Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Σοβαρές καταγγελίες κάνει η "Σιφναϊκή Συμπαράταξη" για τον Χ.Υ.Τ.Α. Βορεινής στη Σίφνο.

Πηγή : https://kaipoutheos.gr/?s=%CE%A3%CE%99%CE%A6%CE%9D%CE%91%CE%AA%CE%9A%CE%97+%CE%A3%CE%A5%CE%9C%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%97%3A+Y%CE%A7I%CE%A4%CE%91+%CE%A3%CE%99%CE%A6%CE%9D%CE%9F%CE%A3%E2%80%A6%E2%80%A6%CE%A6%CE%9F%CE%A5%CE%A7%CE%99+%CE%A7%CE%A5%CE%A4%CE%91+%CE%92%CE%9F%CE%A1%CE%95%CE%99%CE%9D%CE%97%CE%A3

xyta.sifnou1Μετά τους επαγγελματικά ασφαλτοστρωμένους δρόμους, το ανυπέρβλητο και εν λειτουργία αποχετευτικό δίκτυο, την πετρελαιοασφαλτομόλυνση του Λειβαδά και το κουκούλωμα αυτής με δήθεν μάζεμα των υπολειμμάτων, την σούπερ διαμόρφωση του δρόμου των Βρουλιδίων, την εκσκαφή των δρόμων στον Αρτεμώνα και το πέρασμα των σωλήνων νερού μέσα στον Ιούλιο και τα τόσα άλλα κοινωφελή και ψυχωφελή έργα της τωρινής δημοτικής αρχής, διαπιστώσαμε ότι διαθέτουμε και ένα άψογο χώρο υγειονομικής ταφής στην Βορεινή.

xyta.sifnou2Μετά από αυτοψία μας την Δευτέρα 03 Ιουλίου 2023 από τις 10:00 π.μ έως τις 12:00 μ.μ. στον ΧΥΤΑ Σίφνου στην Βορεινή, διαπιστώσαμε ότι ο χώρος υγειονομικής ταφής των σκουπιδιών είναι ένας απίστευτος ελληνικός καφενές (δεν γράφουμε την γνωστή ελληνική έκφραση διότι σε εκείνους τους χώρους υπάρχει υποδειγματική τάξη και πειθαρχία). Κανένα μέτρο προφυλάξεως, η κεντρική πόρτα κλειστή ενώ αναγράφει ώρες λειτουργίας από τις 07:30-15:30, κανένας υπάλληλος παρών, τα συρματοπλέγματα σκισμένα ούτως ώστε ο χώρος να είναι προσβάσιμος στον καθένα (απ’ όπου περάσαμε κι εμείς), οι κρουνοί πυρόσβεσης διαλυμένοι, τα σκουπίδια σωρηδόν πεταμένα στον πεδίο ταφής με μια μπουλντόζα δίπλα παρατημένη, έπιπλα, ξύλα και άλλα αντικείμενα σωρευμένα σε στοίβες έτοιμα να αρπάξουν φωτιά σε τυχόν καύσωνα και άλλα ωραία και ευτράπελα που η ακριβής περιγραφή τους θα έπαιρνε σελίδες ολόκληρες. Αντ’ αυτού αφήνουμε τις φωτογραφίες που τραβήξαμε να μιλήσουν μόνες τους…. Όποιος έχει μάτια βλέπει και όποιος θέλει να είναι αντικειμενικός καταλαβαίνει πολύ περισσότερα.

xyta.sifnou3Αφήνοντας τον δήθεν συρματοπλεγμένο και οριοθετημένο χώρο του ΧΥΤΑ, περπατήσαμε τον περιβάλλοντα χώρο και ανακαλύψαμε πολύ ενδιαφέροντα θέματα. Έξω από την πύλη υπάρχει μία τρύπα όπου πηγαίνουν τα λυματοφόρα και αδειάζουν το περιεχόμενό τους όπως είναι. Καμία επεξεργασία, καθαρό κατευθείαν στο βουνό και όπου φτάσει. Όλος ο τόπος βρωμά και ζέχνει.

Παραπέρα ανακαλύψαμε και άλλα ωραία πράγματα. Πέραν από τις παρατημένες κολώνες της ΔΕΗ στο χώμα(που κι αυτές είναι εμποτισμένες με πίσσα) διαπιστώσαμε σωρούς χωμάτων αναμεμιγμένων με αμιαντοσωλήνες, άσφαλτο κλπ. Προφανώς οι εργολάβοι πήγαν τα φορτία τους ακατέργαστα στον χώρο έξω από τα ΧΥΤΑ για να τα χρησιμοποιήσουν για την επίστρωση των σκουπιδιών.

xyta.sifnou4Ερωτήσεις απλών δημοτών που εκπροσωπούν την ΣΙΦΝΑΪΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ και διαπιστώνουν ημέρα με την ημέρα τον κατήφορο του νησιού μας :
1. Πόσο καιρό βρίσκεται σε αυτό το χάλι ο ΧΥΤΑ Σίφνου;
2. Πόσα χρήματα δαπάνησε το Ελληνικό Δημόσιο για να κατασκευάσει έναν υπερσύγχρονο ΧΥΤΑ;
3. Πότε παραδόθηκε το έργο αυτό στην κυριότητα του Δήμου Σίφνου;
4. Πότε λειτούργησε (εάν λειτούργησε ποτέ) και με τι Οργανισμό λειτουργίας;
5. Πόσα άτομα προσωπικό προβλέπεται από τον Οργανισμό Λειτουργίας και Αδείας του;
6. Τί εξοπλισμός παραδόθηκε στον Δήμο Σίφνου και πότε; Ο εξοπλισμός αυτός υπάρχει ή έχει εξαφανισθεί;
xyta.sifnou57. Πόσο στοιχίζει η υποτιθέμενη λειτουργία του ΧΥΤΑ Σίφνου και ποίες είναι οι υποχρεώσεις του Εργολάβου που του έχει αναθέσει η δημοτική αρχή με απευθείας ανάθεση το Έργο; Τηρεί τις υποχρεώσεις του και ποιος υπογράφει από τον Δήμο τα πρωτόκολλα καλής εκτελέσεως του έργου μετά από αυτοψία ; Ποιος μετράει τους τόννους απορριμάτων κατά μήνα αφού δεν υπάρχει αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου στον χώρο; Υπάρχει ζύγιση του κάθε φορτίου κατά την είσοδο και πλύσιμο του απορριματοφόρου πριν την έξοδό του από τον ΧΥΤΑ ; Θα μπορούσαμε να γράψουμε σελίδες επί σελίδων με ερωτήματα από αυτά που διαπιστώσαμε στον ΧΥΤΑ αλλά θα μείνουμε ικανοποιημένοι στην παρούσα φάση εάν η δημοτική αρχή μας απαντούσε με σαφήνεια στα παραπάνω ερωτήματά μας. Τα υπόλοιπα ερωτήματα αφού μας απαντήσει σε αυτά !
8. Από πού προβλέπεται και από ποιες διατάξεις του Νόμου και των σχετικών ΚΥΑ(Κοινές Υπουργικές Αποφασεις) να αμολούν τα βοθρολύμματα μέσα στο βουνό;;;

xyta.sifnou6Ο κ. περιβαντολλόγος της Περιφέρειας που όλο μας επισκέπτεται φοράει μαύρα γυαλιά τυφλού όταν έρχεται στο νησί; Δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη κάποια έκθεσή του για αυτό το χάλι της διαχείρισης των σκουπιδιών και των βοθρολυμμάτων; Ασφαλώς περιμένουμε το φιρμάνι του για την μόλυνση του ποταμού Λειβαδά “Tον αράπη κι αν τον πλένεις κλπ”: https://kaipoutheos.gr/2023/06/%cf%83%ce%b9%cf%86%ce%bd%ce%b1%cf%8a%ce%ba%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b7-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b7-%ce%ba%ce%b9-%ce%b1%ce%bd-%cf%84.html και το μπουρδούκλωμα των μπάζων και των χωμάτων για να καλύψουν τα πετρέλαια και την πίσσα.
xyta.sifnou79. Η άσφαλτος παραμένει στον ποταμό, τα πετρέλαια του εργολάβου τα έθαψαν βάζοντας από πάνω χώμα και τα έσουραν στην άκρη, οι αμιαντοσωλήνες και τα σκουπίδια (βάρκες, κλπ) παραμένουν εκεί και η ζωή συνεχίζετα. Όλα όμορφα και ωραία για την «επιτυχημένη δήμαρχο». Τον Σιφνιακό λαό τον ρώτησαν γιατί πρέπει να τους ανέχεται ακόμη;