Ενημέρωση των μ.μ.ε. από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Καλά έκανα τελικώς και πήγα στη χθεσινή (21.11.2013) συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ας είναι καλά ο Μπάμπης Κωνσταντάτος, δηλαδή, που με ειδοποίησε, γιατί αν περίμενα να με ειδοποιήσει το Γραφείο Τύπου του εν λόγω Υπουργείου θα περίμενα μέχρι του χρόνου! Κι' ας είμαι διαπιστευμένος σαν δημοσιογράφος στο Υπουργείο αυτό από το 2012. Σήμερα πάντως, ευκαιρίας δοθείσης, το τακτοποίησα κι' αυτό. Δεν είχε μεταφερθεί, μου είπαν, ο αριθμός του κινητού μου τηλεφώνου στη σχετική κάρτα, ώστε να με ειδοποιούν με sms! Άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες δηλαδή. Την ηλεκτρονική μου διεύθυνση την είχαν. Ας με ειδοποιούσαν με e mail...
Έκανα λοιπόν καλά που πήγα, γιατί μ' αυτόν τον τρόπο έθεσα κάποιες ερωτήσεις στον Υπουργό τις οποίες μου είχε ζητήσει να θέσω εγγράφως ο προκάτοχός του Γιάννης Αδαμαντίδης προκειμένου να σκεφτεί αν θα δεχτεί να μου δώσει συνέντευξη! Εγώ βέβαια αρνήθηκα να πάρω συνέντευξη προκάτ και ο υπουργός δεν με δέχθηκε ποτέ. Προτίμησε τα γνωστά παπαγαλάκια των μέσων της μαζικής μας αποβλάκωσης που δίνουν προκάτ ερωτήσεις ώστε να μπορέσει ο ερωτώμενος να "μαγειρέψει" τις απαντήσεις του...
Αφού προηγήθηκε η ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον Υπουργό, ακολούθησαν οι επεξηγηματικές ομιλίες των αξιωματικών οι οποίοι προίστανται των διαφόρων τμημάτων του Υπουργείου. Στη συνέχεια ο Υπουργός δέχθηκε ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους. Παρά τον σημαντικό αριθμό των συναδέλφων που παρευρέθησαν, οι ερωτήσεις ήταν μετρημένες στα δάκτυλα. Έτσι, όταν ήρθε η σειρά μου, πήρα τη μερίδα του λέοντος με πέντε ερωτήσεις. Δεν θα αναφερθώ στη νέα διάρθρωση των Υπηρεσιών του Υπουργείου γιατί αυτήν εύκολα μπορεί κανείς να την πληροφορηθεί από το site http://www.yen.gr/wide/home.html
Ιωσήφ Παπαδόπουλος : Πώς σκέφτεστε να λύσετε το πρόβλημα καθέλκυσης μικρών σκαφών αναψυχής κ. υπουργέ; Οι ελάχιστες ράμπες που υπάρχουν στην Αττική είναι κλειστές και ελέγχονται, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, από συλλόγους, δήμους και ιδιώτες.
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης : Είναι θέμα φορέα διαχείρισης του κάθε λιμενικού έργου. Δεν είναι δικό μας θέμα αυτό!
Ι.Π. : Θα αστειεύεστε μάλλον. Και βέβαια είναι δικό σας θέμα! Σύμφωνα με όσα ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι ο αιγιαλός είναι δημόσιο πράγμα και η πρόσβαση του κοινού σ' αυτόν πρέπει να είναι ελεύθερη και απρόσκοπτη. Οφείλετε να δώσετε εντολή να ανοίξουν όλες οι ράμπες καθέλκυσης και η πρόσβαση του κοινού σ' αυτές να είναι ελεύθερη.
Μ.Β. : Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Η γλύστρα είναι ένα λιμενικό έργο και υπάρχει φορέας διαχείρισης του έργου αυτού. Αν ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο, αν έχει παραχωρηθεί σε σύλλογο κ.λπ. Αυτό είναι ένα θέμα που θα το συζητήσουμε πάντως. Θα κάνουμε και άλλες παρεμβάσεις στην προσπάθειά μας να κάνουμε ορθολογικότερη διαχείριση των υποδομών, των Λιμενικών Ταμείων και των Οργανισμών Λιμένος. Αυτή θα είναι η επόμενη αλλαγή και μεταρρύθμιση που θα κάνουμε και θα τα συζητήσουμε εκεί πολύ περισσότερο.
(Επειδή είχα και άλλες ερωτήσεις να θέσω, δεν έδωσα συνέχεια, αν και θα μπορούσα να πω στον υπουργό πως ο νόμος σαφώς ορίζει ότι παραχώρηση της χρήσης ή διαχείρισης του αιγιαλού - και της γλύστρας βεβαίως που υπάρχει επ' αυτού - μπορεί να γίνει μόνο εφ' όσον το κοινό συνεχίζει να έχει ελεύθερη και απρόσκοπητη πρόσβαση σ' αυτόν. Σε διαφορετική περίπτωση η παραχώρηση χρήσης ή διαχείρισης είναι άκυρη).
Αυτό που θέλω πάντως να σας πω είναι ότι θα καταργηθεί η διαδικασία καθέλκυσης ενός σκάφους που υπάρχει μέχρι σήμερα. Έχετε δηλαδή ένα φουσκωτό και θέλετε ας πούμε να το ρίξετε στη γλύστρα της Γλυφάδας. Έπρεπε να πάτε με μια απόδειξη από τη Δ.Ο.Υ. έχοντας πληρώσει 0.88 του ευρώ, να πληρώσετε τα τέλη του Λιμενικού Ταμείου για να μπορέτε να πάρετε την άδεια καθέλκυσης. Σε ό,τι μας αφορά αυτή τη διαδικασία την καταργούμε.
Ι.Π. : Θα ήθελα, εφ' όσον δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ερωτήσεων, να σας θέσω μερικές ακόμη. Τι ακριβώς θα κάνετε λοιπόν με τον φημολογούμενο περιορισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων στις, κακώς κατ' εμέ, χαρακτηρισμένες άγονες γραμμές; Δεν υπάρχει αντίφαση σε σχέση με αυτό που είπατε προηγουμένως, ότι θα πάτε δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το μήνυμα "islands against isolation", αν νησιά, όπως π.χ. η Κάσος και η Κάρπαθος, απομονωθούν ακόμη περισσότερο λόγω της περικοπής δρομολογίων;
Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για απόρριψη τοξικών αποβλήτων στο Ιόνιο. Το έχετε αυτό υπ' όψιν σας; Σκοπεύετε να κάνετε κάτι;
Υπάρχουν επίσης πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος σε πολλά νησιά τα οποία, αν δεν ήταν ακινητοποιημένα, λόγω φθαρμένων αεροθαλάμων, χαλασμένων κινητήρων ή έλλειψης καυσίμων κίνησης, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, την πάταξη της λαθραλιείας και την διακίνηση των ναρκωτικών. Πώς σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα;
Θα ήθελα τέλος να μου πείτε πώς θα αντιμετωπίσετε την παράνομη αλιευτική δραστηριότητα των μηχανοτρατών που οργώνουν τις ακτές, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι ψαράδες να χάνουν εργαλεία και αλιεύματα. Είναι γνωστό πως τα Λιμεναρχεία δεν κάνουν τίποτε σ' αυτές τις περιπτώσεις.
Μ.Β. : Χαίρομαι γιατί όλες οι ερωτήσεις σας ήταν στοχευμένες στην παρουσίαση. Για τα τοξικά απόβλητα δεν έχω καμμία καταγγελία υπ' όψη μου.
Ι.Π. : Θα σας τη φέρω εγώ.
Μ.Β. : Αν τη φέρετε, θα την ερευνήσουμε άμεσα. Οποιαδήποτε καταγγελία φθάσει στ' αυτιά μου δίνω άμεση εντολή διερεύνησης.
Το θέμα των πλωτών μέσων τώρα είναι γνωστό. Το έχω αναδείξει πρώτος εγώ. Ότι έχουμε δηλαδή περιορισμένο προϋπλογισμό για την επισκευή των μέσων μας. Προσπαθούμε, λοιπόν, και με την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων, να προχωρήσουμε στις επισκευές. Ήδη γίνεται, εδώ δίπλα, στη μικρή δεξαμενή του Ο.Λ.Π., η μεγαλύτερη επισκευή που έχει γίνει εδώ και χρόνια στο Λιμενικό Σώμα για να θέσουμε και πάλι σε λειτουργία ένα μεγάλο περιπολικό ανοικτής θαλάσσης, το οποίο έχει λυθεί σε βίδες. Έχει ολοκληρωθεί ένα ευρύ πρόγραμμα επισκευών αλλά βεβαίως θα σας πω ότι τα σκάφη τα οποία είναι πραγματικά αξιόμαχα και αξιόπλοα και βρίσκονται σε πολύ καλή λειτουργική κατάσταση βρίσκονται στο ανατολικό Αιγαίο. Και γι' αυτό θα δείτε σε πάρα πολλές Λιμενικές Υπηρεσίες να μένουν σκάφη τα οποία δεν έχουν υπερσυντηρηθεί και είναι απαξιωμένα. Προσπαθούμε όμως εκ των ενώντων κάποια να συνεφέρουμε και κάποια να αντικαταστήσουμε.
Πάμε τώρα στις μηχανότρατες. Υπάρχει σαφής Οδηγία για το σύστημα παρακολούθησης της αλιείας. Υπάρχει μάλιστα η διαρκής πίεση από τους ιδιοκτήτες αυτών των αλιευτικών σκαφών να κάνουμε τα στραβά μάτια για τον περιορισμό του 1,5 ν. μιλίου απόστασης που πρέπει να απέχουν από τις ακτές όταν ψαρεύουν. Όμως δεν υπάρχει καμμία πρόθεση εκ μέρους μας να ενδώσουμε σ' αυτές τις πιέσεις. Μάλιστα θα ακούσετε από τους ψαράδες των μηχανοτρατών ότι το Λιμενικό τους κυνηγάει.
Ι.Π. : Δεν τους κυνηγάει κανείς κ. υπουργέ! Στραβά μάτια κάνουν τα λιμενικά όργανα!
Μ.Β. : Οι παραβάσεις και το ύψος των προστίμων που έχουν επιβληθεί τον τελευταίο χρόνο στις μηχανότρατες είναι η απόδειξη αυτών που είπα.
(Από κάτι τέτοιες περιπτώσεις φαίνεται ότι οι υπουργοί ή είναι εκτός πραγματικότητος ή δεν ενημερώνονται σωστά, αφού η πραγματικότητα, με την παράνομη δράση των μηχανοτρατάρηδων και τα στραβά μάτια των λιμενικών, είναι καθημερινή σχεδόν πρακτική, ιδίως σε μέρη όπου δεν υπάρχει στοιχειώδης αστυνόμευση λόγω ανυπαρξίας ή ακινητοποίησης των πλωτών μέσων).
Με ρωτήσατε επίσης για τις άγονες γραμμές. Προχθές έληξε η προθεσμία κατάθεσης προσφορών από τις εταιρείες για την εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών. Υπάρχει πράγματι ένα θέμα με την Κάσο και την Κάρπαθο, για την εξυπηρέτηση των οποίων δεν υπάρχει ενδιαφέρον εκ μέρους των ακτοπλοϊκών εταιρειών και γι' αυτό προσπαθούμε να βρούμε τα χρήματα ώστε το ποσό της επιδότησης να αυξηθεί και να καλυφθούν οι συγκοινωνιακές ανάγκες. Μάλιστα το απόγευμα έχω μια σύσκεψη γι' αυτό ακριβώς τον λόγο.
Ο Υπουργός πάντως προέβη και σε κάποιες ανακοινώσεις, τις οποίες ομολογώ δεν θα πίστευα εάν δεν τις είχα ακούσει με τα ίδια μου τ' αυτιά!
Μ.Β : Καταργούμε την ερασιτεχνική άδεια αλιείας. 85.000 άνθρωποι πηγαίνουν κάθε δύο χρόνια στα Λιμεναρχεία με τις φωτογραφίες τους, πληρώνουν 20 ευρώ και βγάζουν ερασιτεχνική άδεια αλιείας την οποία είναι υποχρεωμένοι να κουβαλάνε μαζί τους, ακόμη και μέσα στη θάλασσα όταν κάνουν ψαροντούφεκο. Θα πρέπει δε να πηγαίνουν κάθε φορά που θέλουν να ψαρέψουν στη Λιμενική Αρχή και να το δηλώσουν. Αυτές είναι λογικές ψυχρού πολέμου και χούντας, γι' αυτό και τις καταργούμε! Είναι παράλογο να χρησιμοποιούμε εκατό ανθρώπους σε όλα τα Λιμεναρχεία της χώρας για να θεωρούν και να εκδίδουν τις ατομικές άδειες ερασιτεχνικής αλιείας.
Καταργούνται επίσης οι άδειες των σκαφών ερασιτεχνικής αλιείας. Σε κάθε σκάφος αναψυχής θα μπορούν πλέον όλοι οι επιβαίνοντες να ψαρεύουν με πετονιά, με καλάμι και με όσα άλλα αλιευτικά εργαλεία προβλέπει ο νόμος, αρκεί να τηρούνται οι κανόνες που προβλέπονται για το είδος και την ποσότητα των αλιευμάτων.
Καταργούμε επίσης την υποχρέωση απόπλου και κατάπλου των σκαφών αναψυχής.
Ι.Π. : Μα, ούτως ή άλλως, δεν υπήρχε τέτοια υποχρέωση για τους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών αναψυχής που είναι λεμβολογημένα. Σαράντα χρόνια ταξιδεύουμε με τέτοια σκάφη κ. υπουργέ και τα τελευταία είκοσι τουλάχιστον χρόνια δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να δηλώνουμε απόπλου ή κατάπλου. Αναφέρεστε, προφανώς, στα σκάφη αναψυχής που είναι νηολογημένα.
Μ.Β. : Ναι, βέβαια, όχι στα λεμβολόγια. Στα σκάφη που είναι νηολογημένα και διαθέτουν βιβλίο κίνησης πλοίου αναψυχής (ΔΕ.Κ.Π.Α.) αναφέρομαι. Μέχρι πρότινος υπήρχε η διάταξη ότι έπρεπε να παίρνουν απόπλου η οποία ίσχυε για ένα μήνα. Το καταργούμε λοιπόν αυτό. Στο εξής θα περνούν μία φορά τον χρόνο από το Λιμεναρχείο για να θεωρούν τα έγγραφά τους.
Αυτές όλες οι δράσεις μας δίνουν τη δυνατότητα να βγάλουμε κόσμο απ' τα γραφεία, που σήμερα κάθεται στα Λιμεναρχεία, στα γκισέ, σφραγίζει, θεωρεί και ταλαιπωρεί. Γιατί από την στιγμή που καταργήθηκε και ο λογαριασμός της Λιμενικής Αστυνομίας, ο συναλλασσόμενος έπρεπε να παει στη Δ.Ο.Υ., να κόψει το ανάλογο παράβολο, το οποίο πολλές φορές ήταν 0,88 του ευρώ, ιδιαίτερα για τον κατάπλου, απόπλου, ανέλκυση και καθέλκυση. Αυτή την διαδικασία, λοιπόν, σε ό,τι αφορά το Λιμενικό Σώμα, την καταργούμε.