Αγαπητέ κ. Παπαδόπουλε,
Το τετράχρονο yamahaκι μου των 15 hp είναι τοποθετημένο πάνω σε ένα νέο zodiac cadet 310 rib. Έχει από τη μάνα του μια τρίφτερη 9 1/4 χ 11. Το ανέκδοτο που βγήκε για να πλανάρει είναι : αν δεν γαμ@ς την βάρκα δεν πλανάρει! Καταλαβαίνεις τι τραβάμε. Έβαλα μια solas αλουμινένια τετράφτερη, με το ίδιο pitch, μου έκοψε τελική αλλά πλανάρει, ας πούμε, το σκάφος καλύτερα. Η solas βγάζει τώρα πια και μια ανοξείδωτη Saturn η οποία βρίσκεται στις διαστάσεις μου. Ποια πρέπει να είναι επιλογή της προπέλας για να πλανάρει το σκαφάκι μου εύκολα;
Ευχαριστώ.
Ηλίας
ΥΓ: Το βαρκάκι έχει πάει από την Σχοινούσα στο Μεγάλο Κούφονησι με 7άρι.
Απάντηση του "Rib and Sea"
Αγαπητέ Ηλία,
Συγχαρητήρια, κατ' αρχάς, γιατί φαίνεται πως διασκεδάζεις με το μικρό φουσκωτό σκάφος σου αφού ταξιδεύεις μ' αυτό ακόμη και όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι τόσο ευνοϊκές.
Στο ερώτημά σου θα απαντήσει ο φίλος και συνάδελφός μου Μπάμπης Κωνσταντάτος, δεδομένου ότι αυτός έχει ασχοληθεί περισσότερο με τις προπέλες και γνωρίζει τα "μυστικά" τους.
Ιωσήφ Παπαδόπουλος
Αγαπητέ Ηλία,
Αν το φουσκωτό ήταν συμβατικό δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, αλλά το ίδιο μήκος με τη γάστρα θέλει περισσότερη δύναμη για να πλανάρει, λόγω του όγκου της γάστρας. Αφού σου πλανάρει με την 4άφτερη του ίδιου βήματος, μην το πεις ούτε του παπά. Με την ανοξείδωτη δεν θα καταφέρεις τίποτα περισσότερο παρά να πληρώσεις περισσότερα χρήματα, αφού οι ανοξείδωτες αποδίδουν στις μεγαλύτερες ιπποδυνάμεις επειδή δεν παρουσιάζουν παραμορφώσεις, κάτι που στις μικρής διαμέτρου προπέλες, που φοράνε οι εξωλέμβιες μέχρι 60 ίππους, είναι αμεληταία ποσότητα.
Μπάμπης Κωνσταντάτος