Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ιωάννης Τσέρκης. Αγιογράφησε πάνω από 70 ναούς και απέδειξε πως μπορεί να είναι.. εν τω πολλώ το ευ!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

tserkisΛέγεται ότι δεν μπορεί κανείς να βρει την ποιότητα μέσα στην ποσότητα (ουκ εν τω πολλώ το ευ). Στην περίπτωση όμως του Καρπάθιου διδασκάλου και αγιογράφου κ. Ιωάννη Τσέρκη αυτό δεν ισχύει!

Πράγματι, ο κ. Τσέρκης, διδάσκαλος στο επάγγελμα, έχει αγιογραφήσει μέχρι σήμερα πάνω από 70 ναούς στα νησιά της νοτιοανατολικής Δωδεκανήσου και ουδείς μπορεί να του προσάψει την κατηγορία ότι θυσίασε την ποιότητα των αγιογραφιών του χάριν της ποσότητας αυτών. Όπως μάλιστα ομολογεί ο ίδιος, αισθάνεται άβολα όταν βλέπει τα πρώτα έργα του, της δεκαετίας του '70, τα οποία θεωρεί ότι υστερούν κατά πολύ των σύγχρονων αγιογραφιών του, ενώ πιστεύει πως όσο κανείς προσπαθεί μπορεί να βελτιώνεται.

Ο κ. Τσέρκης άσκησε τα διδασκαλικά του καθήκοντα επί 25 έτη αλλά στο τέλος τον κέρδισε η αγιογραφία. Αυτοδίδακτος, κατάλαβε από μικρός ότι είχε έφεση στη ζωγραφική, την οποία καλλιέργησε χωρίς ωστόσο να φοιτήσει στη Σχολή Καλών Τεχνών. Γνώστης της Βίβλου και του τρόπου με τον οποίο πρέπει να αγιογραφείται ένας ναός, εφαρμόζει στην πράξη τις γνώσεις και την τεχνική του δίνοντας εν τούτοις στους πιστούς, που δεν γνωρίζουν, την εντύπωση πως η κάλυψη και του τελευταίου ακόμη εκατοστού της επιφάνειας ενός ναού με αγιογραφίες είναι υπερβολή.