Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ακινησία ιδιωτικών σκαφών αναψυχής.

Στις 14 Μαρτίου του 2011, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διένειμε στα Λιμεναρχεία όλης της χώρας την εγκύκλιο που αναφέρεται στον νέο νόμο που προβλέπει την ακινησία των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Όσοι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής καταθέτουν τις άδειες εκτέλεσης πλόων στα κατά τόπους λιμεναρχεία, θα έχουν την δυνατότητα να περιορίσουν την ετήσια αντικειμενική δαπάνη (τεκμήριο) για το σκάφος τους κατά τόσα δωδέκατα όσοι και οι μήνες ακινησίας του. Ιδού όμως τα επίμαχα σημεία της σχετικής εγκυκλίου.


ΘΕΜΑ : "Βεβαίωση Ακινησίας Ιδιωτικών Σκαφών Αναψυχής".

Σχετ. : α) Ν. 3842/2010 "Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις" (Φ.Ε.Κ. Α΄ 58).
β) ΠΟΛ 1135/04-10-2010 Υπ. Οικ. /Γ.Γ.Φ.&Τ.Θ./Γεν. Δ/νση Φορολογίας/Δ/νση Φορολογίας Εισοδήματος - Τμ. Α΄- Β΄

Σας γνωρίζουμε ότι στο άρθρο 16 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 2238/1994 (ΦΕΚ Α΄ 151), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 παρ. 2 του (α) σχετικού και ειδικότερα από τον συνδυασμό των διατάξεων των παραγράφων 1γ και 1στ του άρθρου αυτού, προβλέπεται ότι η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, με βάση την κυριότητα ή κατοχή σκάφους αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, σε περίπτωση ακινησίας αυτού, περιορίζεται κατά τόσα δωδέκατα, όσοι και οι μήνες ακινησίας του σκάφους. Διάστημα ακινησίας μεγαλύτερο των δεκαπέντε (15) ημερών, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Η διάταξη αυτή περιλαμβάνει όλα ανεξαιρέτως τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής (ανεξαρτήτως μήκους και σημαίας).

Σύμφωνα με την (β) σχετική, για την απόδειξη του χρόνου ακινησίας σκάφους αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, πρέπει να συνυποβάλλεται, μαζί με την δήλωση φορολογίας εισοδήματος, βεβαίωση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής για το ακριβές χρονικό διάστημα (χρόνος έναρξης και λήξης ακινησίας ή συνέχιση της ακινησίας κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους), που θα προκύπτει από τις αντίστοιχες καταχωρήσεις, σε σχετικό βιβλίο που θα τηρείται από αυτήν.

Κάθε ενδιαφερόμενος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) που επιθυμεί να δηλώσει την έναρξη ακινησίας για το υπό την ιδιοκτησία του σκάφος αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, θα καταθέτει στην αρμόδια Λιμενική Αρχή αίτηση - υπεύθυνη δήλωση η οποία άμεσα θα πρωτοκολλείται, παραδίδοντας παράλληλα προς φύλαξη το πρωτότυπο σχετικό πιστοποιητικό (άδεια εκτέλεσης πλόων ή Π.Γ.Ε. για τα ελληνικά σκάφη) ή αντίστοιχο πιστοποιητικό (έγγραφο εθνικότητας ή πιστοποιητικό αξιοπλοίας) για τα σκάφη με ξένη σημαία.

Αμέσως μετά την παραλαβή της αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης, διενεργείται σχετική καταχώρηση στο βιβλίο ακινησίας, όπου υπογράφεται και η πράξη παράδοσης-παραλαβής του πιστοποιητικού. Η Λιμενική Αρχή χορηγεί για κάθε ιδιωτικό σκάφος αναψυχής μία μόνο βεβαίωση ανά έτος περί του χρόνου ακινησίας του, προκειμένου ο ιδιοκτήτης του να την συνυποβάλλει στην δήλωση φορολογίας τού εισοδήματός του. Στην περίπτωση αυτή κατατίθεται αίτηση - υπεύθυνη δήλωση και, αφού επιστραφεί το σχετικό, διενεργείται καταχώρηση στο βιβλίο ακινησίας, όπου υπογράφεται η πράξη παράδοσης-παραλαβής αυτού και εκδίδεται η βεβαίωση.

Μπορεί επίσης ο ενδιαφερόμενος να ζητήσει την έκδοση της βεβαίωσης ακινησίας, χωρίς να αιτηθεί την επιστροφή του πιστοποιητικού. Σ' αυτή την περίπτωση η ακινησία δεν διακόπτεται, αλλά συνεχίζεται. Ο περιορισμός της χορήγησης μίας μόνο βεβαίωσης ανά έτος ισχύει και στην περίπτωση αυτή. Με σκοπό την πληρέστερη εφαρμογή των παραπάνω, παρέχονται συμπληρωματικώς οι ακόλουθες οδηγίες :

α) Εφ' όσον ο τόπος ακινησίας που δηλώνεται είναι θαλάσσιος χώρος, η δήλωση ακινησίας γίνεται στην αρμόδια Λιμενική Αρχή (Βιβλίο Ακινησίας τηρούν και οι Λιμενικοί Σταθμοί/Λιμενικά Τμήματα). Στην περίπτωση που ως τόπος ακινησίας δηλώνεται χερσαίος χώρος εκτός περιοχής αρμοδιότητας, αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης ακινησίας είναι η πλησιέστερη στον χώρο αυτό Λιμενική Αρχή.

Με σκοπό την διευκόλυνση των συναλλασσομένων, αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για την χορήγηση βεβαίωσης ακινησίας, χωρίς την επιστροφή του πρωτότυπου πιστοποιητικού, μπορεί να κατατίθεται σε οποιαδήποτε Λιμενική Αρχή. Στην περίπτωση αυτή, η Υπηρεσία παραλαβής της αίτησης μεριμνά για την άμεση διαβίβασή της στην αρμόδια για την χορήγηση της βεβαίωσης Λιμενική Αρχή, η οποία εκδίδει την βεβαίωση και την αποστέλλει χωρίς χρονοτριβή στην Λιμενική Αρχή κατάθεσης της αίτησης ή στην Λιμενική Αρχή που αιτήθηκε να αποσταλεί, προκειμένου να παραδοθεί στον ενφιαφερόμενο, αφού προηγουμένως εισπραχθούν τα προβλεπόμενα τέλη.

β) Βεβαιώσεις ακινησίας χορηγούνται και σε νομικά πρόσωπου που φέρονται ως ιδιοκτήτες ιδιωτικών σκαφών αναψυχής. Στην περίπτωση αυτή, την δήλωση έναρξης της ακινησίας και την παραλαβή της βεβαίωσης μπορεί να διενεργήσει μόνο ο νόμιμος εκπρόσωπος αυτού, με την προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων από τα οποία να προκύπτει η ιδιότητά του αυτή (καταστατικό, πρακτικό διοικητικού συμβουλίου κ.λπ.).

γ) Ευνόητο είναι ότι κατά το χρονικό διάστημα στο οποίο δηλώνεται ακινησία, το ιδιωτικό σκάφος αναψυχής απαγορεύεται να κυκλοφορεί. Εφ' όσον καταληφθεί να κυκλοφορεί, επιβάλλονται κατά περίπτωση οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 16 παρ. 5 του άρθρου 23 Γενικού Κανονισμού Λιμένα όπως ισχύει, ή του άρθρου 22 παρ. 3 του Γ.Κ.Λ., οι ποινικές κυρώσεις του άρθρου 235 παρ. 1 (ζ) του ΚΔΝΔ, καθώς και οι κυρώσεις που απορρέουν από ψευδή υπεύθυνη δήλωση. Παράλληλα ενημερώνεται άμεσα η Δ.Ο.Υ. του παραβάτη, σχετικά με την διαπιστωθείσα παράβαση, για τις δικές της ενέργειες. Κάθε αλλαγή του τόπου ακινησίας πρέπει να δηλώνεται εγγράφως άμεσα στην Λιμενική Αρχή, η οποία διενεργεί σχετική τροποποίηση στο Βιβλίο Ακινησίας.

Για κάθε χορηγούμενη βεβαίωση εισπράττεται ποσό τριών (3) ευρώ υπέρ ΜΤΝ και εκδίδεται σχετικό παράβολο.