Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Αγανάκτηση των κατοίκων της Θύμαινας για τον ακατάλληλο γιατρό που τους έστειλε το κράτος.

thymaina3Έλαβα σήμερα απ' την ακριτική και ξεχασμένη Θύμαινα την ακόλουθη επιστολή υπογεγραμμένη από το σύνολο των ενηλίκων κατοίκων της. Τη δημοσιεύω ως έχει μαζί με την πλήρη συμπαράστασή μου προς τους κατοίκους του νησιού, αλλά και την αγανάκτησή μου προς την κεντρική εξουσία που συνεχίζει να κλείνει τα μάτια της μπροστά στα ατελείωτα προβλήματα των μικρών και ξεχασμένων νησιών του Αιγαίου.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος

Θύμαινα, 03 - 05 - 2022
Προς:
Υπουργείο Υγείας

Κοιν:
Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού
2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου
Περιφέρεια Β. Αιγαίου
Δήμος Φούρνων Κορσεών
Συνήγορος του Πολίτη
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Θέμα: Ζήτημα με ιατρό υπαίθρου ΠΠΙ Θύμαινας

Αξιότιμες/οι κυρίες/οι,

Η παρούσα επιστολή συντάχθηκε συλλογικά από κατοίκους κι εκπαιδευτικούς της νήσου Θύμαινας και αφορά σε ζήτημα που προέκυψε με τον ιατρό υπαίθρου του ΠΠΙ Θύμαινας.

Ο ιατρός υπαίθρου Γ. Α. ανέλαβε τα καθήκοντά του στο ΠΠΙ Θύμαινας έπειτα από υπηρεσία ενός (1) μηνός στο Γ.Ν - Κ.Υ. Ικαρίας σύμφωνα με την αρ. πρωτ. ΔΑΑΔ 82262/30-12-2021. Για ορισμένες ημέρες, περί τις 16-02-2022, δεν επισκέφθηκε το ιατρείο, καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, νοσούσε με COVID-19. Έπειτα, κατά τις ημερομηνίες 28-02-2022 έως και 4-03-2022 απουσίασε από το νησί με άδεια από την υπηρεσία του και κατά το υπόλοιπο διάστημα απουσίαζε καθημερινά από το νησί κατά το χρονικό διάστημα 17.00 - 19.00 και τα Σαββατοκύριακα ολημερίς, ενώ προφορικώς είχε διαδώσει πως εφημερεύει καθημερινώς. Εκτός αυτών, φάνηκε να παραμελεί και να κακομεταχειρίζεται τον εξοπλισμό και τον χώρο του ΠΠΙ Θύμαινας. Ενδεικτικά, είχαν αφεθεί ιατρικά εργαλεία έξω από το ιατρείο, πάνω σε τοιχίο, σε κοινή θέα, για μεγάλο χρονικό διάστημα κι επίσης παρουσιάστηκαν φθορές στην πόρτα του ιατρείου και σε άλλα σημεία.

Κάτοικοι επικοινωνήσαμε μαζί του ώστε να διευκρινίσουμε τις ώρες και τις ημέρες υπηρεσίας του, καθώς δε γνωρίζαμε πότε μπορούσαμε να τον αναζητούμε στο ιατρείο. Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες ηλικιωμένοι επισκέφθηκαν το ιατρείο κι εκείνος απουσίαζε. Επιπλέον, διατυπώθηκαν παράπονα σχετικά με λανθασμένες συνταγογραφήσεις και καθυστερήσεις συνταγογραφήσεων, καθώς η σφραγίδα του ΠΠΙ Θύμαινας βρισκόταν για ένα διάστημα στη νήσο Φούρνοι Κορσεών για αδιευκρίνιστο λόγο. Επιστήσαμε την προσοχή του στον φόβο απουσίας ιατρού που διακατέχει το νησί εξ αιτίας περιόδων στο παρελθόν κατά τις οποίες δεν υπηρετούσε ιατρός και προέκυψαν σοβαρά ζητήματα υγείας. Σε συνδυασμό με τις συχνές κακοκαιρίες που αποκλείουν τη συγκοινωνία, τα ηλικιωμένα άτομα και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που κατοικούν στη νήσο Θύμαινα, η αγωνία μας είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Ο ιατρός όχι μόνο δε φάνηκε συνεργάσιμος, αλλά με ιδιαίτερη έπαρση χλεύασε τα λεγόμενά μας κι άρχισε να διαδίδει πως απειλείται η ζωή του από τους κατοίκους και να κάνει συχνή αναφορά σε ονόματα που κατέχουν θέσεις εξουσίας στην παρούσα κυβέρνηση, τα οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά του θα φρόντιζαν για τη μετάθεσή του. Επιπλέον, προχωρούσε με κάθε ευκαιρία σε άσχημους χαρακτηρισμούς για το νησί και τους κατοίκους. Συγκεκριμένα, το νησί μεταξύ άλλων χαρακτηρίστηκε ως «Σπιναλόγκα» και οι κάτοικοι ως «προβληματικοί».

Οι κάτοικοι της Θύμαινας από την πρώτη στιγμή που έφθασε ο ιατρός στο νησί συμπεριφερθήκαμε με τον δέοντα σεβασμό, του προσφέραμε βοήθεια όποτε τη χρειάστηκε και ουδέποτε απειλήθηκε η ζωή του από εμάς. Αντιθέτως, εμείς απειληθήκαμε από εκείνον πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που του παρέχονταν εξ αιτίας των γνωριμιών του, το νησί θα έμενε χωρίς ιατρό.

Πράγματι, στις 22-03-2022, μετατέθηκε στο ΠΠΙ Φούρνων για διάρκεια ενός (1) μηνός λόγω αδιευκρίνιστων ειδικών συνθηκών. Το ΠΠΙ Θύμαινας καλύφθηκε έκτοτε ορισμένες ημέρες κατά το χρονικό διάστημα 14.00 - 17.00 με ιατρό από το ΠΠΙ Φούρνων μέχρι τις 5-04-2022, όποτε κι έφτασε στο νησί στρατιώτης από τη Σάμο ώστε να αναλάβει υπηρεσία.

Γνωρίζουμε πως η λύση αυτή είναι προσωρινή και πως η θέση του ΠΠΙ Θύμαινας εξακολουθεί να ανήκει στον ιατρό Γ. Α. , ο οποίος βέβαια έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να επιστρέψει στη θέση του. Έχουμε ενημερωθεί πως βρισκόμενος πλέον στους Φούρνους Κορσεών συνεχίζει να διαδίδει κακοήθειες για τους κατοίκους της Θύμαινας και να τονίζει συνεχώς τις προσωπικές του γνωριμίες δημιουργώντας αναστάτωση και συγκρούσεις κι εκεί.

Ο εν λόγω ιατρός φαίνεται να μην μπορεί να υπηρετήσει με σύνεση το λειτούργημά του και να μην αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του τόπου στον οποίο είχε την τύχη να βρεθεί. Οι κάτοικοι και οι εκπαιδευτικοί της ακριτικής Θύμαινας θέλουμε να γνωρίζουμε πως το νησί θα καλύπτεται συνεχώς με ιατρό, ο οποίος θα τηρεί το ωράριό του και θα σέβεται τους ασθενείς του. Ζητούμε ενημέρωση σχετικά με την κάλυψη της θέσης ιατρού υπαίθρου στο ΠΠΙ Θύμαινας, καθώς και αιτιολόγηση της συμπεριφοράς του προαναφερόμενου ιατρού, ο οποίος προσέβαλε κατ’ επανάληψη την υπόληψή μας και υπονόησε περίπτωση διαφθοράς.

Με εκτίμηση,
οι κάτοικοι και οι εκπαιδευτικοί της Θύμαινας