Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Το νέο νομοσχέδιο για την επιβολή τέλους πλόων στα σκάφη αναψυχής.

Πηγή : http://www.naftemporiki.gr/finance/story/727169

"Κατέπλευσε" χθες βράδυ στη Βουλή το τέλος παραμονής και πλόων για όλα τα πλοία αναψυχής, τα ημερόπλοια και τα μικρά σκάφη με ολικό μήκος άνω των επτά μέτρων, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών.

Η θεσμοθέτηση του ΤΠΠ έχει σκοπό την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων μέσα από ήπιες χρεώσεις ευρείας εφαρμογής, ώστε να μη λειτουργήσει ως αντικίνητρο στην τουριστική κίνηση. Το ΤΠΠ είναι αντίστοιχου ύψους και είδους με τις χρεώσεις των γειτονικών ανταγωνιστριών χωρών και, επιπλέον, είναι απλό στον υπολογισμό και την πληρωμή, αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, η οποία προστέθηκε στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με τίτλο: «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου - Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε.».

Το ΤΠΠ υπολογίζεται ανάλογα με το ολικό μήκος του πλοίου ή μικρού σκάφους, όπως αυτό αναγράφεται στην άδεια εκτέλεσης πλόων, το έγγραφο εθνικότητας, το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας ή το πιστοποιητικό καταμέτρησης.

Επίσης, σε όσα πλοία αναψυχής ελλιμενίζονται μόνιμα στην Ελλάδα παρέχεται σημαντική έκπτωση (30%), με σκοπό την παροχή κινήτρου για παράταση της παραμονής στη χώρα μας.

Για την πληρωμή του ΤΠΠ προβλέπεται εύχρηστη ηλεκτρονική εφαρμογή, ώστε να επιτυγχάνεται ο οικονομικός στόχος της ρύθμισης χωρίς να επιβαρύνεται ο ενδιαφερόμενος από περιττή γραφειοκρατία. Παρέχεται, ωστόσο, και η δυνατότητα πληρωμής σε ΔΟΥ ή τελωνειακή ή φορολογική αρχή στην περίπτωση που ο χρήστης, για οποιονδήποτε λόγο, δεν μπορεί να προβεί σε ηλεκτρονική πληρωμή.

Ειδικότερα σύμφωνα με την τροπολογία:

1. Θεσπίζεται ειδικό τέλος υπέρ του Δημοσίου με την ονομασία «Τέλος Παραμονής και Πλόων» (ΤΠΠ), το οποίο βαρύνει: α) όλα τα πλοία αναψυχής, ιδιωτικά και επαγγελματικά, β) τα μηχανοκίνητα μικρά σκάφη ολικού μήκους επτά μέτρων και άνω και γ) τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια ολικού μήκους επτά μέτρων και άνω. Το ΤΠΠ επιβάλλεται σε όλα τα προαναφερθέντα πλοία και μικρά σκάφη, ανεξάρτητα από τη σημαία τους, που πλέουν, ελλιμενίζονται ή αγκυροβολούν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

2. Το ΤΠΠ υπολογίζεται σε ετήσια βάση, ισχύει από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους και καθορίζεται ως εξής:

α. Για τα ολικού μήκους από επτά μέτρα έως και οκτώ μέτρα σε 200 ευρώ.

β. Για τα ολικού μήκους άνω των οκτώ μέτρων και έως και δέκα μέτρα σε 300 ευρώ.

γ. Για τα ολικού μήκους άνω των δέκα μέτρων και έως και 12 μέτρα σε 400 ευρώ.

δ. Για τα ολικού μήκους άνω των 12 μέτρων α) ανά έτος, 100 ευρώ ανά μέτρο, υπολογιζόμενο από το πρώτο μέτρο ή β) ανά μήνα, δέκα ευρώ ανά μέτρο, υπολογιζόμενο από το πρώτο μέτρο. Η χρέωση για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια μειώνεται στο ήμισυ με την προϋπόθεση της αποκλειστικής επαγγελματικής χρήσης.

3. Εφόσον τα πλοία ελλιμενίζονται μόνιμα στην ελληνική επικράτεια, παρέχεται έκπτωση 30%. Με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου ορίζονται τα κριτήρια του μόνιμου ελλιμενισμού, ο τρόπος απόδειξής του για την παροχή της έκπτωσης και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.

4. Για τον υπολογισμό του ΤΠΠ λαμβάνεται υπόψη το ολικό μήκος του πλοίου ή του μικρού σκάφους, το οποίο αναγράφεται στο έγγραφο εθνικότητας, στο πιστοποιητικό αξιοπλοΐας, στο πιστοποιητικό καταμέτρησης ή στην άδεια εκτέλεσης πλόων.