Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Τι κάνετε κ. Αλκιβιάδη Στεφανή; Κουκιά σπέρνω!

editorialimageΤον Φεβρουάριο του 1997, όταν Υπουργός Εθνικής Αμύνης ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, υπέβαλα στο ιδιαίτερο γραφείο του μια συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση για την δημιουργία αρμάδας  φουσκωτών σκαφών με την ονομασία Ε.Φ.Τ.Α. (Εθελοντές Φρουροί Του Αιγαίου). Στην επιστολή μου εκείνη δεν πήρα ποτέ απάντηση, αρνητική έστω. Ίσως επειδή ήταν εμπιστευτική, την παρέδωσα ο ίδιος στο ιδιαίτερο γραφείο του Υπουργού και δεν πήρα αριθμό πρωτοκόλλου https://www.ribandsea.com/memo/1389-ethelontes-frouroi-tou-aigaiou-mia-protasi-xoris-apantisi.html

martzoukosΠροσφάτως, μια ανάλογη πρόταση που έκανε ο αντιναύαρχος ε.α. κ. Β. Μαρτζούκος στην εκπομπή του δημοσιογράφου Πάρι Καρβουνόπουλου στο "Militaire" https://www.youtube.com/watch?v=p4Z-BJ0t0eo στάθηκε η αφορμή για να ανακαλέσω στη μνήμη μου εκείνη την επιστολή που είχα δώσει στον Άκη Τσοχατζόπουλο. Η ομοιότητα μάλιστα της πρότασης του κ. Μαρτζούκου, την οποία εξέθεσε στον Πάρι Καρβουνόπουλο στις 28 Φεβρουαρίου του 2020, με την πρόταση που είχα υποβάλλει εγώ το 1997 στο ΥΠΕΘΑ, τολμώ να πω ότι δεν ήταν καθόλου "συμπτωματική". Σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που άρχισα να αναρωτιέμαι μήπως ο κ. Μαρτζούκος την βρήκε κάπου και την αντέγραψε!

Σκέφτηκα λοιπόν να κάνω μια δεύτερη προσπάθεια και παρέδωσα, στο Πρωτόκολλο του ΥΠΕΘΑ αυτή τη φορά, συνημμένη την ίδια επιστολή https://www.ribandsea.com/memo/1389-ethelontes-frouroi-tou-aigaiou-mia-protasi-xoris-apantisi.html προτείνοντας, ωστόσο, αντί των φουσκωτών σκαφών, το εικοσάμετρο "όπλο" του Αρτέμη Αννίβα. Η επιστολή, που είχε αποδέκτη τον Υφυπουργό του ΥΠΕΘΑ κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, πήρε αριθμό πρωτοκόλλου 16710/6/3/20

Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα απάντηση. Πριν από 3 όμως ημέρες, και συγκεκριμένα στις 28 Μαρτίου 2020, έλαβα από το Γραφείο του Υφυπουργού την ακόλουθη απάντηση.

DSC07536Αξιότιμε κ. Παπαδόπουλε,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για το ενδιαφέρον σας. Για την ηγεσία του Υπουργείου, ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο που η Πατρίδα μας δοκιμάζεται σκληρά, πρώτιστο καθήκον παραμένει η βελτιστοποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα εγγυάται την αποτροπή όλων των πιθανών προκλήσεων και την επιτυχή αντιμετώπιση όλων των δυνητικών απειλών, διατηρώντας ακέραιη την εθνική τιμή και αξιοπρέπεια της Πατρίδας.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, ότι η υψηλή αποτροπή δυνητικών προκλήσεων και η άμεση επιχειρησιακή αντίδραση, αποτελούν για το Υπουργείο Άμυνας στόχους στρατηγικής σημασίας, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να αποτελούν κομβικό Πυλώνα Εθνικής Ισχύος, που δύναται να αποτρέψει κάθε γεωστρατηγική
διολίσθηση.

Σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία και εύχομαι ολόψυχα προσωπική υγεία, δύναμη και αισιοδοξία.

Με εκτίμηση
Αλκιβιάδης Στεφανής
Υφυπουργός
Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ

Τί καταλάβατε εσείς διαβάζοντας αυτή την επιστολή; Και επειδή μείνατε μάλλον με ανοικτό το στόμα και δεν θέλετε να εκτεθείτε, θα σας βγάλω από τη δύσκολη θέση και θα σας πω τι σκέφτομαι εγώ που, ούτως ή άλλως, είμαι βρεγμένος και, ως γνωστόν, ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται.

alkiviadis stefanisΛοιπόν, θα προτιμούσα ο κ. Στεφανής να μη μου είχε απαντήσει καθόλου αντί να μου στείλει αυτή την έκθεση ιδεών, που ούτε ένα παιδάκι της έκτης Δημοτικού δεν θα καταδεχόταν να γράψει. Τί πρότεινα στον κ. Υφυπουργό και τί κατάλαβε; Μάλλον τίποτε! Γιατί αν είχε κάτι καταλάβει, είχε δύο εναλλακτικές. Ή να μη μου απαντήσει καθόλου, προκειμένου να μη γίνει ρεζίλι επιδεικνύοντας τη γύμνια του ιδίου και του Υπουργείου του, ή να με καλέσει στο Γραφείο του για να μάθει τί στο καλό έχω επιτέλους μέσα στο κεφάλι μου και τί ακριβώς προτείνω. Δεν έκανε τίποτε από τα δύο. Προτίμησε να μου απαντήσει με μια έκθεση ιδεών έκτης Δημοτικού ενώ δεν κατάλαβε τίποτε!

Μου έστειλε λοιπόν ο κ. Στεφανής μια σύντομη έκθεση ιδεών (σε κάποιο φαντάρο μάλλον ανέθεσε την σύνταξή της, ο οποίος βιαζόταν γιατί είχε εξόδου), αφ' ενός μεν γιατί ο νόμος τον υποχρεώνει να απαντά σε πολίτες εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, όταν οι επιστολές τους έχουν πάρει αριθμό πρωτοκόλλου, αφ' ετέρου για να με ξεφορτωθεί! Άλλωστε, όταν δεν έχεις τίποτε να πεις, πετάς ένα "ωραίος ο καιρός σήμερα ε;" και ξεμπερδεύεις. Αυτό δηλαδή ακριβώς που έκανε ο κ. Στεφανής! Μήπως, τελικώς, ήταν πιο έξυπνος ο Άκης Τσοχατζόπουλος που δεν μου είχε απαντήσει καθόλου, εκμεταλλευόμενος την εμπιστευτικότητα της επιστολής μου και την ανυπαρξία αριθμού πρωτοκόλλου;

Όταν λοιπόν ένας ανήσυχος πολίτης υποβάλλει στο ΥΠΕΘΑ μια συγκεκριμένη πρόταση, συνοδευόμενη από σχετική οικονομοτεχνική μελέτη, που προβλέπει την ενδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεων και τον έλεγχο των θαλασσίων συνόρων μας με στόλο ευέλικτων, πλήρως εξοπλισμένων μικρών σκαφών και παίρνει αυτή την απάντηση από τον αρμόδιο Υφυπουργό, τότε το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι το παιγνίδι χάθηκε και δεν υπάρχει καμμία ελπίδα.

Με τις υγείες μας.

Υ.Γ.  Είμαι πάντως περίεργος να μάθω τι απάντηση πήρε από το ΥΠΕΘΑ ο κ. Β. Μαρτζούκος στην αντίστοιχη δική του πρόταση. Φαντάζομαι ότι πήρε κι' αυτός μια ανάλογη έκθεση ιδεών.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος