Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Αξέχαστη εμπειρία το σαφάρι στις καλαμιές και τα χωράφια της Τήνου με οδηγό τον Αντώνη Ραφιόπουλο!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Ξεναγός ο νέος αγρότης Αντώνης Ραφιόπουλος.

giorgos.antonisΣταματήσαμε στην άκρη του δρόμου, στην επιστροφή μας από την παραλία της Κολυμπήθρας, για να τραβήξω μερικά πλάνα του κυρίου Ιωσήφ Ραφιόπουλου και του γιου του Αντώνη, οι οποίοι φόρτωναν κλούβες με πατάτες στο αγροτικό τους. Για να πω την αλήθεια τις ζήλεψα εκείνες τις πατάτες και σκόπευα να τους ζητήσω να μου πουλήσουν μερικές.

Πιάσαμε την κουβέντα και το ένα έφερε το άλλο. Ο Αντώνης, βλέποντας τη διάθεσή μου, πρότεινε να με ξεναγήσει στον θαυμαστό κόσμο των χωραφιών τους. Σιγά να μην αρνιόμουν! Δώσαμε λοιπόν ραντεβού για την επόμενη μέρα το απόγευμα στο χωριό του, την Κώμη.

antonis.rafiopoulosΤο μυαλό του ανθρώπου της μεγαλούπολης είναι γεμάτο με καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, ομπρέλες και ξαπλώστρες και διψάει για επιστροφή στη Φύση,  στο χώμα, στην πρωτογενή παραγωγή που όσο κυλούν τα χρόνια χάνεται. Όταν του δίνει λοιπόν κάποιος την ευκαιρία να μυηθεί στον θαυμαστό κόσμο της γης και της πρωτογενούς παραγωγής, θα είναι τουλάχιστον ανόητος αν αρνηθεί.  

iosif.antonisΚαθώς διασχίζαμε τον Κάμπο της Τήνου, σπρώχνοντας τα καλάμια με το αγροτικό αυτοκίνητο του Αντώνη, ξεδιπλωνόταν μπροστά μου η εικόνα μιας άλλης Ελλάδας που κάποιοι επίορκοι φρόντισαν να ξεθωριάσει. Κάποιοι επίορκοι που με τις ύπουλες επιδοτήσεις της Ε.Ε. φρόντισαν να κάνουν την αγροτική εργασία επαχθή, που έστρεψαν τους νέους αγρότες στις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες των παραλιών, που ερήμωσαν τη γη και θέριεψαν τις εισαγωγές λεμονιών και γεώμηλων απ' την... Αργεντινή και την Αίγυπτο!

antonis.rafiopoulos2Είπαμε πολλά με τον Αντώνη. Τον υπέροχο αυτόν αγρότη, τον χαμογελαστό και επικοινωνιακό Τηνιακό. Για τις βιολογικές καλλιέργειες, για τη σκληρή αγροτική ζωή, που επιφυλάσσει ωστόσο τεράστια ικανοποίηση σ' αυτόν που την διακονεί, για τους λόγους που τον έκαναν να μην εγκαταλείψει τα χωράφια του πατέρα του, για τους καλαμιώνες του Κάμπου, για τα ταξίδια του στη γειτονική Μύκονο προκειμένου να πουλήσει τη σοδειά του. Μέχρι για την οχιά μου είπε, που τον δάγκωσε κάποια ημέρα και τον ανάγκασε να μείνει δυο εβδομάδες στο νοσοκομείο της Σύρου!

Να λοιπόν πώς άρχισε και πώς έκλεισε η απίθανη εκείνη ημέρα στους καλαμιώνες και τα χωράφια της Τήνου με ξεναγό και μύστη τον νεαρό γεωργό Αντώνη Ραφιόπουλο...

Ευχαριστούμε την εταιρεία "BLUE STAR FERRIES" που μας έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στην Τήνο και να ζήσουμε άλλη μια αξέχαστη εμπειρία.