχόταν τις “προκλήσεις” μας και αποδείκνυε τους ισχυρισμούς της, όχι μόνο θα ζητούσαμε δημόσια συγγνώμη και θα δημοσιεύαμε αυτά που μας ζητούσαν, αλλά θα κάναμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προωθήσουμε δημοσιογραφικά τις συγκεκριμένες επιστημονικές αιτιολογήσεις της.

ellinika.hoaxes1Κλείσαμε το συγκεκριμένο άρθρο μας παραθέτοντας επιστολή μελών του Διευρυμένου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΦ προς το Διοικητικό της Συμβούλιο, η οποία αποτύπωνε με σαφήνεια τις αντιδράσεις μέσα στους κόλπους της ίδιας της Ένωσης για τον ευτελισμό της επιστήμης.

Εκτός από τις παραιτήσεις των μελών του Διευρυμένου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΦ, σημειώσαμε και αντιδράσεις για την στάση της από τους εξής φορείς :

 

     Σύλλογος Φυσικών Κρήτης
    Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ
    Ελληνική Εταιρεία Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας
    Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία
    Ελληνική Εταιρεία Σπουδών Φυσικής Υψηλών Ενεργειών

Δεν υπήρξε καμιά απόκριση της ΕΕΦ στις προτάσεις μας και η επόμενη κίνησή της ήταν η κατάθεση αγωγής εναντίον μας στις 18 Απριλίου του 2019, η οποία μεταξύ άλλων επιζητούσε «χρηματική ικανοποίηση» συνολικού ύψους 700.000 ευρώ. Μπορείτε να διαβάσετε την εν λόγω αγωγή εδώ. https://media.ellinikahoaxes.gr/uploads/2021/02/agogi-eef_1.pdf

Εκδίκαση της υπόθεσης και ένορκες καταθέσεις.

Το επόμενο διάστημα ακολούθησε η εκδίκαση της υπόθεσης, στην οποία κατέθεσαν ενόρκως διακεκριμένα πρόσωπα της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας: ο κ. Γεώργιος Τόμπρας (Καθηγητής Ηλεκτρονικής Φυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ο κ. Στέφανος Τραχανάς (Επίτιμος διδάκτωρ του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis).

ellinika.hoaxes2Ο κ. Τόμπρας κατέθεσε μεταξύ άλλων: “Πρόκειται λοιπόν για ξεκάθαρη περίπτωση επιστημονικής απάτης με δεδομένο ότι αυτό που ισχυρίζεται ο κ. Ζωγράφος ότι εφηύρε, απαγορεύεται από τους νόμους της φυσικής. Η γεννήτρια του κ. Ζωγράφου ανήκει στο χώρο της ψευδοεπιστήμης, του τσαρλατανισμού και της συνωμοσιολογίας. Η υποστήριξη που παρέχει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών στον κ. Ζωγράφο και στην επιστημονική απάτη του ντροπιάζει το επιστημονικό της κύρος και είναι απαράδεκτη, σε καμία περίπτωση δε δεν μπορεί να πείσει για την επιστημονικότητα του κ. Ζωγράφου. Ως φυσικός, όπως και πολλοί συνάδελφοί μου, θλίβομαι ειλικρινώς για την κατάντια ενός ιστορικού σωματείου, το οποίο έφτασε σε τέτοιο σημείο κατάπτωσης, ώστε να προβάλει τις επιστημονικές απάτες του κ. Ζωγράφου, αλλά και τους αντιεπιστημονικούς ισχυρισμούς της κ. Τσαρούχα περί τσάκρα, αστρολογίας, κβαντικής ηθοποιίας κτλ.“

Ο κ. Τραχανάς ανέφερε στην ένορκη κατάθεσή του: “Το εν λόγω δημοσίευμα (των ΕΗ) είναι υπόδειγμα ερευνητικής δημοσιογραφίας του υψηλότερου επιπέδου. Και θα άξιζε να διδάσκεται ως πρότυπο σε όλες τις σχολές δημοσιογραφίας της χώρας. Το σύνολο σχεδόν του δημοσιεύματος είναι παράθεση αποσπασμάτων από βιβλίο που εξέδωσε η ενάγουσα ΕΕΦ καθώς και ανακοινώσεις από εκδηλώσεις ή δραστηριότητές της. Ενώ τα λίγα σχόλια που συνοδεύουν τα παρατιθέμενα τεκμήρια είναι επίσης υπόδειγμα μετριοπάθειας, ευπρεπούς λόγου και εμπεριστατωμένης κριτικής βασισμένης σε επιστημονικές αρχές και δεδομένα. Προκαλεί μάλιστα εντύπωση ότι αν αντιπαραβάλει κανείς τα αποσπάσματα από τις δημόσιες τοποθετήσεις των εναγόντων που παρατίθενται στο δημοσίευμα με τα όσα γράφουν οι εναγόμενοι στο ίδιο δημοσίευμα, επιστημονική επιχειρηματολογία και τεκμηρίωση θα βρει μόνο στα δεύτερα. Τουλάχιστον όσον με αφορά, στα κείμενα των εναγομένων μπορώ να αναγνωρίσω τον επιστημονικό μου εαυτό ενώ στα παραθέματα της άλλης πλευράς βλέπω μόνο την άρνησή του.“

ellinika.hoaxes3Σε άλλο σημείο αναφέρει: “Ειλικρινά διερωτώμαι: Έχει νόημα να συζητήσει κανείς σοβαρά για το επιστημονικό μέρος μιας εφεύρεσης η οποία παρουσιάζεται -για να κριθεί!- σε πέντε εκπομπές μιας διαδικτυακής ζούγκλας; Αυτό το γεγονός από μόνο του αποτελεί δημόσιο διασυρμό της επιστήμης στη χώρα μας. Και από όσο γνωρίζω δεν έχει προηγούμενο σε καμιά χώρα του κόσμου με στοιχειώδη επιστημονική παράδοση. Και αυτό η χώρα μας δεν το αξίζει.“

 

Η απόφαση.

Η απόφαση του Πολυμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, που μας παραδόθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 2021, απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς και απαιτήσεις της ΕΕΦ. Μπορείτε να δείτε την απόφαση εδώ. https://media.ellinikahoaxes.gr/uploads/2021/02/eef-apofasi.pdf

Συγκεκριμένα, στη σελ. 14 της απόφασης απορρίφθηκε ο ισχυρισμός της συκοφαντικής δυσφήμισης, καθώς κρίθηκε ότι όχι μόνο δεν παρατέθηκαν στοιχεία που να υποστηρίζουν ενσυνείδητο ψεύδος από τους αρθρογράφους μας, αλλά δεν παρατέθηκαν εκ μέρους των εναγόντων καν τα υποτιθέμενα πραγματικά περιστατικά και στοιχεία που θα αντέκρουαν αυτά των άρθρων μας.

Στη σελ. 23 απορρίφθηκε ο ισχυρισμός ότι τα άρθρα μας έπληξαν την τιμή και την υπόληψη των κ.κ. Θεοδοσίου, Φιλντίση και Μουσά. Έπειτα, στις σελ. 25-26, σημειώθηκε ότι τα άρθρα μας περιέχουν κατά κύριο λόγο κριτική επί των επιστημονικών αναλύσεων του κ. Ζωγράφου και του βιβλίου της κ. Τσαρούχα, με την παράθεση σωρείας επιχειρημάτων και με χαρακτηρισμούς εντός των πλαισίων του επιστημονικού σχολιασμού. Σημειώθηκε, τέλος, ότι η κριτική μας βρισκόταν εντός των ορίων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και, συνεπώς, απορρίφθηκαν συνολικά οι ισχυρισμοί δυσφήμισης και εξύβρισης.

Στις σελ. 26-28 σημειώθηκε ότι η παράθεση φωτογραφιών ορισμένων εκ των παραπάνω προσώπων, όπως και διαδικτυακών δημοσιεύσεων του κ. Μουσά, δεν συνιστούσε παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, καθώς τα εν λόγω δεδομένα είχαν ήδη παρατεθεί δημόσια και τα άρθρα μας κινούνταν εντός των ορίων της ελευθερίας του Τύπου προς ενημέρωση της κοινής γνώμης.

ellinika.hoaxes5Έτσι, η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών απέρριψε την αγωγή της ΕΕΦ και των λοιπών εναγόντων, καταλήγοντας ως εξής (φωτογραφία).

Η υπόθεση όμως δεν λήγει εδώ.

Η αγωγή έφερε στην επιφάνεια νέα στοιχεία για την υπόθεση του κ. Ζωγράφου: έγγραφα που κατατέθηκαν στη δικογραφία, και στα οποία απέκτησε πρόσβαση η ομάδα μας έπειτα από σχετικό αίτημα, ρίχνουν φως στη σύνδεση της εν λόγω εφεύρεσης με παράγοντες του Υπουργείου Άμυνας.
Πάνος Καμμένος: “Ο κ. Ζωγράφος είναι υπό την προστασία μας”

Στις 15 Φεβρουαρίου 2016, ο τότε υπουργός εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αποκάλυψε, έπειτα από ερώτηση πολίτη, ότι ο ίδιος κάλεσε τον Πέτρο Ζωγράφο στο Υπουργείο και πια τελεί υπό την προστασία του. Χαρακτήρισε μάλιστα τον λόγο της συνεργασίας αυτής “εθνικό και απόρρητο” καθώς η συσκευή “θα χρησιμοποιηθεί για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις”, και συμπλήρωσε: “Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε τη δουλειά του κ. Ζωγράφου […] και η στρατιωτική πιστοποίηση θα γίνει”.

Ο κ. Πάνος Καμμένος παραιτήθηκε από υπουργός Άμυνας Εθνικής Άμυνας στις 14 Ιανουαρίου 2019. Την ίδια μέρα, συστάθηκε επιτροπή στο Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Στρατού (ΚΕΤΕΣ), με σκοπό να αξιολογήσει την “εφεύρεση” του Πέτρου Ζωγράφου.

Η επιτροπή εξέτασε τη συσκευή μακροσκοπικά και συνέταξε σχετικό πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο “Χρησιμοποιείται ένα ειδικό κράμα μεταλλικής σκόνης (nanopowder) που μπορεί με κατάλληλη επεξεργασία να παρέχεται και σε υγρή μορφή, αποτελούμενο από μη αναλυθέντα κατά τη σύσταση και την αναλογία νανοϋλικά συστατικά, το οποίο κράμα διοχετεύεται σε δοχείο νερού οποιασδήποτε μορφής (γλυκό ή πόσιμο νερό, αλμυρό, ακάθαρτο κτλ) ενώ επίσης το όλο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος δέχεται συνεπικουρικά ένα σήμα από δέσμες υψηλών συχνοτήτων χαμηλής ισχύος (για την δοκιμή χρησιμοποιήθηκε νερό δικτύου)“.

Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως “Η ανωτέρω εξετασθείσα πρωτότυπη συσκευή του κ. Πέτρου Ζωγράφου καθώς και η σε αυτή περιεχόμενη διάταξη παραγωγής υδρογόνου και ηλεκτρικού ρεύματος με χρήση ειδικού κράματος και συνδυασμό υψηλών συχνοτήτων λειτουργεί κανονικά επιτυγχάνοντας τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε.”

Το παραπάνω έγγραφο αξιολόγησης της συσκευής είναι στην κατοχή μας. Αν και δεν φέρει κάποια σήμανση εμπιστευτικότητας, ωστόσο, με νεότερο έγγραφο του ΚΕΤΕΣ, αναφέρεται ως “στρατιωτικό μυστικό που ανάγεται στην ασφάλεια του κράτους”.

Η αστυνομική προστασία του Πέτρου Ζωγράφου.

Σύμφωνα με έγγραφο υπό τον τίτλο “Μέτρα προστασίας κ. Πέτρου ΖΩΓΡΑΦΟΥ” και με ημερομηνία 18 Μαΐου 2016, η Ελληνική Αστυνομία ανέλαβε την προστασία του Πέτρου Ζωγράφου σε 24ωρη βάση στις δύο κατοικίες του, από πεζές και εποχούμενες περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ., “…προς πρόληψη και αποτροπή τυχόν έκνομης ενέργειας“.

Θεωρούμε πως η δικαστική αυτή απόφαση αποτελεί προσωπική μας δικαίωση, πρωτίστως, όμως, είναι σημαντική για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου, για την διασφάλιση της άσκησης εμπεριστατωμένης κριτικής, ανεξάρτητα από τις ιδιότητες και τις θέσεις των προσώπων ή των φορέων τους οποίους αυτή αφορά, και, κυρίως, διότι προστατεύει το δύσκολο έργο των fact checkers.

Ευχαριστούμε θερμά όσους μας συμπαραστάθηκαν, τον δικηγόρο μας Αθανάσιο Αναγνωστόπουλο και κυρίως το Media Legal Defence Initiative (Οργανισμός Παροχής Νομικής Βοήθειας σε δημοσιογράφους και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης σε όλο το κόσμο).

Πηγή : https://www.ellinikahoaxes.gr/2021/02/02/apofasi-agogi-eef/

Σχόλιο "Rib and Sea".

Αυτή η δικαστική εξέλιξη έρχεται να δικαιώσει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο όσα το "Rib and Sea" και ο εκδότης του Ιωσήφ Παπαδόπουλος ισχυρίστηκαν από την πρώτη στιγμή που ο Πέτρος Ζωγράφος εμφανίστηκε στο ελληνικό κοινό μέσω των εκπομπών της "Ζούγκλας" του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι στο "Rib and Sea" δημοσιεύτηκαν πολλά άρθρα σχετικά με τους ψευδείς ισχυρισμούς του Πέτρου Ζωγράφου περί της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 800 watt για ένα μήνα με μόνο ένα ποτήρι νερό, μέσω του "βομβαρδισμού" των μορίων του νερού με υψηλές συχνότητες, αλλά και άρθρο που αποκάλυπτε τη γύμνια της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, μέλη της οποίας υποστήριξαν τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς του Πέτρου Ζωγράφου στις εκπομπές της "Ζούγκλας", "νομιμοποιώντας" με τον τρόπο αυτόν την απάτη του.

https://www.ribandsea.com/waves/2365-third-eye-oi-petros-zografos-kai-giannis-spiliopoulos-einai-pseytes.html

https://www.ribandsea.com/waves/2809-ti-leei-i-enosi-ellinon-fysikon-gia-tin-efeyresi-tou-petrou-zografou.html

https://www.ribandsea.com/waves/2367-kyrie-zografe-boreite-na-apantisete.html

https://www.ribandsea.com/face/2800-o-petros-zografos-pseydetai-leei-o-proin-synetairos-tou-ap-ti-notio-afriki.html

Βεβαίως, το γεγονός ότι τα ELLINIKA HOAXES δικαιώθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι έχουν το αλάθητο. Έχουν πολλές φορές χαρακτηρίσει "fake" video, άρθρα και αληθή περιστατικά και αυτό ακριβώς έχει πολλές φορές θέσει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία των συνεργατών τους, την πηγή της χρηματοδότησής τους και τα συμφέροντα τα οποία, ενδεχομένως εξυπηρετούν.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος