Από τον αναγνώστη του "Rib and Sea" κ. Λεωνίδα Φλωράκη έλαβα το μήνυμα που ακολουθεί.
Αγαπητέ κ. Παπαδόπουλε,
Δεν γνωρίζω αν ενδιαφέρει τους αναγνώστες σας να ενημερωθούν επάνω στην δυνατότητα που έχουν να αγοράσουν ένα φουσκωτό σκάφος απ' ευθείας απ' το εξωτερικό. Κρίνετέ το εσείς.
Θα ήθελα λοιπόν να γνωρίσω σε όλους ότι η αγορά φουσκωτού σκάφους από την Ενωμένη Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο γραφειοκρατικό ή κοστολογικό πρόβλημα και, συνεπώς, θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά από τον υποψήφιο αγοραστή. Ειδικώτερα :
1. Γραφειοκρατικά : Απαιτούνται δύο έγγραφα από τον κατασκευαστή του σκάφους και της μηχανής (Builder's Certificate και Declaration of Conformity - Πιστοποιητικό κατασκευαστή και πιστοποιητικό συμμόρφωσης). Τα έγγραφα αυτά πρέπει να είναι μεταφρασμένα, καθώς επίσης μεταφρασμένα πρέπει να είναι και τα τα τιμολόγια αγοράς.
2. Κοστολογικά : Κόστος και ασφάλεια μεταφοράς συν διαφορά Φ.Π.Α. (πχ στην Αγγλία είναι 15% και το Λιμεναρχείο ζητά να καταβάλλεις την διαφορά 4% στην Εφορία).
Αυτό είναι όλο κι' όλο! Συγκεκριμένα, το σκάφος που αγόρασα εγώ μου στοίχισε (συνυπολογιζομένων των εξόδων μεταφοράς, ασφάλειας και διαφορά ΦΠΑ), 20% λιγότερο από όσο θα μου στοίχιζε αν το αγόραζα εδώ! Σημειώστε επίσης ότι αγόρασα τρέϊλερ και αξεσουάρ, επίσης φθηνότερα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αφ' ενός μεν αξίζει τον κόπο να κάνει κάποιος την αγορά απ' ευθείας απ' το εξωτερικό, αφ'ετέρου τίθενται κάποια θέματα και για την Ελληνική αγορά. Τι φταίει και είμαστε (και εδώ) η ακριβότερη χώρα στον κόσμο;;;
Σημείωση : Δεν ανέφερα μοντέλλα διότι δεν έχει σημασία και δεν θέλω να θίξω κάποιον συγκεκριμένο αντιπρόσωπο. Εννοείται ότι τα πλήρη στοιχεία είναι στη διάθεση οιουδήποτε επωνύμου αναγνώστη τα ζητήσει.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Λεωνίδας Φλωράκης
Σχόλιο του "Rib and Sea".
Αγαπητέ κ. Φλωράκη,
Σας ευχαριστώ, κατ' αρχάς, για την επιστολή σας, η οποία πιστεύω ότι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και την οποίαν ευχαρίστως δημοσιεύω στο "Rib and Sea". Θα μου επιτρέψετε όμως να κάνω την εξής παρατήρηση.
Η αγορά ενός φουσκωτού σκάφους απ' ευθείας απ' το εξωτερικό, μπορεί να μην είναι τόσο "ρόδινη" υπόθεση, αλλά να κρύβει ενδεχομένως κάποιες "παγίδες" για τον υποψήφιο αγοραστή. Όπως πολύ καλά πιστεύω γνωρίζετε, ένας απ' τους βασικούς παράγοντες, που πρέπει πάντοτε να λαμβάνει σοβαρά υπ' όψιν του ο υποψήφιος αγοραστής, είναι αυτό που ονομάζουμε "after sales service". Φαντάζεστε λοιπόν ότι ο Έλληνας αντιπρόσωπος του σκάφους, που εσείς π.χ. αγοράσατε στο εξωτερικό, θα σας εξυπηρετήσει με τον ίδιο τρόπο και την ίδια προθυμία που θα εξυπηρετήσει έναν δικό του πελάτη, αν και εφ' όσον αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα; Το ίδιο θα συμβεί και με τον κινητήρα. Κανονικώς θα έπρεπε, βεβαίως, να σας αντιμετωπίσουν οι αντιπρόσωποι με τον ίδιο τρόπο. Γνωρίζετε όμως πώς λειτουργούν κάποια πράγματα στην αγορά.
Ιωσήφ Παπαδόπουλος.